Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bjelopoljka nada crnogorske atletike: Amina reprezent kraljice sportova

Iako ima 15 godina, a atletikom se bavi nešto više od čertiri godine, Amina Suljević je u svojoj kolekciji medalja i priznanja nabrojala čak 50, koje je osvojila na brojnim takmičenjima. Amina je članica Atletskog kluba Jedinstvo, a talenat, koji je već i te kako vidljiv, otkrio je njen trener Branislav Maslovarić kome je veoma zahvalna

U vrijeme kada mladi sve više zanemaruju sport i zdrave životne navike zamjenjuju boravkom u zatvorenom i za računarom, veoma ohrabruje činjenica da postoji i ona druga strana medalje.

Amina Suljević, Foto: Pobjeda.me

To su oni mladi koji, uz podršku roditelja, njeguju vrijednosti koje će im i te kako dobro doći u životu. Među njima je i petnaestogodišnja Bjelopoljka Amina Suljević, nada u svijetu atletike, koja sve više pokazuje svoje sposobnosti u ovom sportu.

Iako ima 15 godina, a atletikom se bavi nešto više od čertiri godine, Amina Suljević je u svojoj kolekciji medalja i priznanja nabrojala čak 50, koje je osvojila na brojnim takmičenjima. Amina je članica Atletskog kluba Jedinstvo, a talenat, koji je već i te kako vidljiv, otkrio je njen trener Branislav Maslovarić kome je veoma zahvalna.

Pored svakodnevnog treninga, postiže dobre rezultate i u školi i pohađa prvi razred Srednje elektroekonomske škole – pavni smjer.

“Uz dobru organizaciju uspijem sve da postignem, jer mi trčanje ne predstavlja opterećenje. Ovim putem pozvala bih svoje vršnjake da i oni izaberu sport koji im se sviđa i da treniraju. Moja specijalnost/disciplina je sprint 100 m, 200 m, 300 m i 400 m na kojima sam i prvak države. Sve je počelo od školskog krosa u osnovnoj školi na kojem sam se maksimalno dobro pokazala i dobila poziv u Atletski klub Jedinstvo. I tako kroz školicu atletike došla do opredjeljenja da počnem da se bavim profesionalno i pravim rezultate”, kaže Amina i dodaje da bi se postigao uspjeh potrebno je mnogo rada, discipline i odricanja.

“Bilo je tu raznih odricanja kao npr. druženja, školskih ekskurzija pa čak i izostanaka iz škole… Najbitniji je rad koji se na kraju uvijek isplati. Veoma je teško uskladiti školu i atletiku u isto vrijeme pa čak dolazi i do propuštanja treninga ili propuštanja škole kako bi to bolje uskladila. Treniram od sat i po do 2 sata dnevno, a kada je raspust obavljam dva puta dnevno trening”, kaže Amina.

Planovi su joj, dodaje, da poslije završene srednje škole upiše DIF.

“Svaka medalja mi je draga, ali mogu izdvojiti medalju sa Mitinga u Beogradu kada sam oborila Crnogorski rekord u dvorani na 400 m, kao i to što sam bila vicešampionka Mosi igara na 200 m kao i medalje sa državnog prvenstva CG. Očekujem puno uspjeha, dobre rezultate kao i razne norme za veća takmičenja kao što je Balkanijada…”

Maslovarić: Puno obećava

Aminin trener Branislav Maslovarić sa ponosom ističe za Pobjedu da se radi o svestranoj perspektivnoj atletičarki koja puno obećava.

“Neprikosnovena je u pionirskoj konkurenciji. Od naredne godine nastupaće u juniorskoj konkurenciji I smatram da može da ispuni normu za Evropske igre mladih koje se održavaju iduće godine. Rok da uspije je 15. maj. Hendikep je što nije bilo takmičenja zbog korone, ali imam puno povjerenja u Aminu da će ispuniti svoja i naša očekivanja”, kaže Maslovarić.

Atletika je temelj svih sportova

Amina „filozofski“ objašnjava da je atletika jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana, koju karakteriše osnovni ljudski pokret i ponašanje.

“Ona obuhvata: trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je, i istinski jeste, kraljica sportova. Atletskim vježbama stiče se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost. Discipline atletike odlikuju se motoričkim kretanjima koja se uspješno mogu primjenjivati u toku obrazovnog procesa ili kroz druge oblike vežbanja, pomoću kojih se značajno utiče na podizanje opšte psihofizičke sposobnosti pojedinca. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove”,objašnjava Amina.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve