Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Atletika: Crnogorski tandem nada se plasmanu u Tokio

Crnogorski rekorder u bacanju diska i rekorder u bacanju kugle, članovi AK ,,Podgorica“, već mjesec borave u Baru pripremajući se za najznačajnija takmičenja u ovoj godini

Na terenima SRC ”Topolica” u Baru ovih dana je prilično ”živo”.

Punom parom treniraju fudbaleri, atletičari, ali među onima koji su tu tokom cijele godine, već mjesec su i dva dobro poznata lica – najbolji crnogorski bacači Danijel Furtula i Tomaš Đurović.

Crnogorski rekorder u bacanju diska i rekorder u bacanju kugle, članovi AK ”Podgorica”, već mjesec borave u Baru pripremajući se za najznačajnija takmičenja u ovoj godini.

– Ovo je vjerovatno najvažnija godina u mojoj karijeri i zadovoljan sam kako protiču pripreme. Želim da dam sve da ova i naredne godine budu kruna moje karijere. Vrlo sam motivisan, kazao je Danijel Furtula, naglasivši da ima dobre uslove, ali…

– Uslovi su optimalni za sada, ali kako se forma bude podizala, to zahtijeva još ozbiljniji nivo. Ali, za sada Bar ispunjava sve što nam treba. Vrijeme nam ide na ruku jer u februaru bude dosta hladno, čak je prije dva vikenda snijeg bio u Baru, što je nesvakidašnje, ali u svakom slučaju sada koristimo maksimalno zaista idealne vremenske prilike, dodao je Furtula.

Mojkovčanin je prije skoro godinu (7. marta) na Zimskom prvenstvu Hrvatske postavio rekord karijere (64,86 m), čime je definitvno je potvrdio da je u najužem krugu takmičara za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. A, upravo Igre su primarni cilj Furtule.

– Želim plasman na Olimpijske igre i nadam se nekoj trećoj sreći. Prvo jurim normu, a onda da se borim sa najboljima na svijetu. Ostala takmičenja ne potcjenjujem, ali znamo svi šta su Olimpijske igre. Nastojaću da se na ostalim takmičenjima ustalim na daljima od 64 do 66 metara, što mislim da nije moj maksimum, već optimum, optimistički je poručio Furtula.

Osim Furtule iz Bara za izazovnu 2021. godinu ide i Tomaš Đurović, koji predstavlja veliki potencijal crnogorske atletike u disciplini bacanje kugle. Ukoliko sve bude išlo u predviđenom pravcu, stiče se utisak da i Đurović može do olimpijske norme. Tomaš Đurović drugi put u posljednje tri godine najbolji je atletičar Crne Gore.

– Ambicije su svakako velike. Nakon godine koju je poremtila korona, sada smo sa dosta motiva krenuli u nove izazove. Radimo jako od prvog dana priprema, postižemo dobre rezultate, tako da se nadam da ću ove godine uspjeti da dođem do idealnog hica, ističe Đurović.

Ipak, da ne bi ostao nedorečen, nakon konstatacije idealnog hica, bio je kristalno jasan.

– Vjerujem da mogu da se ustalim i budem konstantan na daljinama preko 20 metara. Baš zbog toga se nadam da mogu možda i do Olimpijskih igara. Naime, ako bih imao daljinu od preko 20 metara, to bi me svrstalo među boljim bacačima Evrope, pa čak i svijeta, objasnio je Đurović.

Naši najbolji bacači prvo takmičenje imaće upravo u Baru 20. marta, kada se u ”Topolici” održava Zimski kup bacača.

– Nadam se da će to biti početak naših obaveza, jer znamo da je 2020. godina donijela brojna odlaganja. Pokušaću da potvrdim dobre rezultate sa treninga i da ću na pravi način otvoriti godinu, kaže Đurović.

Furtula je prošle godine imao samo jedno takmičenje i to u Splitu, kada je oborio crnogorski rekord.

– Korona virus donio je mnogo problema, uslovio zatvaranja granica, otkazivanja takmičenja, tako da sam imao sam samo jedno takmičenje u Hrvatskoj. Nadam se da će ove godine biti normalnije, jer dvije godine je mnogo da se pauzira za sporiste. Ali, siguran sam da će da Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni olimpijski komitet uraditi sve da se prije svega održe Olimpijske igre. Samim tim očekujem da ćemo imati pristup borilištima da se spremimo i nadam se da će biti dosta takmičenja. Što se tiče 20. marta, nadam se nekom rezultatu koji bi bio dobra početna tačka, koji mi može dati smjernice za ono što slijedi, objasnio je Furtula.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve