Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ABA: Za brejk treba veća čvrstina

Budućnosti se večeras ne smije ponoviti, vjerovatno, kobni petominutni prazan hod u posljednja dva minuta treće, i prva tri minuta posljednje četvrtine, kada je Zvezda serijom 15:0 stigla do najveće prednosti na meču od 70:55. Stizanje tog zaostatka je u finišu ''plave'' i koštalo svježine, kada Džastin Kobs na 80:76 nije pogodio otvorenu trojku, 54 sekunde prije kraja

Slično kao u mečevima protiv Monaka u drugom i trećem meču četvrtfinala Evrokupa, kada je tim Zvezdana Mitrovića imao 20, odnosno 23 ofanzivna skoka, košarkaši Budućnosti su dozvolili Crvenoj zvezdi previše šansi iz drugog, čak i trećeg šuta u napadu.

U sva tri slučaja, epilog je bio isti, poraz Podgoričana, koji su u nedjelju veče u dvorani ”Aleksandar Nikolić” izgubili od ekipe Dejana Radonjića na startu finalne serije plej-ofa ABA lige (82:78).

Zvezda je imala 18 ofanzivnih skokova, na to je Budućnost dodala i 17 izgubljenih lopti, pa su ”crveno-bijeli”, koji su veoma agresivno odigrali čitavu utakmicu u oba pravca, zasluženo pobjedom otvorili seriju.

Istina, Podgoričani su u finišu meča uspjeli da se vrate iz velikog minusa, priđu na jedan posjed (80:78), ali nijesu imali snage za konačan preokret. U drugom meču, večeras od 20.30 sati, Budućnosti je potrebna mnogo bolja igra u odbrani, posebno zaštita koša, kako bi se iz Beograda vratila sa pobjedom…

– Imamo mnogo stvari da popravimo u odnosu na prvu utakmicu. Iako smo veći dio utakmice bili konkurentni i imali posjed za izjednačenje, na kraju za pobjedu, nijesmo, jednostavno, bili dovoljno čvrsti. Nijesmo odgovorili na Zvezdinu agresivnu igru i to moramo sjutra da popravimo. Moramo da iskontrolišemo skok, da probamo da uvedemo Zvezdu u naš ritam i da napravimo brejk u Beogradu, kazao je Dejan Milojević, trener Budućnosti.

Budućnosti se večeras ne smije ponoviti, vjerovatno, kobni petominutni prazan hod u posljednja dva minuta treće, i prva tri minuta posljednje četvrtine, kada je Zvezda serijom 15:0 stigla do najveće prednosti na meču od 70:55.

Stizanje tog zaostatka je u finišu ”plave” i koštalo svježine, kada Džastin Kobs na 80:76 nije pogodio otvorenu trojku, 54 sekunde prije kraja.

– Očekujem identičnu utakmicu kao u nedjelju, da će biti jako agresivni. Naš odgovor na tu agresivnost treba da bude bolja preciznost u napadu i da protivnicima ne dozvolimo drugi šut u napadu. Moramo da ih dobro zagradimo, jer su agresivni u skoku, rekao je Kobs.

Budućnost je u prvom meču imala dvojicu raspoloženih igrača, prije svega Vilija Rida sa 26 poena, 10 skokova, dvije ukradene lopte, te po asistencijom i blokadom, dok je u drugom poluvremenu proradio i Nikola Ivanović, sa 16 poena i 10 asistencija, zahvaljujući kome se i Budućnost vratila u igru. Ostali su bili ispod očekivanog nivoa, naročito Melvin Edžim, koji je, zbog pet ličnih, meč završio minut prije kraja treće četvrtine, bez poena (šut za dva poena 5-0). U drugom meču je potreban i njegov poenterski učinak, ali i bolja igra u odbrani, kao i kod još nekih drugih igrača, jer bez toga teško da se Zvezda može savladati u Beogradu.

– Znali smo da će prva utakmica da bude teška, da će oni da igraju jako i fizički. U drugoj utakmici moramo da budemo spremni na to, ponovo će biti ”rat”. Imali smo problema sa skokom u prvom meču, pa ćemo pokušati to da popravimo, rekao je italijanski bek u redovima Budućnosti, Amedeo dela Vale.

Finalna serija igra se do tri pobjede, a nakon dvije utakmice u Beogradu, slijede najviše dvije utakmice u Podgorici (subota i poneđeljak ukoliko bude bilo potrebe). Eventualna majstorica igrala bi se u Beogradu, 28. maja.

Kobs: Nadam se da će doći više navijača, to nam daje više energije

Atmosfera koju su pravili navijači Crvene zvezde na utakmici nije smetala Džastinu Kobsu, koji je prvi meč odigrao ispod mogućnosti.

– Za mene je bilo uzbudljivo. Nadam se da će doći više navijača, jer nam to daje više energije. Ne zanima me o čemu pričaju i pjevaju, jer nam daju više energije, volju za borbom kako bismo učinili da navijači budu manje glasni. Ja volim utakmice u gostima, igra se finale, to je očekivana atmosfera, kazao je Kobs.

U prvom meču na tribinama u nekadašnjem ,,Pioniru“ našlo se 987 navijača, kako je objavljeno na sajtu ABA lige. Nakon meča, ekspresno, komunalna policija je, ,,usljed kršenja epidemioloških mjera i puštanja publike u halu“, novčano kaznila Crvenu zvezdu sa 300.000 dinara (oko 2.550 eura) i odgovorno lice u pravnom licu sa 50.000 dinara (oko 425 eura). S obzirom na visinu kazne, za očekivati je da publike u istom ili većem broju bude i na drugoj utakmici finala.

Prije finalne serije, direktor ABA lige Milija Vojinović je kazao da prisustvo publike u dvoranama nije u nadležnosti ABA lige i ono će zavisti isključivo od epidemioloških mjera koje su na snazi u svakoj od zemalja. Vojinović je objasnio da je ABA liga jedino ”propisala zabranu prisustva publike u parteru”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve