Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Boša u izolaciji: Sezona je gotova, protivnik nikad opasniji

Bogdan Tanjević o košarci nije želio mnogo dužiti. Lige su prekinute, treninzi obustavljeni, rad na formi velikih igrača i timova narušeni u momentu kada se sezona bližila zenitu; milionski budžeti klubova i biznis modeli velikih takmičenja uzdrmani do temelja

Već duže od tri sedmice, velikan planetarne košarke Bogdan Tanjević je u izolaciji u Trstu. Na leđima našeg bivšeg selektora, člana Kuće slavnih, je breme godina borbe sa teškom bolešću. Na onaj svoj način, štosno i šarmerski, Pljevljak je odlučan da ,,pregazi“ i ovu ofanzivu.

Tanjević, Foto: FIBA

Zato o košarci nije želio mnogo dužiti. Lige su prekinute, treninzi obustavljeni, rad na formi velikih igrača i timova narušeni u momentu kada se sezona bližila zenitu; milionski budžeti klubova i biznis modeli velikih takmičenja uzdrmani do temelja.

“Ma kakva košarka! To su sad trice i kučine. Po meni, sezona je gotova. I nerealno je očekivati da se bilo šta na visokom nivou nastavi u narednim mjesecima. I tu nema ,,ali“… Ni od Olimpijskih igara ovog ljeta ništa neće biti. Da se nadamo, tamo od septembra, da polako vraćamo sport u normalu, a to znači da se globalna epidemija smiri. Da ne bude vraćanja i novog talasa u starim žarištima. Jer evo vidite, šta se sad dešava u Kini, sa novim slučajevima ljudi koji dolaze iz inostranstva”,kazao je Tanjević.

Poruka ikone naše košarke je jasna u ovom momentu.

“Sve je sada nebitno spram borbe sa korona virusom. Pa pogledajte samo, koliko sve naše balkanske gluposti, podjele i teme koje su nas dijelile posljednjih 30 godina, djeluju nebitno spram ovoga! Valjda nešto naučimo. A prije svega da shvatimo: ovaj protivnik je najopasniji i nepoznat. Imamo malo oružja i prostora za manevar, a ono što možemo da učinimo i što je do nas treba da uradimo. Da pokažemo solidarnost na svim nivoima. Prema bližnjem, komšiji, prolazniku. Da to učine gradovi, države. Jedino tako pobjeđujemo. Brigom i štiteći druge od sebe. Onako kako je Marko Miljanov govorio”, kazao je slavni Boša.

Opisao je i situaciju u Italiji; prije svega ističući da je to veliko upozorenje i lekcija za sve druge države.

“Brojke i kadrovi sve govore, to je vidio cijeli svijet. Moramo shvatiti, da se ova najteža situacija desila baš u regiji Lombardija, koja po brojnim procjenama čak ima drugu najbolju medicinsku njegu u Evropi, odmah iza jedne njemačke regije. Eto koliko je ozbiljno. I da izvučemo pouke na italijanskim greškama. Da budemo disciplinovani i solidarni na onaj način na koji su to učinili Kinezi i Koreanci – to se pokazalo vrlo efikasnim. Vidim naše male države su dosta ranije uvele niz restriktivnih i strogih mjera i to je dobro. Situacija u Lombardiji i širom Italije je dramatična, jer je mali broj respiratora, svega nekoliko hiljada. U Njemačkoj, koja ih ima najviše u Evropi, ima oko 25.000 respiratora. Sada su se cijele ekonomije angažovale na nabavci, proizvodnji tog najneophodnijeg”, dodao je Tanjević.

Legendarni Boša učestvuje u kampanji u Italiji, u kojoj su brojni sportski velikani putem video-poruka pozvali Italijane na pridržavanje mjera samoizolacije. U istoj akciji su i MotoGP legenda Valentino Rosi, fudbalski velikan Brazilac Ziko…

“Poruka je prije svega emitovana u našoj regiji Friuli, u kojoj su pored Trsta i Venecija, Udine, ali i u cijeloj Italiji. To je najmanje što se moglo učiniti u ovom momentu kada svi treba da pokažemo odgovornost i angažovanost”, rekao je Tanjević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve