Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Budućnost igra meč odluke protiv Monaka: I hoće i mogu kad je najbitnije

Majstorica u Monte Karlu će odlučiti ko će do istorijskog uspjeha, nakon što su Podgoričani slavili u prvom duelu u Kneževini (77:76), a Monako se revanširao „plavima“ u Ljubljani (74:64). Nakon večerašnjeg duela, više nema popravnog

Ko će prvi put u polufinale Evrokupa, Monako iz drugog pokušaja (u prvom prošle sezone, zbog korona virusa, nije igrao ni četvrtfinale protiv Virtusa), ili Budućnost Voli iz četvrtog (ispadala je u četvrtfinalu 2012, 2013. i 2018. godine), znaće se večeras oko 20 sati, ako ne bude produžetaka.

Majstorica u Monte Karlu će odlučiti ko će do istorijskog uspjeha, nakon što su Podgoričani slavili u prvom duelu u Kneževini (77:76), a Monako se revanširao „plavima“ u Ljubljani (74:64). Nakon večerašnjeg duela, više nema popravnog…

– Treća utakmica će biti istog intenziteta kao prethodne dvije. Moramo da odgovorimo na izuzetno agresivnu igru Monaka, da kontrolišemo skok – ističe trener Podgoričana Dejan Milojević.

Prva dva meča su bila dovoljna da se timovi upoznaju sa vrlinama i manana protivnika. Budućnost je u Monte Karlu bila uspješnija u skoku (41-31), Monako je u tom elementu bio bolji u Ljubljani (44-34).

– Razlika između prve i druge utakmice je bila u skoku, gdje smo u prvoj to kontrolisali, dok smo u drugom meču dozvolili 20 ofanzivnih skokova. Ako hoćemo da dođemo do pobjede, a hoćemo, moramo te osnovne stvari da prevedemo na našu stranu. Tu mislim na kontrolu izgubljenih lopti i skoka. Kada se kontrolišu te dvije stvari, to je dobra osnova da se igra dobra utakmica – dodao je Miliojević.

Ako prođu u polufinale, košarkašima Budućnost Volija ne samo da se neće ponoviti situacija iz četvrtfinala protiv Monaka, da meč kod kuće igraju na neutralnom terenu (morali su da igraju u Ljubljani, jer, zbog korona virusa, državljanima Francuske i Monaka nije dozvoljeno da putuju u zemlje van Evropske unije), već će imati i prednost domaćeg terena u polufinalnim okršajima sa španskom Gran Kanarijom. Samim tim će i put do finala i sanjanog plasmana u Evroligu biti lakši…

– Očekuje nas najvažniji meč sezone. U Ljubljani nijesmo odigrali na pravi način, na nivou na koji smo željeli. Međutim, sigurni smo da možemo da igramo mnogo bolje, dokazali smo to ove sezone u bitnim mečevima. Vrijeme je da to pokažemo opet – rekao je Danilo Nikolić.

Zbog odloženog meča protiv Mornara, Budućnost je neplanirano dobila dodatno vrijeme za odmor i bolju pripremu majstorice sa Monakom. Sa druge strane,

Monako u duel sa Podgoričanima ulazi nakon ubjedljivog poraza u domaćem prvenstvu. Tim Zvezdana Mitrovića je na svom terenu poražen od Šolea 97:76, u kojem je bivši crnogorski selektor odmarao najbolje igrače, čuvajući ih, očigledno, za majstoricu četvrtfinala Evrokupa. Rob Grej je igrao samo devet minuta, Di Bost 13, Matija Lesor 19, a Markos Najt 21 minut.

Monaku ovaj poraz nije puno naškodio u prvenstvu, jer mu je tek drugi, uz 11 pobjeda. Najbliži pratilac Dižon ima skor 12-4, a najveći rival Asvel 9-5.

– Monako u ovom meču ima prednost domaćeg terena. Mi smo imali više vremena da pripremimo utakmicu, i biće ključno da im ne dozvolimo, kao u Ljubljani, da pokupe dosta ofanzivnih skokova – dodao je Danilo Nikolić.

Rid: Da pobijedimo zbog navijača i kluba

Centar „plavih“ Vili Rid je sa 24 poena i 13 skokova najbolji pojedinac prvog meča u Monte Karlu, uz Džastina Kobsa (21 poen) najzaslužniji za vođstvo od 1:0 u seriji.

– Treća utakmica sa Monakom će biti teška. U prvom meču na njihovom terenu uspjeli smo da ostvarimo tijesnu pobjedu, trebaće nam isti napor ako želimo da ponovimo taj rezultat. Želimo to da uradimo za plavo-bijele navijače, za klub – rekao je Rid.

Američki košarkaš je podsjetio da je Monako u drugom meču nadigrao Budućnost u skoku.

– Fizički su jaka ekipa, pa moramo da pariramo njihovim fizikalijama. Njihovih 20 ofanzivnih skokova u drugom meču su previše, mislim da nam je svima to jasno. Mislim da možemo da slavimo u trećem meču – dodao je Rid.

Gosti samo tri puta slavili u majstoricama

Od kada je u Evrokupu uvedeno pravilo da se plej-of igra u dva dobijena meča, od sezone 2016/2017, odigrano je 10 majstorica. I samo su tri puta pobijedili gostujući timovi. Dva puta je to uradila Unikaha iz Malage, u sezoni 2016/2017, prvo u četvrtfinalu protiv Bajerna, a onda u finalu sa Valensijom, oba puta sa po pet razlike. Drugi tim je Andora, koja je 2019. godine dobila majstoricu četvrtfinala protiv Asvela 82:80.

Interesantno, mnogo su ubjedljivije bile pobjede domaćih timova u preostalih sedam majstorica u Evrokupu, prosječno sa 11,6 poena.

Ivanović i Edžim igraju deveti meč u četvrtfinalu

Nikola Ivanović je jedini košarkaš Budućnosti koji je do sada igrao sve mečeve četvrtfinala Evrokupa, pošto je bio dio ekipe koja je igrala i prethodne tri četvrtfinalne serije, u sezonama 2011/12, 2012/13. i 2017/18. godine. Plej Budućnosti, dakle, ima ukupno osam odigranih utakmica u Evrokupu (u prethodna tri slučaja po dva meča, i dva sa Monakom), kao i Melvin Edžim, koji je po tri meča u četvrtfinalu odigrao u dresu UNIKS-a 2018. (protiv Bajerna) i 2019. godine (Lokomotive Kubanj). Kanađanin je u polufinale prošao u četvrtfinalnoj seriji sa Lokomotivom…

Korak od uspjeha koji se čeka od 1999. godine

Ako pobijede Monako, košarkaši Budućnosti će prvi put zaigrati u polufinalu Evrokupa. Podgorički klub je, međutim, već igrao u polufinalu jednog evropskog klupskog takmičenja – Saporta kupa, pandanu današnjeg Evrokupa.

Do polufinala ovog takmičenja je Budućnost stigla 1999. godine, nakon što je u dva meča četvrtfinala eliminisala turski Tofaš. U „Morači“ je slavila 67:65, a onda je u Bursi deklasirala domaćina sa slavnim Dejvidom Riversom (82:64).

U prvom meču polufinala su poraženi od Benetona u Trevizu 76:60, a revanš se nije ni igrao, zbog bombardovanja SR Jugoslavije.

Do danas najveći evropski uspjeh ostvarili su Vlado Šćepanović (nije igrao revanš u Bursi), Nikola Bulatović, Dragan Vukčević, Gavrilo Pajović (aktuelni sportski direktor kluba), Dejan Radonjić, Goran Bošković, Željko Topalović, Đuro Ostojić, Dragan Ćeranić, Saša i Balša Radunović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve