Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bez Ševaljevića i Vujačića u Baja Mareu: Brige Lavova pred dug put za Rumuniju

Po pravilima Evropske rukometne federacije (EHF) klubovi su dužni da puste igrače u nacionalne timove, ali u praksi je to drugačije

Svi članovi muške rukometne reprezentacije Crne Gore bili su negativni na korona virus na jučerašnjem testiranju, obavljenom uoči današnjeg dugog puta za Baja Mare (avionom do Beograda, pa 530 kilometara autobusom do kranje destinacije) na gostovanje Rumuniji u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ševaljević, Foto: Reprezentacija.me

Ta vijest, međutim, nije izmamila osmijehe na lice ,,lavova“ jer je prethodno iz Francuske ,,stigao“ snažan udarac pred duel sa najvećim konkurentom za odlazak na kontinentalnu smotru – kapiten Vasko Ševaljević i desni bek Risto Vujačić dobili su poziv da se što prije vrate u klub, što znači da neće igrati za nacionalni tim u važnom meču.

Obojica nastupaju za Istr i imaju važnu ulogu u našoj selekciji i u odbrani.

Pravila koja to nijesu

Po pravilima Evropske rukometne federacije (EHF) klubovi su dužni da puste igrače u nacionalne timove, ali u praksi je to drugačije.

“Iz kluba su nas zvali da nađemo način da stignemo da odigramo utakmicu francuskog prvenstva u srijedu. Budući da se meč igra u gostima i da će ekipa na put krenuti dan ranije, u slučaju da odigramo meč sa reprezentacijom u neđelju, uz sve probleme koje je prouzrokovao korona virus, bilo bi neizvodljivo da stignemo na vrijeme u Francusku. Tražili su da se pojavimo što prije, a svi mi živimo od ugovora u klubovima i ne možemo da dozvolimo da im se zamjerimo”, rekao je Ševaljević za Arenu.

Iskusni bek se zahvalio selektoru Zoranu Roganoviću, sportskom direktoru Drašku Mrvaljeviću i predsjedniku Saveza Petru Kapisodi.

“Pokazali su maksimalno razumijevanje ne samo za mene, već za svakoga ko ovog puta nije mogao da se odazove pozivu. Kao kapitenu veoma mi je žao i krivo što neću biti sa ekipom u Rumuniji. Do sada nijesam preskočio gotovo nijedno okupljanje reprezentacije, ali ovog puta tako stoje stvari, jednostavno nam je rečeno da moramo da uradimo sve da se na vrijeme vratimo u klub”, objasnio je Ševaljević.

Roganović je za neđeljni okršaj naknadno pozvao beka Igora Radojevića i pivota Nebojšu Simovića, koji bi saigračima trebalo da se priključe u Rumuniji, gdje i igraju za Dobrođeu sud.

Simoviću i Radojeviću, kao i Božu Anđeliću, klub nije dozvolio da budu sa nacionalnim timom uoči i tokom meča sa Kosovom, u kojem su ,,lavovi“ zbog slučajeva kovida-19 u timovima za koje nastupaju, odnosno obaveznog karantina, bili lišeni pomoći i golmana Mila Mijuškovića i Danila Mihaljevića, beka Branka Vujovića, dok su još jedan bek Miloš Božović i čuvar mreže Nebojša Simić izostali sa ove akcije u dogovoru sa selektorom.

Sve za ključnu pobjedu

Iako bez pola tima, Crna Gora je opravdala ulogu favorita protiv Kosova (32:25) nakon što je u prvom poluvremenu imala problema sa autsajderom grupe 8.

“Trebalo nam je vremena da uđemo u pravi ritam, što je i očekivano s obzirom na cijelu situaciju i to da smo imali samo dva dana za pripremu. Svi su mogli da se uvjere u ono što smo najavljivali – da je Kosovo daleko od ekipe amatera i da se moraju ozbiljno shvatiti. To smo i uradili i nijesmo dozvolili da nas poremeti pad u igri krajem prvog poluvremena kad su poslije pet razlike za nas prišli na gol zaostatka”, rekao je Nemanja Grbović.

Kružni napadač Steaue bio je jedini pivot u crnogorskoj selekciji i igrao je samo u napadu. Bio je nezadrživ – pogodio je devet od 10 šuteva, a skoro svaki gol bio je efektan.

“Svaki igrač je dao veliki doprinos, ne bih isticao svoj učinak”, kao i uvijek skromno ističe sjajni Pljevljak.

“Pobijedili smo zaslugom kolektiva, bio bih jednako zadovoljan zbog dva boda i da sam dao samo jedan gol. Naša reprezentacija nikad nije zavisila od pojedinca, sa bilo kim da igramo.

Grbović dobro zna sa kim će ,,lavovi“ igrati u neđelju – Rumunija je zemlja u kojoj naš pivot noseći dres Steaue godinama igra s uspjehom.

“Možda nijesu toliko taktički ,,posloženi“, koliko imaju jak individualni kvalitet. Bekovi su im odlični šuteri, imaju i dobre golmane. Ozbiljna su reprezentacija, neće nam biti lako, naročito zbog velikih problema koje imamo sa sastavom. Međutim, kad izađemo na teren zaboravićemo sve to i uložiti sve što imamo da ostvarimo pobjedu koja bi nas već poslije dva kola dovela blizu Evropskog prvenstva”, poručio je Grbović, najkonstantniji igrač naše reprezentacije godinama unazad.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve