Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojić i Ronaldo u istom klubu: Njegov dolazak napravio je bum u javnosti

Crnogorski reprezentativac u velikom klubu

Marko Bojić je prošlog ljeta stigao u Saudijsku Arabiju, u Al Nasr, klub zvučnog imena u Aziji, koji je „lanac“ više klubova sa istim imenom u Persijskom zalivu. Jedan od najboljih crnogorskih odbojkaša je u sezoni 2017/18. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nosio dres kluba sa istim imenom.

A u kakvom klubu (18. u njegovoj inostranoj karijeri) Bojić igra, za manje upućene u tamošnje odbojkaške prilike postalo je jasnije kada je krajem prošle godine za fudbalski klub Al Nasr potpisao svjetski superstar Kristijano Ronaldo, za 200 miliona eura po sezoni za dvije i po godine!

– Iskreno, nije se ranije ovdje pričalo o dolasku Ronalda. Ja sam bio iznenađen, ne znam da li su ostali članovi Al Nasra nešto naslućivali. Ali vijest je odjeknula, napravio se pravi bum u javnosti, velika je euforija oko njegovog dolaska. U utorak je predstavljen, u vrhunskoj ceremoniji, dočekan je kao kralj. Na prvom treningu Ronalda je bio pun stadion, svi su došli da ga bodre, bilo je ovacija za svaki njegov pokret, dodir sa loptom. Sve majice i sve dresove što su odštampali prodati su za jedan dan. I sad nastavljaju da štampaju nove, ponavljam ogromna je euforija. Sve to govori o njegovom dolasku. To je dobra stvar za Saudijsku Arabiju, i za njihov fudbal posebno – Marko Bojić prenosi utiske iz Rijada o dolasku portugalskog asa.

Da budu među četiri
Bojić je prvi put u Saudijskoj Arabiji, nakon što je u tom dijelu svijeta igrao u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Liga broji 12 klubova, nema plej-ofa, igra se dvokružno – 22 kola, a prošla je polovina ligaškog dijela. Bojićev klub je upisao šest pobjeda i pet poraza, i trenutno je na diobi četvrtog mjesta sa Al Faisalijem…

– Sa Al Faisalijem 8. januara igramo na njihovom terenu i to će biti najbitnija utakmica do sada. Da pokušamo pobjedom da ostanemo sami na četvrtom mjestu, što je i cilj kluba ove sezone – ističe Bojić, zvanično najbolji crnogorski odbojkaš u inostranstvu u 2022. godini.

Plasman među četiri najbolja tima u ligi bi Al Nasru omogućio da poslije igra oba tamošnja kupa, posebno onaj važniji – Nohba kup, koji igraju četiri prvoplasirane ekipe (drugi, manje važan, igra šest prvoplasiranih timova iz prvenstva).

– Cilj i ambicije kluba su plasman među četiri, eventualno šest, ali bi prvi cilj svakako bio bolji, kako bismo odigrali oba kupa. Mislim da je to realno. Napravljena je dobra ekipa, uloženo je mnogo više nego prošle sezone, dovedeni su bolji stranci, i nekoliko domaćih igrača koji su bili ili su aktuelni reprezentativci Saudijske Arabije. Realno je da ostvarimo cilj i težićemo tome – dodaje Bojić, bivši igrač Budućnosti i Budvanske rivijere.

Dobri rezultati tima u ovoj sezoni umnogome su rezultat odličnih igara našeg odbojkaša, koji je u prvih 11 kola imao prosjek od oko 22 poena po meču.

– Zadovoljan sam svojim partijama u dosadašnjem dijelu lige. Igrao sam na visokom nivou, pravio dosta poena, uz visoke procente napada i prijema servisa, te dobre brojke na bloku i servisu. Stvarno imam dosta razloga da budem zadovoljan. U dobroj sam formi i nadam se da ću nastaviti u tom ritmu – nastavlja Bojić.

A utisci o klubu su pozitivni.

– Al Nasr je kvalitetan klub, sa dobrom organizacijom i dobrim uslovima za rad. Treniramo u lijepoj i kvalitetnoj dvorani, sa odličnim svlačionicama i teretanom. Klub ima dosta dobar budžet, redovno izmiruju obaveze prema igračima, i sa te strane sam zadovoljan. Proteklih godina klub nije pravio neke uspjehe, pa su ove godine odlučili da ulože više, kako bi se domogli plasmana među četiri, a da onda sljedeće sezone ulože dodatna sredstva da se pokuša napasti i titula.

Od rezultata u ovoj sezoni, ali i njegovih igara, zavisiće ostanak Bojića i naredne sezone u Al Nasri.

– Imam ugovor na dvije godine, odnosno na jednu plus jednu. Ako klub bude zadovoljan, imaju pravo da me zadrže i za sljedeću sezonu. Ako sve bude kako treba, ako ostvarimo cilj, iduće sezone ćemo pokušati da napadamo titulu. To je projekat kluba. Vidjećemo šta će biti, ali ja se nadam najboljem. Za sada sve ide kako treba.

Dolazak Ronalda je potvrda koliko se u Saudijskoj Arabiji ulaže u sport, posebno fudbal.

– Fudbalska liga Saudijske Arabije je dosta kvalitetna, dolaze dobri stranci, godinama se ulaže. Igra se dobar fudbal, sve to izgleda dosta ozbiljno. I domaći igrači su maksimalno posvećeni tome, svi su profesionalci, dok, recimo, u nekim drugim sportovima dešava se da svi igrači nijesu svi profesionalci, već mnogi od njih imaju poslove koje odrađuju prijepodne, a uveče dolaze na trening, i ne mogu da odrađuju jutarnje treninge.

Ističe da se do sada odbojkaši nijesu susretali sa fudbalerima, iako se fudbalski stadion nalazi pored odbojkaške dvorane.

– Oni malo mečeva igraju na tom stadionu, više im služi kao pomoćni, iako dosta ozbiljno izgleda, već igraju više na glavnom stadionu gdje nastupa reprezentacija. Nijesmo imali prilike da se srijećemo, što ne znači da nećemo do kraja sezone.

Bojić kaže da će u narednom periodu slobodno vrijeme iskoristiti da pođe i pogleda neki fudbalski meč, zbog Ronalda naravno.

– Možda se i sretnemo. Ako bude prilike, slikaću se sa jednim od najvećih svih vremena, treba iskoristiti tu priliku. Mislim da će ljudi sad masovno da idu na stadion, čak i oni koji do sada nijesu bili zainteresovani, koji nijesu pratili fudbal, jer on ima mnogo fanova u cijelom svijetu, pogotovo ovdje.

A Bojić je, kako kaže, „fan Ronalda, ali i Mesija i još nekih vrhunskih igrača“.

– Ne mogu nekoga posebno da izdvojim. Ali Ronaldo je, sigurno, jedan od najvećih fiudbalera i sportista uopšte svih vremena. Čovjek je oborio sve rekorde, pet puta osvojio Ligu šampiona… – zaključio je Bojić.

Imamo velike šanse da prođemo grupu na EP
Marko Bojić je bio jedan od najzaslužnijih u kvalifikacijama za treći uzastopni plasman odbojkaša na Evropsko prvenstvo. Bio je drugi poenter ekipe sa 62 poena, četiri manje od Ivana Zvicera, ali sa dvije utakmice manje.

– Ponovili smo uspjeh iz prethodna dva ciklusa kvalifikacija, treći put ćemo igrati na EP. To je stvarno dobro za našu odbojku, našu reprezentaciju i igrače, što smo zadržali kontinuitet plasmana na EP. Zbog toga smo i svjesniji da imamo kvalitet – ističe Bojić.

Žrijebom je odlučeno da će Crna Gora svoju grupu na EP igrati u Sjevernoj Makedoniji, u Skoplju, a rivali su Poljska, Holandija, Češka, Danska i Sjeverna Makedonija. U osminu finala idu četiri prvoplasirane, što do sada nije pošlo za rukom Crnoj Gori. U taboru naše selekcije se nadaju da će biti treća-sreća…

– Dosta sam zadovoljan žrijebom i grupom. Čehe smo već dobijali na prvom nastupu na EP, Danska je borbena ekipa, koja nema zvična imena, ali kao tim djeluju jako dobro i igraju kolektivno, djeluju kompaktno. Međutim, nijesu u rangu najboljih, tako da protiv njih i Čeha vidim veliku šansu. Tu su i Makedonci, koji su, takođe, reprezentacija protiv koje treba da tražimo šansu za pobjedu i prolaz dalje. Poljska i Holandija su u prednosti, ali ćemo i njima pokušati da pomrsimo račune. Mislim da, uz malo sreće, imamo velike šanse da prođemo grupu. Trebali bismo da ostvarimo dvije do tri pobjede, zavisno od ostalih rezultata.

Dobra je stvar što se igra u Skoplju.

– Nećemo dugo da putujemo do tamo. Već smo u Skoplju boravili više puta, mislim da će nam odgovarati njihova dvorana, jer smo upoznati sa njom. Uz to, Skoplje je blizu, i svaki fan odbojke može lakše da dođe – dodao je Bojić.

Od 13. novembra, kada mu je bio rođendan, u Rijadu su mu se pridružili ostali članovi porodice, supruga i sin, pa je Marko sad potpuno zadovoljan i spokojan.

– Tu smo zajedno do kraja sezone.

O životu u Rijadu kaže:

– Smješteni smo u jednom jako kvalitetnom sportskom kompleksu, na periferiji Rijada. Tu je i fudbalski stadion Al Nasra, kao i odbojkaška i košarkaška dvorana. Rijad je udaljen 20 minuta do pola sata maksimum vožnje autom, tako da uvijek možemo slobodno vrijeme da koristimo da obilazimo lijepa mjesta. Rijad je lijep grad, može da ponudi lijepa mjesta da se posjete. Ima dosta kvalitetnih građevina, trgova za strance. Radi se o atraktivnom gradu i niko od turista ne bi napravio grešku da dođe da posjeti Rijad. A turista je sve više – ističe Bojić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve