Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

1. CFL: Crnogorski klasik pod Goricom, Sutjeska za veliki korak ka tituli

Sam naziv derbi nosi sa sobom to da uloga favorita i bodovna prednost u ovome trenutku rivala, a prošle godine naša ne igra veliku ulogu, već trenutak inspiracije. Ko bolje uđe u meč, ko smanji greške na minimum i ko bude imao bolji odnos prema obavezama biće bliži pobjedi poručio je Nedović

Najveći crnogorski derbi vjerovatno je posljednja prava šansa Budućnosti da ostane u trci za titulu.

Takvo razmišljanje već na kraju novembra nametnula je tabela na kojoj je Sutjeska odbjegli lider, sa 11 bodova prednosti u odnosu na ”plave”.

Jasno je da bi izabranici Aleksandra Nedovića današnjom pobjedom pod Goricom (16 h) ”otključali” prvenstvo. Sve drugo gotovo sigurno bi značilo primopredaju trona. To je najljepša utakmica koja može da se igra, to je derbi koji traje najduže i koji je bio derbi u prethodne dvije države.

Sada se i kod nas gaji i svi se trudimo da bude sve bolji i bolji rekao je trener Nedović. Budućnost brani duplu krunu, ali ove sezone oba domaća trofeja napada i Sutjeska. Nikšićani su trenutno bliži šampionskom epilogu, s tim što bi borba za pehar u Telekom 1. CFL postala interesantnija ukoliko se ,,plavi revanširaju najljućem rivalu za poraz kraj Bistrice 11. septembra (1:0). “Minus” osam bilo bi podnošljivije za Podgoričane.

Sam naziv derbi nosi sa sobom to da uloga favorita i bodovna prednost u ovome trenutku rivala, a prošle godine naša ne igra veliku ulogu, već trenutak inspiracije. Ko bolje uđe u meč, ko smanji greške na minimum i ko bude imao bolji odnos prema obavezama biće bliži pobjedi poručio je Nedović.

Psihološki momenat je na strani Sutjeske koja ima dvocifrenu bodovnu prednost na vrhu prvoligaškog karavana, a pritom i mnogo manje kadrovskih problema. Izostanak nekoliko fudbalera iz startne postave kvari pripremu derbija iz ugla Budućnosti.

Nedović ne može da računa na Ivanovića, Raspopovića, Kordića, kapitena Terzića. Od ranije su povrijeđeni Ćuković i Milić. Veliki je to hendikep za domaćina…

– Naša igra nije ista sa tim igračima i bez njih što se tiče kvaliteta i klase, kao i individualnog poteza koji često rješava derbije. Ali na utakmici u srijedu u Kupu, koja je bila eliminaciona i koja je nosila veliki pritisak, odreagovali smo na pravi način. Ne vidim razlog da ni u nedjeljnom derbiju ne bude reakcije. Ne postoji šansa da igrači koji budu igrali neće dati sve od sebe i da neće pokušati da dođu do pobjede na svom terenu ističe Nedović. “Plavi su sa Nikšićanima odigrali 55 međusobnih duela (26 pobjeda, 17 remija, 12 poraza), dok su ih pod Goricom ugostili 27 puta 15 pobjeda, osam remija, četiri poraza. Najvatreniji navijači Budućnosti najavili su masovni dolazak na stadion i ogromnu podršku svojima. Mislim da je došao trenutak kada su nam navijači najpotrebniji. “Varvari” su nam davali podršku na svakoj utakmici, čak i u Kupu protiv Rudara su došli u velikom broju iako je bio radni dan i dali su nam krila, rekao je Nedović, koji dodaje:

– Faktor podrške sa tribina u derbiju biće važan, jer će publika trebati da nas diže u nekim trenucima naših praznih minuta ili bolje igre Sutjeske. Raičković i drugovi će sigurno dati sve od sebe za nova tri boda kako bi smanjili zaostatak na tabeli, uprkos tome što je ritam srijeda vikend naporan. Imamo smanjenu rotaciju, opterećenja su velika jer su podloge teže u ovom periodu godine, ali publika ako dođe u velikom broju kao što se najavljuje će nam sigurno dati vjetar u leđa u svakom trenutku. A mi ćemo kao ekipa, ako bude potrebno ići i preko granice bola kako bismo došli do pobjede i ostali u trci na oba fronta, naglašava Nedović.

Derbi se igra pod Goricom, ali to ne znači da Nikšićani nemaju najveće ambicije i da ne očekuju sva tri boda. Svjesni su da bi ih ova pobjeda značajno primakla tituli, iako o njoj niko još ne priča, iako je preostalo još mnogo derbija do kraja prvenstvene trke…

Sutjeska ima zavidnu rezultatsku prednost, a ukoliko bi je danas uvećala sigurno je da bi makar smirenije glave prezimila i dočekala proljeće koje, sigurno, neće biti uspješno tako kao jesen. U prvom krugu slavili su izabranici Milije Savovića, gol odluke postigao je Marko Vučić, ali od ovog meča se očekuje bolja igra domaćih i sigurno će biti neizvjestan. Strateg Sutjeske očekuje dobru igru svog tima.

– Želim da vidim dobru igru, da zadovoljimo naše navijače i ispunimo njihova očekivanja, a i da sebi značajno olakšamo posao u nastavku šampionata. Nakon poraza od Dečića vratili smo se na pobjednički kolosijek, jer jasno je da u svaki meč ulazimo maksimalno motivisani. Bez obzira gdje je ko na tabeli, utakmice s Budućnošću uvijek imaju posebnu draž, derbiji ne pamte ko je, gdje i kako posljednji put slavio i uvijek su neizvjesni. Igra se srcem i nadam se da ćemo uspjeti da pobijedimo, riječi su Savovića.

Kapiten Sutjeske Vladan Giljen svjestan je da imaju 11 bodova više od Budućnosti, ali želi tu prednost da uveća.

– Specifična je svaka utakmica kada igramo protiv Budućnosti, a odigrao sam ni sam ne znam koliko. Vjerovatno će biti teška utakmica, tvrdo će se igrati i ne smije nas zavarati to što možda neće izaći s najjačim timom. Očekujemo i dobar ambijent, podršku naših navijača, jer to nam mnogo znači, bilo da igramo kraj Bistrice ili na gostovanju.

U redovima Nikšićana danas neće biti Vlahovića zbog kartona, ostali prvotimci će biti na raspolaganju Savoviću.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve