Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Budućnost dočekuje Krku: Oprezno protiv omiljenog gosta

Od večerašnjeg meča sa Krkom (21 čas), Podgoričani mogu ne samo da započnu novi pobjednički ciklus pred svojim navijačima (serija traje u regionalnom takmičenju, ove sezone sa svih šest trijumfa), već imaju i šansu da nastave niz pobjeda protiv tima iz Novog Mesta, koji traje 12 utakmica, odnosno od 26. oktobra 2003. godine

Pobjedom u meču Evrokupa, španska Gran Kanarija je prekinula nepobjedivost Budućnosti u ”Morači” koja je trajala punih 315 dana i 22 utakmice.

Od večerašnjeg meča sa Krkom (21 čas), Podgoričani mogu ne samo da započnu novi pobjednički ciklus pred svojim navijačima (serija traje u regionalnom takmičenju, ove sezone sa svih šest trijumfa), već imaju i šansu da nastave niz pobjeda protiv tima iz Novog Mesta, koji traje 12 utakmica, odnosno od 26. oktobra 2003. godine.

Naime, Krka je dobila samo jedan, i to prvi međusobni duel u ”Morači”u ABA ligi, 26. februara 2002. godine, i to sa ubjedljivih 93:75.

Nakon toga je Budućnost uvijek pobjeđivala, od dva (70:68) do 29 poena razlike, koliko je bilo prije pet godina (91:62). U decembru prošle godine je bilo 70:62 za “plave”.

– Moraćemo da se borimo sa njima, jer imaju prilično dobar tim, iako su, mislim, izgubili posljednjih pet utakmica. Ali oni se bore u svakoj utakmici, zamalo su savladali Crvenu zvezdu. Moramo da izađemo na teren i da ih pobijedimo, oni se sigurno neće predati, rekao je novi krilni centar Budućnosti, Litvanac Donatas Tarolis, kome će meč protiv Krke biti treći u dresu Podgoričana.

– Mislim da se dobro prilagođavam, korak po ko korak. Moram da učim o postavljanju, odbrani, o svemu… Ali mislim da mi za sada ide prilično dobro, dodao je Tarolis, koji je stigao u Podgoricu da zamijeni ”odbjeglog” Džejkoba Vajlija.

Nakon meča sa Gran Kanarijom, govoreći o narednom protivniku, trener Aleksandar Džikić je rekao da je Krka opasna kao i svaki drugi protivnik, te da su najopasnije te ”štriklirane utakmice”.

To je najbolje osjetila Crvena zvezda, koja je u prošlom kolu dobila Krku u Novom Mestu sa pola koša razlike (71:70), nakon što je domaćin vodio čitavu utakmicu, a 18 razlike (60:42) nepunih devet minuta prije kraja meča.

– Gostujući tim ima slične probleme sa odsustvom igrača, tako da mi u ovom trenutku ne znamo u kom će sastavu nastupiti, ali to neće promijeniti činjenicu da će u ovom meču biti rasterećeni. Svakome ko voli i prati sport je jasno da su baš takve utakmice “najopasnije” za takozvane favorite. Oni su prije samo nekoliko dana doveli evroligašku ekipu na samu ivicu poraza, što još jednom potvrđuje nepisano pravilo u ovakvim susretima. Imaju veliki šuterski potencijal u bekovskom triu Stipčević – Gibs – Lapornik i atletsku centarsku liniju koja je prihvatila svoje uloge i radi ono što se očekuje. Mi moramo da iskontrolišemo njihove najbolje strijelce i uspostavimo ritam koji nama odgovara, rekao je Džikić.

Ipak, Krka je opasniji tim u svojoj dvorani ”Leon Štukelj”, gdje je slovenački tim ove sezone dobio prve tri utakmice.

Krka je bez pobjede u posljednjih pet kola, a u gostima je izgubila sve mečeve ove sezone (Cedevita Olimpija, Mega, Partizan, Cibona, Split, FMP).

– Moraćemo da izađemo na teren sa boljim intenzitetom nego što je to bio slučaj protiv Gran Kanarije. Sa više fokusa, uz nadu da ćemo i bolje pogađati koš, da ćemo odigramo najbolje što možemo, rekao je bek Podgoričana Di Džej Sili, svjestan da je ekipi teže u ovom periodu zbog skraćene rotacije, posebno u bekovskoj liniji (van terena su i dalje Petar Popović i Igor Drobnjak).

– Jeste teže, ali na kraju niko to ne gleda, svi gledaju samo da li si pobijedio ili izgubio. Imamo problema sa povredama, imamo igrače koji igraju sa povredama i to je problem. Ali protiv Krke moramo da nađemo način da pobijedimo, dodao je Sili.

Trener Krke Dalibor Damjanović je bio pun hvale na račun Budućnosti i trenera Aleksandra Džikića, koji je u karijeri u dva navrata vodio Krku.

– Očekuje nas još jedno teško gostovanje, ovog puta protiv veoma jake Budućnosti, koja je ove sezone ima vrhunske rezultate i u ABA ligi i u Evrokupu. Okupili su veoma dobar igrački kadar, što se vidi i po rezultatima, uprkos tome što imaju dosta problema sa povredama i bolestima, jer su na početku sezone izgubili ključnog igrača na poziciji četiri Danila Nikolića, kome, naravno, želim brz oporavak i povratak na teren. Razlog za vrhunske rezultate Budućnosti je odličan stručni štab na čelu sa Aleksandrom Džikićem, koji je svuda gdje je radio ostavljao veoma dobre rezultate….

– Moraćemo da budemo veoma pametni, da imamo veoma dobre odluke u napadu, jer će Budućnost brzo kazniti svaku lošu odluku, svaki egoizam u igri. Moramo da odigramo bar na nivou koji smo pokazali protiv Zvezde, ili još više, ako uopšte želimo da igramo protiv Budućnosti, rekao je Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve