Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

ABA: Mega veliki test za Budućnost

Budućnost ulazi u period mečeva, kada treba dokazati da skor 7-0 u ABA ligi nije slučajnost, kao ni tri velike pobjede u derbijima protiv Mornara, Crvene zvezde i Partizana.

Prvi ABA derbi u koji će Budućnost Voli ući sa teretom uloge jasnog favorita je današnji (12h) meč u gostima izuzetno nezgodnoj Megi u Beogradu. Protiv fizički izuzetno zahtjevnog rivala, mentalna priprema biće posebno važna.

Budućnost ulazi u period mečeva, kada treba dokazati da skor 7-0 u ABA ligi nije slučajnost, kao ni tri velike pobjede u derbijima protiv Mornara, Crvene zvezde i Partizana.

Sa druge strane, Mega je zaslužila dosadašnji učinak 7-3, u porazima od Zvezde i Partizana bila je u igri do posljednjeg napada… Mlada ekipa Vladimira Jovanovića je zaslužila, da joj se mečevi protiv kandidata za titulu nazivaju derbijima kola.

– Definitivno naporan meč slijedi. Mnogo rada u oba pravca terena nas čeka. Mega je ekipa koja vrhunski trči, imaju pet igrača koji mogu da povedu loptu u kontru… Sigurno 40 minuta mora biti maksimalan fokus i individualna odgovornost svih nas, kazao je Nikola Ivanović, plejmejker Budućnosti, koji je jednu sezonu 2015-16 proveo u Megi.

Atipični zadaci

Na kvalitet izuzetnog protivnika, koja igra u specifičnom stilu tranzicione igre gdje visoki igrači ,,vuku“ kontre, govorio je trener Petar Mijović.

– Sigurno nas čeka jedno od najzahtjevnijih gostovanja u ligi. Mega je jedna izuzetno talentovana ekipa, kojoj su dodati igrači koji svojim iskustvom značajno doprinose da igra bude na većem nivou. Jako atipična ekipa, u smislu da mnogo koriste otvoreni teren, opet na atipičan način, jer dosta tih kontranapada otvaraju sa visokom igračima u prenosu, sa Simonovićem, Petruševom, upozorio je strateg ”plavih” Petar Mijović.

Visoki igrači Mege biće posebno zahtjevni za čuvanje, i našem reprezentativcu Marku Simonoviću i Filipu Petruševu predviđa se NBA budućnost.

– U Megi koriste njihov talenat, njihovu brzinu da sa njima prenesu loptu, uđu u rane ”pik en rol” situacije, što je izuzetna prednost. Naravno imamo svoje adute i kvalitete, ali mislim da ovoga puta, kao u nekim važnim utakmicama ispred ove, moramo biti na maksimumu što se tiče fokusa i koncentracije 40 minuta. Moramo da umanjimo njihov kvalitet na otvorenom terenu, kvalitet ofanzivnog skoka, kvalitet u kom svih pet igrača, koji su na terenu dolaze do izražaja, dodao je Mijović.

Jasne prednosti

Ipak, trener Budućnost Volija želio je i da istakne da njegov sa razlogom još nije iskusio poraz u ABA ligi. I da je epitet favorita u ovom meču zaslužen. U brojnim segmentima igre Podgoričani imaju jasne prednosti.

– Sa druge strane, mislim da naše iskustvo u ovom momentu – ukoliko budemo adaptirani na intenzitet igre – može da bude naša ključna prednost. Očekujem da odgovorimo, da budemo na visokom nivou i jedino tako možemo da se nadamo pobjedi u Beogradu koja je naš cilj, zaključio je Mijović.

Budućnost Voli u petak čeka meč sa Krkom u Podgorici, a u međuvremenu imaće nešto više vremena za zajednički rad prvog tima.

Jovanović hvali ”plave”

Trener Mege Vladimir Jovanović istakao je razloge zbog kojih je Budućnost Voli favorit u derbiju kola.

– Očekuje nas utakmica protiv veoma jake ekipe koja u dva takmičenja pravi dobre rezultate. Napravili su veoma važne korake pošto su u Beogradu dobili oba derbija, protiv Partizana i Crvene zvezde. Dobro su izbalansirani između spoljašnje i unutrašnje linije, kao i između domaćih i stranih igrača. Imaju odlične crnogorske igrače koji čine jezgro tima, a stranci su pažljivo selektirani i čine pravu podršku ekipi. Čeka nas jako teška i intezivna utakmica. Moramo da im odgovorimo prije svega čvrstinom u odbrani, što bi moglo da bude ključno. Ukoliko uspijemo da uspostavimo našu odbranu i da iskontrolišemo napad Budućnost i njihov ofanzivni skok, vjerujem da ćemo uspjeti da odigramo jednu dobru utakmicu, rekao je Jovanović.

Osam pobjeda zaredom

U mečevima protiv Mege Budućnost Voli u ABA ligi ima prednost 12:4, a u gostima je skor 5:3 za ”plave”.

Podgoričani su protiv ovog rivala nanizali osam pobjeda, a posljednji put su poraženi u polufinalu ABA lige, 19. marta 2016. godine (76:75) u Sremskoj Mitrovici. Tada je za Megu nastupao Nikola Ivanović, bek i prvi strijelac Budućnost Volija.

Petrušev i Simonović

Filip Petrušev, velika nada Mege, prvi je strijelac ABA lige ove sezone sa 23,1 poenom uz 7,6 skokova po meču.

Centar iz Kolašina, naš reprezentativac Marko Simonović rame je uz rame Petruševu, sa 15,3 poena i 9,1 skokova po utakmici u ABA ligi. Stefan Momirov ima deset poena i 3,4 skoka po meču.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve