Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

1. CFL: Taksi liga sa centralom u Podgorici je spremna za proljeće

Glavno pitanje je Budućnost ili Sutjeska? “Plavi” imaju (ne)dostižnih osam bodova više u odnosu na aktuelnog prvaka

Zavjesa za drugi dio šampionata će zvanično biti podignuta u ponedjeljak utakmicom Iskra – OFK Titograd (17.00) pod reflektorima na renoviranom stadionu “Braća Velašević”, a 20. kolo će da se finišira okršajima u utorak: Kom -Petrovac (12.30), Rudar – Grbalj (14.00), Podgorica – Budućnost (15.00) i Zeta – Sutjeska (17.30, pod refelktorima).

Foto: FK Budućnost

I dok su Evropa i svijet svjedočili nekim velikim stvarima od 11. decembra 2019. kada je okočana jesen u T elekom 1. CFL – Liverpul je osvojio Svjetsko prvenstvo za klubove i stigao nadomak titule, Inter i Lacio su ozbiljno ugrozili Juventus, Real i Barselona nastavili svoju trku, Stevan Jovetić se vratio na teren i igra sjajan fudbal… naši prvoligaši su prvo odmarali, a zatim se pripremali za odlučujućih 17 kola.

A glavno pitanje je Budućnost ili Sutjeska? “Plavi” imaju (ne)dostižnih osam bodova više u odnosu na aktuelnog prvaka…

“Sutjeska teoretski može da stigne Budućnost. Poslije dešavanja u prelaznom roku, mislim da je Budućnost veća nepoznanica, s obzirom da je pustila neke dobre fudbalere, a dovela nove koji se još nisu pokazali. Takođe, problem su povrede koje bi mogle da utiču, posebno na startu”, rekao je Danilo Mitrović, urednik sportske redakcije u štampanom izdanju Vijesti…

“Mnogo toga će da zavisi od starta, ako Budućnost u februaru ili tokom marta uspije da sačuva sedam ili osam bodova prednosti, mislim da Sutjeska neće imati šanse da je stigne. Osam bodova je velika razlika i sa psihološkog aspekta, tako da bi bilo ogromno iznenađenj e da Budućnost ne bude prvak”

Sve su prilike da lider na startu neće moći da računa na Perišu Pešukića, Nikolu Vukajlovića, Aleksandra Vujačića, Petra Grbića, Igora Ivanovića i Dejana Zarubicu, dok su pod znakom pitanja i Draško Božović i Luka Mirković.

“Ako je zbog nečeg zanimljiva naša liga, onda je to neizvjesnost, jer se bodovi nigdje unaprijed ne mogu upisati. Budućnost ima ozbiljnu prednost, smjernice ćemo da dobijemo već poslije nekoliko kola. Baš taj sami početak će da bude zanimljiv, jer oba pretendenta za titulu imaju ozbiljne testove Podgoricu i Zetu”, rekao je sportski novinar TV Nova M Uroš Radulović, autor emisije ‘Veče sokola’ posvećene reprezentaciji Crne Gore, koji takođe zna da su “plavi” više “miješali” tokom zimske pauze…

“U prvi plan izbija grčki napadač Panajotis Moraitis samim tim što je stranac i što će dobiti dosta prostora dok je van stroja Zarubica i dok se još ne zna tačna dijagnoza Aleksandru Vujačiću. Vidjelo se da Grk zna fudbala u generalnoj probi sa Iskrom, ali vidjelo se koliko nedostaju fudbaleri koji su mozak i srce tima Grbić i Božović. Budućnost ima veliki motiv da titulu vrati u Podgoricu, a konstantnošću i dobrim partijama u prvom dijelu prvenstva stvorila je situaciju da sve drži u svojim rukama. Sa druge strane, najjače oružje šampiona je trener Nikola Rakojević koji jednako poznaje svoje i protivničke igrače”.

Tabela kaže da je Iskra najbliža trećem mjestu koje garantuje izlazak u Ligu Evrope, dok će se za četvrto koje donosi Evropu ukoliko neko od tri prvoplasirane ekipe osvoji Kup boriti Zeta i Podgorica. Ko će u Evropu, a ko u Drugu ligu?

“Za to treće mjesto će se boriti Iskra i Zeta. Iskra je na papiru jača, ali Zeta već godinama u kontinuitetu iz svojih resursa stvara i gura mlade igrače i to im se uvijek isplati. Podgorica je dokazala stabilnost, ugrabi li Evropu biće to najljepša priča našeg fudbala. Međutim, Budućnost i Sutjeska su bliži Kupu od Petrovca i Podgorice”, riječi su Radulovića, koji u borbi za baraž vidi Kom, Rudar i OFK Titograd…

“Tu se traži jedan od dva putnika za baraž. Titograd je najviše razočarao u prvom dijelu, vjerovatno su se i malo uplašili i doveli provjerenog golgetera Adrovića da ih spašava. Što se tiče ispadanja, mislim da će u niži rang jedan od dva kluba sa primoja Grbalj ili Petrovac. Ta dva tima će morati da “grebu”, pokazali su najmanje tokom jeseni i neko će da plati ispadanjem”.

I Mitrović “tipuje” na Iskru i Zetu, te Grbalj i Petrovac…

“Iskra se dodatno pojačala i ako psihološki prebrodi novu selidbu, bez obzira što se vraća na svoj stadion (znamo koliko su se prošle sezone mučili kada igraju u Danilovgradu) mislim da neće imati problema da sačuva treće mjesto. Uz Budućnost i Sutjesku, četvrti tim u Evropi mogla bi da bude Zeta, osim ako Petrovac ili Podgorica ne naprave senzacije u Kupu”, jasan je Mitrović, koji je bio direktan i što se tiče posljednjeg mjesta…

“Grbalj će probati da stigne Petrovac. Mislim da će se te dvije ekipe boriti za izbjegavanje direktnog ispadanja”.

A naši sagovornici nijesu imali ni najmanju dilemu ko je najveća nepoznanica za proljeće to je Rudar po trofejima najtrofejniji tim države!

“Pljevljaci su trenirali tokom zime u teškim uslovima (po snijegu), a odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu i to protiv Ibra. Rudar jeste nepoznanica, ali mislim da neće biti ugrožen što se tiče direktnog ispadanja”, poručio je Mitrović, na čije se riječi nadovezao Radulović…

“Rudar je uslovljen malim budžetom pripreme odradio kod kuće i borio se protiv prirode ali njihova snaga je trener Edis Mulalić. Temperamentan je, energičan, brzo im je usadio nepresušnu žeđ za borbom”.

Od 10 prvoligaša devet u februaru 2020. ima rel tore koji su u funkciji (Grbalj ih nema i vjerovatno nikada neće imati zbog bliskosti aerodroma i magistrale kraj terena) jasno je da kasnimo za Evropom, ali koliko to donosi bolju sliku o našem fudbalu?

“FSCG je tu uradio ogroman posao, pomogao svakom klubu, ali iz opštinskih struktura nema sluha za poboljšanje klubova. Volja mora da se probudi posebno na sjeveru i jugu, gdje sudbina Mogrena i rezultati Rudara dovoljno govore kakav je fudbal doživio šamar. Kad upoređujem naš fudbal, gledam da to bude region i tu dosta kasnimo. Možda ne toliko kvalitetom, koliko organizacijom i načinom vođenja klubova”, jasan je Radulović, da bi Mitrović poentirao u sličnom stilu…

“Za Evropom kasnimo odavno, ali ne toliko terenima i infrastrukturom, već načinom rada i vizijom ljudi koji vode klubove. Mislim da će reflektori doprinijeti da bude bolji fudbal, jer se noću igra brži fudbal nego u dnevnom terminu posebno na 30+ stepeni”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve