Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Atletski savez: Prošla godina je bila uspješna, neophodna atletska staza u Podgorici

Osvojeno je sedam medalja na međunarodnim takmičenjima, postavljeno je novih 110 nacionalnih rekorda i to 65 u muškoj i 45 u ženskoj konkurenciji

Prošla godina bila je veoma uspješna za crnogorsku atletiku, konstatovano je na prvoj sjednici redovne godišnje Skupštine Atletskog saveza.

Foto: Cdm.me

Osvojeno je sedam medalja na međunarodnim takmičenjima, postavljeno je novih 110 nacionalnih rekorda i to 65 u muškoj i 45 u ženskoj konkurenciji.

Posebna vrijednost rezultata ogleda se kroz ispunjenje strogih normi Svjetske i Evropske atletske asocijacije gdje su atletičari Saveza ispunili 12 normi za ova takmičenja. Savez je po kalendaru takmičenja u 2018.godini organizovao 20 nacionalnih takmičenja u svim uzrasnim kategorijama.

Pored organizacije nacionalnih takmičenja Savez je pomogo organizaciju još 12 takmičenja koja su organizovali atletski klubovi sa područja Crne Gore. Atletičari ASCG nastupili su na svim međunarodnim takmičenjima počev od prvenstava Balkana u svim uzrasnim kategorijama do prvenstva Evrope i svijeta, prvenstvu malih zemalja Evrope i Mediternaskih igrama – ukupno 15 takmičenja. Predstavnici Saveza učestvovali su na 11 međunarodnih skupova u inostranstvu (seminara, kongresa, konvencija i edukacionih programa iz oblasti unapređenja i razvoja atletskog sporta).

Na Skupštini su sve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojene: Izvještaj o radu ASCG, sa finansijskim pokazateljima za 2018. godinu sa Izvještajem Nadzornog odbora, Program rada ASCG za 2019.godini, Pravinik o arbitraži u ASCG i Arbitražna komisija ASCG i izbor člana UO ASCG iz reda sportista.

Izvještaj Nadzornog odbora obrazložio je predsjednik Skupštine ASCG Milorad Backović, koji je istakao da su u Savezu sve aktivnosti urađene u skladu sa Zakonom i sa normativnimm aktima na način kako to predviđaju pozitivni zakonski propisi i pohvalio rad Saveza istakavši da je to nastavak uspješnog rada i tradicije što potvrđuju i nalazi i mišljenja nadležnih inspekcija, organa i Ministarstva sporta.

Nakon toga, raspravljalo se o Planu i programu rada ASCG za 2019.godinu u kojoj je uzelo učešće osam diskutanata i uz pohvale Progama rada iznešenu su određeni predlozi, sugestije i mišljenja kako bi se unapredila atletika u Crnoj Gori. Između ostalog, svi govornici potencirali su da se nastavi na daljoj edukaciji Sudijske i Trenerske organizacije i da trenerska organizacija nastavi sa daljom organizacijom planiranih stručnih i edikacionih seminara uz angažovanje stručnih predavača iz inostranstva kako bi dobili što stručnije i kvalifikovanije trenere za rad u atletskim klubovima, da posebno treba povesti računa o daljoj masovnosti atletskog sporta, na način što će se masovnost ovog sporta još više organizovati od strane ASCG u saradnji sa Ministarstvom sporta i predlaže se formiranje zajedničke komisije kako bi atletika bila što više zastupljena na časovima fizičkog vastipanja u svim školama u Crnoj Gori, a posebno kroz projeka “Dječija atletika”, da se iznađe modus nagrađivanja za nastavno osoblje u školama koje bi obezbjedilo masovnost u ovom bazičnom sportu, a isto tako da se posebna veća briga posveti organizovanju ljekarskih pregleda i testiranja svih atletičara i atletičarki u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama, a posebno onih koji nastupaju za reprezentaciju.

Takođe, je apostrofiran problem uslova bavljenja atletikom i potencirano je ponovo pitanje izgradnje atletske staze u Podgorici uz zaključak Skupštine da se tom pitanju priđe što prije i da se sa ove Skupštine upućuje apel Skupštini Glavnog grada, Ministarstvu sporta, Vladi Crne Gore i ostalim relevantnim adredsama u cilju pomoći da konačno Glavni grad dobije atletsku stazu koja bi služila za razvoj atletike i masovnog sporta na način koji bi obezbjedio da se mogu očekivati još bolji rezultati i pored ovih koji se smatraju da su odlični a postignuti su u ovakvim dosta ograničenim uslovima. Za sve ove inicijative i prijedloge ASCG stoji na raspolaganju i učiniće sa svoje strane da se obezbjede optimalni uslovi da se sprovedu sve ove aktivnosti koje su potencirane na Skupštini, a pravashodno imajući u vidu da nam predstoji organizacija velikog broja međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori od nacioalnih prvenstava do Igara malih zemalja Evrope koje će se održati u Baru ove godine. U tom cilju Skupština je zauzela stav da će ASCG sa svog stanovišta preduzeti sve mjere i radnje da sve to prođe u optimalnom i najboljem redu uz napomenu da će nastaviti da baštini najbolju moguću saradnju sa Ministarstvom sporta Crne Gore, Crnogorskim olimpijskim komitetom kao i sa predstavnicima sredstava javnog informisanja čiji je doprinos nemjerljiv u afirmaciji atletskog sporta u Crnoj Gori kako ranije tako i za u buduće. Klubovi su upoznati od strane rukovodstva Saveza da je Ministarstvo sporta počelo sa obilaskom klubova u cilju uvida u stanje i izdavanja rešenja za preregistraciju i da će rok za otklanjanje eventualnih nedostataka biti kratak i da u tom cilju preduzmu sve mjere da se što prije preregistruju kako bi mogli učestvovati na konkursu Ministarstva sporta za finansijska sredstva za projekte razvoja „Dječije atletike po opštinama” koji će biti raspisan u drugoj polovini godine.

Za člana UO ASCG iz reda sportista umjesto dosadašnjeg Danijela Furtule izabran je atletski reprezentativac i član AK „Draževina” Tomaš Đurović.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve