Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Amerikanac otvoren o teškom košarkaškom putu: Lekcija života Skota Bamforta

U svojoj posljednjoj sezoni na koledžu, 2013. godine, Bamfort je oborio dva Lilardova rekorda: najviše trojki u istoriji koledža (259) i najviše u jednoj sezoni (103)

Skot Bamfort je imao 22 godine, kada mu je supruga hitno porođena operativnim zahvatom u osmom mjesecu trudnoće. Životi njegove žene i djeteta su bili ugroženi. Sjutradan je izašao na teren u dresu NCA A tima Veber Stejt i Nju Meksiku ubacio pet trojki. I nije stao. Samo tri dana nakon toga protiv Juta Stejta postigao je rekord karijere, 28 poena.

Bamfort, Foto: Cdm.me

“Reći ću vam zbog čega su oni navijači Dinamo Sasarija došli iz Italije, da me podrže na meču Budućnosti i Zadra u Morači, mom prvom zvaničnom nakon dugog oporavka. Igrao sam dobro u Italiji, ali mislim da nije stvar u tome kakav sam igrač, već im se dopalo kakva sam osoba. Tokom dvije godine građen je taj odnos. Jedan dokumentarac koji je klub radio o mom oporavku od teške povrede je možda pomogao da publika tamo shvati ko sam ja zaista”, kazao je za Arenu Bamfort, startni bek Budućnosti.

Njegov košarkaški put donosio je visoke životne prepreke. Teško odrastanje u Albukerkiju, američka država Novi Meksiko. Bez oca je ostao u sedmom razredu osnovne škole, bez majke dvije i po godine kasnije. Prva godina na koledžu, Vestern Nebraska, drugi kraj Amerike, drugi svijet. Pa nova velika promjena, šansa da igra za Veber Stejt, u timu sa sada velikom NBA zvijezdom Demijenom Lilardom. I ti teški dani kada je 2011. postao otac.

“Sa vremenske distance samo mogu reći, mnogo težak period, to su stvari na koje vas bilo ko ne može pripremiti. I košarka mi je mnogo pomogla. Da oslobodim um. I dalje mi pomaže. Za mene dobar, uspješan period, sve se završilo na najljepši način za moju porodicu, ali bilo je mnogo teško”, rekao je Bamfort.

Košarkaška publika iz američke države Juta poredi bekovsku liniju Veber Stejta sa početkom decenije sa, recimo Karijem i Tompsonom u Golden Stejtu. Lilard, sada član prve NBA petorke, najbolji igrač Portlanda, a u Veber Stejtu na “jedinici”. Bamfort na “dvojci”…

Foto: Cdm.me

“Kad imate priliku da radite sa takvim igračem, svakog dana na treningu i van dvorane, jedan drugog gurate, da budete još bolji, to je fantastično iskustvo. Igrač takve radne etike vas motiviše da odete korak dalje. Mnogo mije to pomoglo, zahvalan sam što sam tokom dvije godine radio sa Lilardom”, kazao je Skot.

U svojoj posljednjoj sezoni na koledžu, 2013. godine, Bamfort je oborio dva Lilardova rekorda: najviše trojki u istoriji koledža (259) i najviše u jednoj sezoni (103)!

“Sjajan osjećaj! Ja sam to doživio, kao da sam u drugarskoj igri pobijedio sjajnog prijatelja. Bilo je simpatično, da i ja pobijedim u nečemu Demijena”, uz osmijeh govori Bamfort.

Konačno, Skot Bamfort nam je otkrio da je u karijeri imao i ima mnogo jači i bolji uzor od Demijena Lilarda.

“Majka je najčvršća osoba koju sam imao priliku da upoznam, da najviše utiče na mene. Ona je ta koja se najviše borila za mene, odricala se za moje prilike, u životu i košarci. I dalje je svakog dana moja inspiracija. Da postanem najbolj a verzija sebe, da na najbolji način radim ono što volim. A to je košarka”, zaključio je Skot Bamfort.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve