Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Atletika: Darko Pešić i Marija Vuković na dvoranskom prvenstvu Evrope

Našu zemlju predstavljaće Darko Pešić u sedmoboju i Marija Vuković u skoku uvis, a upravo ovaj tandem reprezentovao je Crnu Goru i na takmičenju u Beogradu 2017. godine

Kakav početak godine za crnogorsku atletiku!

Nakon fenomenalnih rezultata i brojnih rekorda, od juče kada su završena sva dvoranska takmičenja potvrđeno je da će Crna Gora imati dva predstavnika na dvoranskom prvenstvu Evrope, koje se održava u poljskom Torunu od 5. do 7. marta.

Našu zemlju predstavljaće Darko Pešić u sedmoboju i Marija Vuković u skoku uvis, a upravo ovaj tandem reprezentovao je Crnu Goru i na takmičenju u Beogradu 2017. godine.

Darko Pešić

Darko Pešić, reprezentativac Crne Gore i član AK Lim iz Berana, na takmičenju u Beogradu 7. februara najavio da će ovo biti njegova godina. Pešić je uspio da na tom takmičenju postavi čak tri rekorda Crne Gore za seniore. Pešić je u skoku udalj skočio 7,24 metra što je 12 centimetara više od dosadašnjeg rekorda koji je bio u njegovom vlasništvu, u skoku uvis popravio je lični i državni rekord, koji sada iznosi 208 centimetara (do sada bio 202 cm). Pored ove dvije discipline Pešić je 60 metara istrčao za 7,19 sekundi, dok je kuglu bacio 16,69 metara, što su takođe njegovi najbolji rezultati u karijeri, a sa ukupno 6.036 bodova u sedmoboju postavio je novi crnogorski rekord.

– Sezona je počela dobro i već na prvom takmičenju u decembru nakon odrađenih priprema iz punog treninga smo odradili to takmičenje i napravio sam zapažene rezultate. Tada sam shvatio da će ova sezona biti odlična. Zadovoljan sam višebojem koji sam uradio početkom februara, kada sam imao novi lični, nacionalni rekord i prvi put preko 6.000 bodova, što me učinilo više nego zadovoljnim – kazao je za Arenu Pešić.

Crnogorski rekorder, koji je nastupio 2017. na dvoranskom prvenstvu Evrope, kada je bio šesti, sada je među kandidatima za medalju.

– Prvi put u karijeri se nalazim u ulozi favorita da se popnem na pobjedničko postolje. U posljednja četiri prvenstva Evrope bilo je potrebno od 6.090 do 6.130 bodova da bi se stiglo do medalje. Daću sve od sebe da dođem to tog nivoa rezultata pa ćemo vidjeti gdje će me to dovesti, sve u svemu biće ovo istorijsko prvenstvo jer dolaze samo najjači momci, svjetski rekorder Majer, Kazmirek srebrni na Svjetskom prvenstvu, aktuelni prvak evrope Urenja i mnogi drugi koji su željni da se domognu komada slave, uključujući i mene, naglasio je Pešić, koji već piše novu stranicu istorije za crnogorsku atletiku.

– Za mene je već istorijska godina. Prešao sam granicu od 6.000 bodova što me više ne svrstava u prosječne višebojce. Ovo su rezultati koji bi mogli možda i da budu istorijski za sport u Crnoj Gori.

Korona je pravila dosta problema, ali nije uticala na stamenog Cetinjanina, koji je vrijedno radio, a plodovi tog rada, već se vide.

– Zbog kovid situacije, dvorana u Novom Sadu je zatvorena, odnosno pretvorena u kovid centar. Primorani smo da se preselimo u Beograd u dvoranu na Banjici, a zahvaljujući atletskom savezu Srbije omogućen nam je pristup i svi uslovi za nesmetanu pripremu. Ipak, za mene kovid situacija nije predstavljala nikakav problem. Iskoristio sam je kao odmor, rezultati tog odmora su viđeni upravo tog 7. februaru na državnom prvenstvu Srbije u višebojima, jasan je Pešić.

Marija Vuković

Kada su u pitanju velika takmičenja onda je rekorder svakako Marija Vuković, koja će u Poljskoj nastupiti četvrti put na dvoranskom prvenstvu Evrope, nakon što je ove sezone oborila crnogorski rekord (193 cm), što joj je omogućilo da se nađe među najboljim skakačicama Starog kontinenta.

– Prije početka godine ovo su bili neki prvi ciljevi. Da tokom dvoranske sezone pređem 190 i napadnem rekord. U tome sam uspjela skokom na 193 cm, a naravno da je onda cilj bio i viza za još jedno dvoransko prvenstvo Evrope. Drago mi je da ću se ponovo pojaviti na ovom takmičenju, istakla je za Arenu Marija Vuković, nakon nikad bolje dvoranske sezone.

Marija je nastupila na dvoranskom prvenstvu Evrope još 2015. u Pragu, zatim 2017. u Beogradu, te 2019. godine, u Glazgovu, gdje je imala najbolji rezultat na ovim takmičenjima (189 cm, ali je osvojila 13. mjesto, baš kao i nekoliko takmičarki koje su ušle u finale).

– Nijesam imala sreće. Bila sam silno motivisana da se nađem u finalu, ali nedostajalo je jako malo. Sada, kada se osjećam nikad bolje i kada vidim da imam visinu i na treninzima i na takmičenjima vjerujem da mogu napraviti dobar skok, poručila je Vuković.

Marija je ove godine osim crnogorskog rekorda uspjela i da nakon pet uzastopnih srebrnih medalja sa dvoranskog prvenstva Balkana stigne do zlatnog odličja, jer je u Istanbulu trijumfovala sa preskočenih 190 centimetara.

– Osjećam se zaista dobro, u Grčkoj sam se sjajno adaptirala, imam vrhunske uslove i sve djeluje odlično. Sada mi ostaje da se fokusiram na takmičenje u Poljskoj, gdje ću pokušati da potvrdim da sam zaista u dobroj formi i da mogu mnogo. Ne obećavam, ali svakako se nadam dobrom rezultatu, skromna je Marija Vuković.

Prilika za popularizaciju atletike

Darko Pešić uvjeren je da bi ovo takmičenje moglo biti šansa da se promoviše atletika u Crnoj Gori.

– Volio bih da Crna Gora ne napravi istu grešku kao 2017. godine, kada smo nastupili Marija i ja i tada smo bili jedini od 51 države u evropskoj federaciji koja nije otkupila prava za prenos atletskog nadmetanja.

Podatak iz 2017. jeste da je 220 država članica Svjetske atletske federacije otkupilo prenos i tako doprinijelo da se atletika u tim državama popularizuje što je zapravo i moja misija da atletika dobije mjesto koje zaslužuje i u našoj državi, poručio je Pešić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve