Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Boxing day čarolija: Junajted u Lesteru, derbi Londona na Emiratima

Njegovo veličanstvo Boxing Day praznik kada se u Velikoj Britaniji dijele pokloni i već više od 100 godina dan za fudbal. Ove godine subota će biti rezervisana za fudbalske poklone, Premijer liga će tokom cijelog dana pisati 15. rundu ove sezone

Doba je godine kada praznična čarolija opija svaki kutak naše planete (čak i u korona eri), a kada je fudbal u pitanju, svi oni zaljubljeni u njega prelazak iz stare u novu godinu ne mogu da zamisle bez praznika koji dolazi dan nakon Božića (po gregorijanskom kalendaru).

Njegovo veličanstvo Boxing Day praznik kada se u Velikoj Britaniji dijele pokloni i već više od 100 godina dan za fudbal. Ove godine subota će biti rezervisana za fudbalske poklone, Premijer liga će tokom cijelog dana pisati 15. rundu ove sezone.

Od supermeča u vremenu za ručak (13.30h) na King Power stadionu između Lestera i Mančester junajteda, preko velikog londonskog derbija Arsenal – Čelsi, pa do okršaja Mančester siti Njukasl.

Iako je sve tada bilo daleko od današnjeg shvatanja ovog praznika u fudbalu, igranje utakmica na Boxing Day počelo je daleke 1860, kada su FK Šefild i lokalni rival Halam odigrali prvu utakmicu u istoriji između nekih klubova čak je i prva sezona najvišeg engleskog ranga 1888. igrana 26. decembra. Dugo nakon toga mečevi na ovaj dan bili su rezervisani za lokalne rivale kako bi se izbjeglo da timovi i njihovi navijači dan nakon Božića putuju na veliku udaljenost.

Kada je učinak engleskih timova na ovaj praznik u pitanju, najuspješnija su dva kluba koja su i ukupno najveća na Ostrvu Mančester junajted i Liverpul.

Crveni đavoli su 95 puta igrali na Boxing Day, a upisali su najviše pobjeda od svih 51. Priliku da dodatno poprave učinak imaće danas protiv Lestera. Liverpul ove godine neće igrati na Boxing Day (njegov meč protiv VBA na programu je u nedjelju), pa njegov učinak ostaje 43 pobjede na 90 mečeva.

Praznici su najljepši uz fudbal Englezi to najbolje znaju. Vrijeme je za još jednu Boxing Day priču.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve