Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Brguljan: Jedva čekam da uskočim u bazen

A kada su u pitanju Mađarska i crnogorski vaterpolo prva asocijacija je Draško Brguljan, kapiten “ajkula” koji je skoro punu deceniju jedna od zvijezda u najjačem evropskom šampionatu

Ono što je fudbal za Brazil ili Argentinu, vaterpolo je za Mađarsku sport koji se obožava u svakom kutku ove sjajne sportske zemlje. Zbog toga se subota, 25. jul, čekao kao nijedan datum ranije – vaterpolo se nakon četiri mjeseca pauze zbog virusa “Kovid-19” vraća u zemlju vaterpola.

Brguljan, Foto: Aleksandra Krupanič

U četiri grada Budimpešti, Segedinu, Tatabanji i Kapošvaru na četiri otvorena bazena postkorona eru otvoriće Kup Mađarske.

A kada su u pitanju Mađarska i crnogorski vaterpolo prva asocijacija je Draško Brguljan, kapiten “ajkula” koji je skoro punu deceniju jedna od zvijezda u najjačem evropskom šampionatu.

“Svi jedva čekamo da uskočimo u bazen i da počnu utakmice”, poručio je za Dnevne novine Brguljan. “Za sve ovo vrijeme samo smo trenirali, a od 13. marta imali smo samo jednu zvaničnu utakmicu (prijateljska sa Hrvatskom) i nekoliko trening-utakmica, što nije uobičajeno i vidjećemo kakav će biti kvalitet vaterpola nakon ove pauze. Sigurno da će trebati malo vremena da se vrati nivo koji je bio.”

Nakon šest godina u kapici OSC-a Draško se vratio u Vašaš u klub sa kojim je 2012. bio šampion Mađarske i u klub koji od tada nije bio najbolji u zemji. U doba korone glavni sponzor OSC-a “A-Hid” napustio je ekipu i preuzeo upravo Vašaš, a sa novi sponzorom stigla su i pojačanja uz našeg kapitena još Branislav Mitrović, Bence Batori, Sava Ranđelović… Vašaš će biti jači nego ranijih godina, ali…

“Tim je dosta promijenjen u odnosu na posljednjih par godina, od 14 igrača njih osam su mlađi od 22 godine. Tako da se radi o jako mladoj ekipi koja je željna dokazivanja, a to mi je i bio jedan od motiva da dođem”, objasnio je Brguljan.

Draško i Vašaš takmičenje u Kupu počinju na turniru u Tatabanji, gdje će im uz istoimenog domaćina rivali biti Honved i Eger.

“Realno, nismo u krugu dva ili tri favorita, jer je ovo ekipa koja je sklopljena ove godine ostali su mnogo duže na okupu. Ali mislim da spadamo u kategoriju opasnih ekipa, koje mogu da igraju sa svima.”

Zbog toga su i ciljevi kluba koji je 18 puta bio prvak Mađarske na početku stvaranja nešto skromniji…

“Prevashodni cilj je da klub postane stabilan, da se iz godine u godinu jača i za par godina da napadne titulu u Mađarskoj, kao i da bude redovan učesnik Lige šampiona”, objasnio je Brguljan. “Što se ove godine tiče cilj je da budemo u prvih pet ekipa kako bismo sljedeće godine igrali neko od evropskih takmičenja.”

Draškov prethodni klub OSC raspao se u trenutku kada je bio na čelu mađarskog šampionata i u svojoj grupi Lige šampiona. Njegovi problemi “obradovali” su samo navijače aktuelnog šampiona Evrope.

“Da, najviše je ‘raspadom’ OSC-a profitirao Ferencvaroš, jer realno samo je onako jak OSC mogao da mu parira i to se vidjelo u međusobnim duelima. Tako da je FTC najbolja ekipa ove godine i bilo bi čudo da ne osvoje duplu krunu u Mađarskoj”, nema dilemu novi “broj 2” Vašaša.

Ostali klubovi?

“Solnok i OSC su takođe kvalitetni, imaju puno iskustva i kvalitetnih igrača. A od ostalih ekipa tu su, BVSC, Honved, Senteš, Eger i Miškolc… Svi oni imaju određeni kvalitet i biće jako teško igrati sa njima. Ovo je u posljednjih 7-8 godina možda i najravnopravnije prvenstvo, jer osim Ferencvaroša dosta ekipa je približnog kvaliteta”, zaključio je Brgujan.

Prvi meč na turniru u Tatabanji Draškov Vašaš igra danas (16.15h) protiv Honveda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve