Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Bertomeu: I finalista Evrokupa će se takmičiti u Evroligi

Dosadašnja praksa bila je da samo šampion Evrokupa ima mogućnost da se nadmeće sa najboljim klubovima u Evropi

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu najavio je da će u bliskoj budućnosti finalisti Evrokupa dobijati šansu u elitnom košarkaškom takmičenju.

Foto: Cdm.me

Dosadašnja praksa bila je da samo šampion Evrokupa ima mogućnost da se nadmeće sa najboljim klubovima u Evropi.

“Namjera nam je da povećamo broj klubova koji će se iz Evrokupa plasirati u Evroligu. Prema sadašnjima pravilima, promoviše se samo pobjednik. Želimo da, u što skorije vrijeme, tu priliku dobije i finalista. Takođe, želimo da predstavimo određene mehanizme koji će pomoći klubovima da, kada se plasiraju u Evroligu, tamo i ostanu. Namjera je da formiramo piramidu, koja će od domaćih takmičenja, preko Evrokupa voditi do Evrolige”, kazao je Bertomeu.

On je naveo Budućnost kao primjer kako neki klub može da poradi na ispunjenju svih uslova za takmičenje u Evroligi.

“Moguće je da neki klubovi ne mogu da igraju Evroligu zbog infrastrukture. Moramo uzeti u obzir budežete klubova, dvorane u kojima se igra, prostor za trening, transfer, smještaj… Ne mogu da pričam o konkretnim primjerima, to je samo teoretski. Moraćemo sigurno da preispitamo neke slučajeve u Španiji, Njemačkoj, ABA ligi, VTB ligi. Uzmimo na primjer Budućnost prošle godine. Klub je imao problema sa budžetom i dvoranom, a tokom ljeta je uspio da sve prilagodi uslovima”, pohvalio je Bertomeu regionalnog prvaka, koji je sezonu u elitnom takmičenju završio sa učinkom 6-24.

Evroliga će iduće sezone brojati 18 učesnika, pošto su specijalne pozivnice dobili Asvel i Bajern Minhen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve