Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ABA: Budućnost blista u defanzivi pozicionog napada protivnika

Samo Partizan, lider ABA lige dva kola prije kraja, ima efikasniju pozicionu defanzivu ove sezone od ekipe Petra Mijovića. ,,Crno-bijeli primaju 0,85 poena u prosjeku iz napada protivnika “na pola terena”. Poređenja radi, na trećem mjestu u ovoj kategoriji je evroligaš Crvena zvezda (0,88), a četvrta je Cedevita Olimpija (0,90)

Budućnost prima svega 0,87 poena u prosjeku kada je odbrana “na pola terena” u pitanju, tj. defanziva pozicionog napada protivnika.

Foto: Budućnost Voli

Koliko je to važno, otkriva poređenje da ekipe ABA lige u prosjeku primaju 0,92 poena iz pozicionog napada rivala. Ovakvi napadi čine ukupno 88 procenata ofanzivnih posjeda tokom utakmice, a samo 12 procenata otpada na tranziciju i kontre u ABA ligi.

Samo Partizan, lider ABA lige dva kola prije kraja, ima efikasniju pozicionu defanzivu ove sezone od ekipe Petra Mijovića. ,,Crno-bijeli primaju 0,85 poena u prosjeku iz napada protivnika “na pola terena”. Poređenja radi, na trećem mjestu u ovoj kategoriji je evroligaš Crvena zvezda (0,88), a četvrta je Cedevita Olimpija (0,90).

Po podacima statističkih parametara koje obezbjeđuje kompanija “Synergy”, naš najveći klub je ove sezone u ABA ligi posebno efikasan kada je odbrana skok-šuteva rivala u pitanju, kao i efikasna odbrana pik-en-rol napada rivala.

Pored toga Budućnost ima najefikasniju tranzicionu odbranu u ligi. Poređenja radi, barski Mornar je tim sa najviše blokada u takmičenju, a Partizan je drugi. Lider iz Beograda je najbolji u ligi kada je u pitanju odbrana protivnika u napadima prodorom i polaganjem.

Crvena zvezda je u ligi najbolja kada je u pitanju broj izgubljenih lopti protivnika, što je rezultat izuzetno agresivne spoljne linije. Cedevita Olimpija, sa druge strane, briljira u izuzetno efikasnom defanzivnom skoku ostavlja najmanji broj šansi protivnicima za skok u napadu.

Kada je broj primljenih poena ove sezone u pitanju, Budućnost je primila svega 1.436 na20 utakmica, Partizan 1.450 a Crvena zvezda 1.483.

U tom poretku treba imati na umu daje decembarski meč Podgoričana i beogradskih “crveno-bijelih” riješen službenim rezultatom, tako da Partizan za sada ipak ima za nijansu bolji prosjek primljenih koševa po meču.

Budućnost i Crvena zvezda biće izvjesno rivali u polufinalu ABA lige, a potencijalni datum prvog polufinalnog meča u Podgorici je 30. mart.

Podgoričani će u ponedjeljak gostovati Cedevita Olimpiji u Ljubljani u 21. kolu ABA lige.

Za našeg šampiona meč nema takmičarski značaj, jer je već obezbijeđena druga pozicija uoči plej-ofa i prednost domaćeg terena u polufinalu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve