Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Češka – Danska u Bakuu: Bajkovite priče na istočnom frontu

Česi su u osmini finala eliminisali Holandiju (2:0) nakon što su grupu prošli kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Put Danaca bio je dramatičniji. Ekipa koja je u prvom kolu pretrpjela šok zbog srčanog zastoja svog najboljeg igrača Kristijana Eriksena, pa izgubila od Finske i Belgije, do četvrtfinala je stigla postigavši po četiri gola u dva meča zaredom – protiv Rusije u posljednjem meču u grupi (4:1), te protiv Velsa u prvoj nokaut rundi (4:0)

Češka i Danska sastaju se u Bakuu (18 h) u najmanje očekivanom četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Česi su u osmini finala eliminisali Holandiju (2:0) nakon što su grupu prošli kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Put Danaca bio je dramatičniji. Ekipa koja je u prvom kolu pretrpjela šok zbog srčanog zastoja svog najboljeg igrača Kristijana Eriksena, pa izgubila od Finske i Belgije, do četvrtfinala je stigla postigavši po četiri gola u dva meča zaredom – protiv Rusije u posljednjem meču u grupi (4:1), te protiv Velsa u prvoj nokaut rundi (4:0).

Skandinavska reprezentacija je pravi hit, djeluje fizički perfektno, spremna da igra raznovrsno i – da ide do kraja.

– Ne mogu reći da u poređenju s ostalim reprezentacijama igramo sa više slobode, ali mogu reći da je važna stvar u našoj igri to što igramo bez straha, objasnio je selektor Kasper Hjulmand.

– Jedna od ličnosti koja me najviše inspirisala Johan Krojf rekao je da fudbal ne možete igrati u strahu. To ne znači da ne treba da razmišljate o igri u oba pravca, da idete samo naprijed bez razmišljanja o defanzivi, ali znači da ne možete igrati najbolje ukoliko se plašite. Na meni je da pokušam da nađem pravi balans i želim samo da moji igrači daju sve od sebe, da pokažu ko su kao pojedinci, ko smo kao ekipa, i da ostave sve na terenu.

Svaki nastup Danske ima posebnu emotivnu crtu, proisteklu iz događaja koji je učinio da gotovo cijela Evropa navija za “crveno-bijele”.

– Još jednom ćemo igrati srcem Kristijana Eriksena. On je i dalje srce ekipe s tim srcem i bez straha izaći ćemo na teren i ponovo pružiti maksinum. Češka je odlična ekipa, ali bićemo hrabri i dati igračima slobodu da se izraze, rekao je Hjulmend.

Kao i Hjulmenda, i za selektora Jaroslava Šilhavija pobjeda u današnjem meču bila bi najveća u trenerskoj karijeri.

Česi su šokirali Holanđane, zašto ne bi i Dance?

– Danska je izuzetno jaka, njihov stil je sličan našem. Znamo da će im možda faliti Poulsen, Kjer i još neki igrači, ali imaju vrlo dobre zamjene i kvalitet će ostati isti. Moramo im parirati u predanosti i pristupu. Vjerujem da smo sposobni za to. Tada će kvalitet odigrati svoju ulogu. Jedna greška može da odredi tok meča i odvesti ga na jednu stranu, kazao je Šilhavi.

Utakmica u Bakuu biće treći okršaj Čeha i Danaca na evropskim šampionatima. Česi su slavili oba puta – 2:0 u grupi Eura 2000, te 3:0 u četvrtfinalu šampionata 2004. godine.

– Neću to koristiti kao motivaciju igračima, naglasio je Šilhavi.

– Danska, kao što sam rekao, ima mnogo dobrih igrača, ali mislim da možemo povesti iz njihove greške ili iz prekida. Očekujem vrlo izjednačenu utakmicu sa mnogo duela jedan na jedan, mnogo detalja koji će odlučiti. Znamo da je naš rival sposoban da mijenja formacije tokom meča, analizirali smo ih i uvjeren sam da moji igrači mogu da se nose s njima, podvukao je Šilhavi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve