Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Armisa Kuč: Dama koja zna sa loptom

Kuća fudbala tradicionalno dodjeljuje nagrade igračima i trenerima koji su obilježili godinu, a prvi put posebno priznanje otišlo je u ruke djevojke

Među momcima – jedna dama. Crnogorska reprezentativka Armisa Kuč dobila je priznanje za našu najbolju fudbalerku.

”Kuća fudbala” tradicionalno dodjeljuje nagrade igračima i trenerima koji su obilježili godinu, a prvi put posebno priznanje otišlo je u ruke djevojke.

Novina u izboru FSCG povezana je sa uspjehom ženske ”A” selekcije koja je skoro 10 godina čekala na prvu pobjedu u zvaničnim utakmicama.

Izabranice Mirka Marića u septembru su savladale Bosnu i Hercegovinu u Zenici (3:2), na premijeri kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Bio je to veliki poduhvat za ekipu koja je do tada imala seriju od 26 poraza u takmičarskim duelima, a poneki trijumf znala je da upiše samo u prijateljskim mečevima ili preliminarnim rundama kvalifikacija.

Značajnu ulogu u preporodu ”sokolica” dala je dvadeset devetogodišnja Rožajka, koja je golovima i asistencijama zaslužna za ljepšu stranu istorije.

– Nagrada za najbolju fudbalerku mi mnogo znači, ima posebno mjesto u srcu, pogotovo što je došla iz zemlje u kojoj sam rođena i čiji dres nosim. Doživljavam je kao krunu godine – svega što sam postigla sa reprezentacijom i uradila na klupskom planu. Zaista sam presrećna i preponosna na priznanje od FSCG – kaže Kuč za Pobjedu.

Prošlo je mnogo vremena dok ženska reprezentacija Crne Gore nije dokazala da nekog može da pobijedi u kvalifikacijama.

A onda je stigla prva pobjeda, pa još jedna, pa i treća u takmičarskom ciklusu. Odlični rezultati u borbi za Mundijal donijeli su i napredak od 13 mjesta na FIFA rang listi.

”Crvene” su završile 2021. godinu na 85. poziciji sa 1.270 bodova.

– Nije bilo nimalo prijatno izgubiti toliki broj utakmica u nizu. Ali nijesmo se predavale, nikada nijesmo klonule. I kada smo gubile po sedam-osam razlike – uvijek smo bile jedna uz drugu, podržavale se, uz ogromnu pomoć selektora i stručnog štaba. Radili smo i znali da će doći vrijeme kada ćemo nekog da pobijedimo. Znali smo i da će ta pobjeda da nam bude vjetar u leđa. Krenuo je uspon, upisale smo tri trijumfa u kvalifikacijama, treće smo na tabeli, napredovale na FIFA rang listi. Za nas je godina bila za pamćenje – ističe Kuč.

Crna Gora je nadigrala BiH, Maltu i Azerbejdžan, te sakupila devet bodova nakon šest kola u grupi E.

Premijerna pobjeda, međutim, ima simboliku…

– Igrale smo mnogo puta protiv BiH i svaki put gubile. Pred start kvalifikacija i duel u Zenici pričale smo između sebe. Osjetile smo pozitivnu energiju, jedna drugoj, a i u razgovorima sa stručnim štabom, rekle smo – dobijamo meč. Izašle smo na teren, pokazale karakter, crnogorski inat i slavile sa 3:2. Pobjeda dobija još više na značaju ako se zna da smo utakmicu završile sa dva crvena kartona. To je bio prelomni trenutak da ubuduće drugačije gledamo na izazove. Shvatile smo da možemo da budemo još bolje od nekih rivala. Krenuo je polet, dobile smo krila, a kasnije trijumfovale i protiv Malte i Azerbejdžana. Cilj nam je da zadržimo treće mjesto kako bismo u narednim kvalifikacijama čekale protivnike iz boljeg šešira – naglašava djevojka koja pokriva mjesto napadača.

Armisa igra na visokom nivou. Sezonu je završila kao igračica bjeloruskog Minska sa kojim je bila viceprvak. Za klub je upisala devet nastupa i postigla 14 golova u prvenstvu, dok je u Ligi šampiona tri puta bila strijelac na dva meča.

Ipak, reprezentacija je nešto sveto…

– Igranje za nacionalni tim ne može da se mjeri sa nastupima ni u jednom klubu. Svakom sportisti je najveća čast da brani boje svoje države. Sve jedva čekamo da se okupimo, imamo odličnu atmosferu, sjajnu saradnju sa selektorom Marićem i svim njegovim saradnicima. U aprilu nas očekuju mečevi sa Maltom i Rusijom. Rusija je prejaka i uz Dansku jedan je od favorita za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali Maltu smo već pobjeđivali. Vjerujem da to možemo da ponovimo – kaže Kuč, koja nastavlja:

– Što se tiče kluba, bilo je fenomenalno. Odlično sam se osjećala u Minsku. Grad je super, klub je jako dobar, davala sam golove, a brojke bi bile još bolje da me korona virus jedno vrijeme nije odvojio od terena. Ostaje žal što nijesmo osvojili titulu, ali i ovako sam prezadovoljna. Ugovor mi je istekao. Čelnici su pokazali želju da nastavimo saradnju, ali ima i drugih primamljivih ponuda. O nastavku karijere odlučiću nakon praznika.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve