Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Budućnost među tri kandidata za pozivnicu Evrolige

Predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu je nagovijestio da dobitnik specijalne pozivnice za nastup treba da bude klub koji ispunjava jasne organizacione kriterijume. Ne radi se samo o budžetu za narednu sezonu, već o dugoročnoj stabilnosti budžeta a Budućnost Voli je od dolaska aktuelne uprave na ljeto 2011. godine, sa Draganom Bokanom na čelu, sanirala sve dugove i sve zarade isplaćivala redovno

Budućnost Voli ima šanse za dobijanje vajld-kard pozivnice da nastupa u Evroligi naredne sezone, zahvaljujući organizacionom i takmičarskom napretku kluba iz ,,Morače”.

Foto: Reprezentacija.me

Kako “Pobjeda” saznaje, tri glavna kandidata za dobijanje vajld-kard pozivnice za nastup u evropskoj eliti su beogradski Partizan, litvanski Lijetuvos Ritas i Budućnost Voli. Ostali kandidati Lokomotiva Kubanj, Uniks i Darušafaka lošije se kotiraju, kao i berlinska Alba, koja će mjesto u Evroligi najvjerovatnije izboriti plasmanom u finale njemačke Bundeslige.

Predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu je nagovijestio da dobitnik specijalne pozivnice za nastup treba da bude klub koji ispunjava jasne organizacione kriterijume. Ne radi se samo o budžetu za narednu sezonu, već o dugoročnoj stabilnosti budžeta a Budućnost Voli je od dolaska aktuelne uprave na ljeto 2011. godine, sa Draganom Bokanom na čelu, sanirala sve dugove i sve zarade isplaćivala redovno.

Sa druge strane, Partizan je opterećen dugoročnim dugovanjima. Prednost Beograđana je imidž bivšeg prvaka Evrope. Po nezvaničnim informacijama, brojni proslavljeni bivši igrači i treneri Partizana lobiraju da beogradski klub dobije mjesto u Evroligi. Takođe, predsjednik Ostoja Mijailović obećava veliki budžet ukoliko do plasmana u elitu dođe.

Ipak, činjenica je da se već godinama uprava “crno-bijelih” bori da isprati ritam isplate zaostalih dugovanja na godišnjem nivou.

Jasno je da je u posljednjih pola decenije, na takmičarskom planu, Budućnost Voli u prednosti, jer postiže drastično bolje rezultate. Takođe, izuzetan utisak koji je predsjednik Evrolige Bertomeu ponio iz Podgorice prilikom posjete Budućnost Voliju u renoviranoj “Morači” u februaru, je važan faktor pri odlučivanju. Lijetuvos Ritas, klub iz litvanskog grada Kaunasa za koji nastupa naš reprezentativac Derek Nidam, je interesantna opcija za Evroligu.

Aduti tog kluba su i finansijska stabilnost i velika podrška navijača, kao i izuzetni rezultati u Evrokupu u godinama za nama. Što se tiče ruskih klubova koji su u igri za vajld-kard, minimalna je šansa da će ih dobiti. Većina evroligaša sa A licencom za nastup u takmičenju negoduju jer su i Lokomotiva u Krasnodaru i Uniks u Kazanju loše “povezani” letovima sa glavnim čvorištima aviosaobraćaja u Evropi. Za elitne klubove, pogotovo španske, izuzetno je komplikovano da i u sadašnjem sastavu Evrolige organizuju letove na gostovanja u Rusiji, protiv CSKA i Himkija.

U narednim sedmicama biće poznata odluka Evrolige o vajld-kard pozivnici, a to bi umnogome moglo odrediti i selekciju tima Budućnost Volija za narednu sezonu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve