Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Biće konkurentni u novoj grupnoj fazi Evrokupa: Mornar vidi šansu u Top 16

Uz utisak, da u bilo kojoj od preostalih varijanti, Barani mogu biti konkurentni u borbi za četvrtfinale. Kako sada stvari stoje, siguran protivnik je španska Gran Kanarija, a biće tu vjerovatno i Andora. Treći rival zavisiće od ishoda meča Burga i Huventuda

Mornar do kraja godine neće znati definitivan sastav grupe u Top 16 fazi Evrokupa – ali već sada se naziru imena protivnika.

Uz utisak, da u bilo kojoj od preostalih varijanti, Barani mogu biti konkurentni u borbi za četvrtfinale.

Kako sada stvari stoje, siguran protivnik je španska Gran Kanarija, a biće tu vjerovatno i Andora. Treći rival zavisiće od ishoda meča Burga i Huventuda.

Ukoliko francuski Burg pobijedi Špance osam ili više razlike, taj rival će biti Huventud. Ako trijumf Burga bude manje ubjedljiv, protivnik će biti Burg.

U slučaju pobjede Huventuda, taj treći rival u grupi Top 16 faze biće Uniks iz Kazanja…

To, da će Mornar biti konkurentan u Top 16 fazi Evrokupa, govori mnogo o kvalitetu rada i organizacionom usponu barskog kluba.

– Išli smo korak po korak. Ovo je projekat moga brata Đorđija, on je o ovome pričao prije niza godina, o velikim ambicijama… Tada je rekao, igraće se u Baru i evropska košarka i takmičenja. I bio je u pravu. Iz početka smo bili svima simpatična ekipa u ABA ligi, sad to već i prestaje da bude. I sigurno nijesmo presimpatični našim protivnicima. Teško sada više može bilo ko da kaže da je apsolutni favorit protiv Mornara, rekao je trener Mihailo Pavićević.

Pri tome, Pavićević želi da rastereti ekipu očekivanja javnosti u nastavku evropskog takmičenja. Istorijski uspjeh već je postignut.

– Radićemo i dalje marljivo bez nerealnih ambicija. Da ostanemo čvrsto na zemlji. U ABA ligi smo vjerujem već našli mjesto, sada gradimo taj imidž u Evropi. Bili bi presrećni da se zadržimo na ovom nivou, a mnogo je teško. Mnogo je kvalitetnih ekipa, a svaka sezona nosi svoj izazov. Na pravom smo putu, dodao je Pavićević.

U trijumfu nad Budućnost Volijem u ,,Morači“ u srijedu 84:78 Mornar je djelovao organizovanije, energičnije, posebno u završnici. Uz zasluženo treće mjesto u grupi B. Pavićević je želio i da istakne kvalitet i aktuelne probleme rivala iz Podgorice…

– Korigovali smo neke stvari u odnosu na prethodnu utakmicu. Gledali smo je, analizirali gdje smo griješili… Odbrana je mnogo bolje funkcionisala. Iskoristili smo momenat gdje je Budućnost Voli igrala peti meč u deset dana. Nadao sam se da su i oni ,,od krvi i mesa“… Teško je igrati toliko, pogotovo vrlo teških utakmica, maltene svaki drugi dan. To je ostavilo traga i vidjelo se da im fali svježine, rekao je strateg Mornara.

Neke stvari u igri su bile očigledno popravljene u odnosu na ABA poraz u istoj dvorani prije šest dana. Derek Nidam u srijedu je imao 11 asistencija – a prethodne nedjelje čak osam izgubljenih lopti…

– Uspjeli smo da neutrališemo, koliko-toliko, njihovo najjače oružje, igru ,,dva na dva“, blok na igrača sa loptom. Odbrana je bila bolja, a iz toga smo pravili dobre napade. Cilj je ostvaren, zaista sam ponosan na to što smo uradili svi u klubu, dodao je Pavićević.

Mornar će u ABA ligi, od 17 časova, nastupiti kao izrazit favorit u meču protiv beogradskog FMP-a, i boriti se za osmu pobjedu u takmičenju.

Benefit crnogorske košarke

Mornar se raduje mečevima Top 16 faze Evrokupa u januaru i februaru, iako će to značiti više obaveza za tim koji će se pripremati za završnicu ABA lige na proljeće.

– Cijela Crna Gora treba da bude ponosna. Prosto za nevjerovati, da ovako mala zemlja ima dva kluba u Top 16 Evrokupa. Budućnost Voli nas je navikla na to, već godinama igra na tom nivou. Međutim, mi smo se pridružili i napravili fantastičan rezultat za crnogorsku košarku. Nadam se da će to pružiti podstreka za nove generacije, da izrastu sjutra u prvotimce Mornara, Budućnost Volija i drugih naših ekipa. U buduće reprezentativce, rekao je Mihailo Pavićević.

Briga Vajthed

Projektovana glavna napadačka opcija Ajzea Vajthed obnovio je povredu desnog koljena u završnici meča protiv Budućnost Volija. U Mornaru se nadaju da mu neće biti potrebna duža pauza.

“Vajthed je povredu pred prošlu utakmicu protiv Budućnost Volija zaradio na treningu. Bio je na terapijama, pred meč Evrokupa odradio je trening… Mislili smo da je sve u redu. Nadamo se da nije nešto ozbiljnije”, rekao je trener Pavićević.

Konačno pravi Nidam

Mornar je dočekao dobru partiju startnog plejmejkera i našeg bivšeg reprezentativca Dereka Nidama u pobjedi nad Budućnost Volijem u srijedu u ”Morači”.

Njegovih pet poena, čak 11 asistencija i tri ukradene lopte, ukupno 13 indeksnih poena, su nagovještaj bolje forme tokom zime. Mornaru je potreban Nidam na visokom nivou, pogotovo imajući u obziru povredu Ajzee Vajtheda.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve