Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Budućnost (ne) voli strance

piše: Kosta Bošković

Dvije stvari trebalo bi odmah da su jasne. Još je rano za velike kritike prema klubu koji je prije nešto više od pet mjeseci slavila cijela Crna Gora. Dobro, skoro cijela.

Isto tako, šampion ABA lige i učesnik elite kakva je Evroliga ni u prijateljskom meču ne smije da bude ponižen, a pogotovo ne u finalu (ABA Superkupa) i to trenutno od najvećeg rivala (Crvene zvezde).

Nova košarkaška sezona, toliko iščekivana u Podgorici i Crnoj Gori, samo što je krenula, a navijači Košarkaškog kluba “Budućnost Voli” već pomalo zabrinuto gledaju u budućnost. Blamaža u Laktašima protiv Zvezde, ali i neubjedljiva igra protiv (realno slabijih rivala) Partizana i Igokee postavili su mnogo znakova pitanja u glavama svih koji vole klub iz Njegoševog parka.

Nego, da se vratimo godinu ranije. Aleksandar Džikić je stigao u Podgoricu, a na pres konferenciji pred start (ispostaviće se istorijske) sezone poručio je da se Budućnost okreće domaćim igračima i da će u klubu imati samo dva strana igrača (Kajl Gibson i Kajl Lendri) plus Nemanja Gordić kojeg malo ko u našem glavnom gradu doživljava kao stranca.

Epilog znate. Iako je u mnogim ranijim sezonama imala i po nekoliko stranaca u timu Budućnost nije uspjela da uradi ono što jeste sa domaćim igračima. Da konačno pokori region i kupi kartu za rajsko ostrvo zvano Evroliga. Istina, u finišu sezone crnogorski igrači imali su pomoć i iskusnog Džastina Dolmena, ali je isto tako dobro poznato da je u tom dijelu godine Gibson više odmagao nego što je pomagao svom timu.

Nova sezona, novi izazovi… Čini se nikad veći, a u klubu iz Podgorice su procijenili da će za najjače takmičenje trebati i mnogo jači tim, pa je ponovo krenula kupovina stranaca. Ovog puta veoma zvučnih imena. S nestrpljenjem se čekao turnir u Laktašima, mnogi su bili uzbuđeni da na djelu vide novu Budućnost, ali…

Nijedan od stranih pojačanja nije pokazao da je donio kvalitet više, naprotiv. Protiv Igokee i Partizana utakmicu su “izvukli” stari majstori Nikola Ivanović, Petar Popović i Nemanja Gordić. Protiv Zvezde brukanja nije bilo samo dok je Danilo Nikolić pogađao trojke.

Aron Kraft, Erl Klark, Koti Klark i Edvin Džekson nisu pravili razliku protiv Igokee, šta treba očekivati protiv “vanzemaljskih” timova kakvi su Fenerbahče, Real, CSKA… Neko će reći da im možda treba vremena da se uigraju, pa neka bude tako. U svakom slučaju već prvi mečevi u ABA ligi (Zvezda stiže već u drugom kolu) i Evroligi daće odgovor da li su uprava i stručni štab Budućnosti pogriješili sa pojačanjima sa strane.

Ono u čemu je već sada jasno da jesu pogriješili je pitanje centra, klasične petice (što Erl Klark svakako nije), najbolje su im to pokazali Zvezdini “divovi” Cirbes, Faje i Odžo u Laktašima.

Ovako, za sada, ostaje samo da su uglavnom stigli stranci koji zatvaraju mjesto herojima istorijske sezone Budućnosti – posebno na pozicijama jedan i dva.

Za sada…

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve