Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ceremonija u Tivtu: Otvoreno Balkansko prvenstvo u jedrenju

Prvenstvo su otvorili direktor Direktorata za sport Miloš Lalević, sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat Darka Ognjanović i predsjednik Jediličarskog saveza Crne Gore Predrag Vukčević

Ceremonijom i defileom u Tivtu je otvoreno 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju, koje se održava do 11. septembra u organizaciji Opštine Tivat i Jedriličarskog kluba Delfin.

Foto: InfoBiro

Na prvom velikom međunarodnom takmičenju u istoriji Crne Gore u oblasti jedrenja, učestvuje više od 250 takmičara iz država članica Balkanskog jedriličarskog saveza (Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora) i okolnih zemalja a učestvuju i jedriličari iz Kanade. Njihov defile od lokacije jedriličarskog kluba Delfin do rive Pine, uz vođstvo Glazbeno prosvjetnog društva Tivat prethodio je ceremoniji otvaranja koja je počela himnom u izvođenju orkestra Muzičke škole Tivat i podizanjem zastave na jarbol školskog broda Jadran.

Prvenstvo su otvorili direktor Direktorata za sport Miloš Lalević, sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat Darka Ognjanović i predsjednik Jediličarskog saveza Crne Gore Predrag Vukčević.

„Organizacija ovog takmičenja je od posebnog značaja ne samo za Tivat već i za cijelo crnogorsko primorje, kao i državu Crnu Goru, jer konkretnije povezuje i promoviše jedrenje, naše more, a istovremeno je dobra prilika za predstavljanje bogate crnogorske sportske i kulturne baštine“, saopštio je u pozdravnom govoru direktor Direktorata za sport Miloš Lalević.

Prema njegovim riječima raduje činjenica da su međunarodne jedriličarske federacije prepoznale Crnu Goru kao destinaciju za realizaciju ovog takmičenja te organizaciju prvenstva povjerile Jedriličarskom klubu Delfin.

„Dodatno priznanje za našu državu i jedriličarski sport jste i dodjela organizacije Evropskog prvenstva u klasi laser U21 za 2020. godinu“, istakao je Lalević i čestitao JK Delfin na uspješnom radu i zalaganju za razvoj jedriličarskog sporta.

Sekretarka za sport Darka Ognjanović naglasila je da prvenstvo ima „zelenu notu“. U saradnji sa sekretarijatom za planiranje prostora i održivi razvoj, u čast zemalja članica, obezbijeđeno je 10 sadnica, a sa „Umjetničkom radionicom Crna Gora“ ekološke narukice sa logom delfina kao zaštitnim znakom 52. Balkanskog prvenstva.

„Predstavnici svih zemalja učesnica, u ponedjeljak 9. septembra na platou ispred zgrade JK Delfin zasadiće sadnice u znak prijateljstva među zemljama učesnicama“, najavila je Ognjanović. Prema njenim riječima, uz narukvicu koja im je dodijeljena, takmičari ostvaruju popuste u ugostiteljskim objektima na teritoriji Tivta.

„Kažu da je Tivat grad u kojem brodovi „spavaju“, ali bih vam poželjela da vaši brodovi ova četiri dana ne spavaju već da budu aktivni i punih jedara, da poštujete pravila fer-pleja i da najbolji pobijedi“, poručila je Ognjanović.

Ona je zahvalila članovima Organizacionog odbora prvenstva na podršci na čelu sa predsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, te Turističkoj organizaciji Tivat, Brand New Tivat, doo Komunalno Tivat , Službi zaštite i spašavanja i JK Delfin.

Predrag Vukčević, predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza zahvalio je građanima Tivta na podršci JK Delfin, jedrenju, kao i na podršci pruženoj na putu ka dobijanju i organizaciji Balkanskog prvenstva.

„Za Boku Kotorsku jedrenje je više od sporta, vještina kojom je izgrađena Boka, koja je utemeljena u vrijednosti, kulturu i tradiciju Boke Kotorske, tako i Crne Gore“, rekao je Vukčević.

Takmičenje se organizuje za olimpijsku klasu „laser“ i za klasu „optimist“, a učestvuju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza dok će u open dijelu učestvovati i jedriličari iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Na otvaranju je bilo upriličeno i pojedinačno predstavljanje zemalja učesnica.

Tokom Balkanskog prvenstva po prvi put će biti organizovano jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zalivu, ukupno 11 regata za dvije klase u četiri takmičarska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristiće pravo da nastupi u proširenom sastavu reprezentacije, te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova.

Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom. Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve