Simović: Crnogorski sektor poljoprivrede položio veliki evropski ispit

0
Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD program pristiglo je 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.  Tim povodom danas su održali konferenciju za medije potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, gospodin Liam Breslin.

Simović je istakao da je crnogorski sektor poljoprivrede položio još jedan veliki evropski ispit.

“Ovo je ocjena koju s pravom možemo dati jer je na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura. Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata.

IM Property Group

Svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva.

Uspjeh koji smo postigli rezultat je partnerske saradnje Ministarstva poljoprivrede i Generalnog Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori na čemu im se zahvaljujemo, rezultat Vladinog odgovornog pristupa i odluke o prioritetnom angažovanju svih nadležnih institucija u realizaciji ovoga projekta i, konačno, rezultat preduzetničke energije i odgovornog odnosa samih poljoprivrednika koji su od početka uključeni u ovaj proces”, naveo je Simović.

Podsjetio je da su predstavljanje ovog javnog poziva organizovali kroz 22 radionice širom Crne Gore, u neposrednoj i otvorenoj komunikaciji sa oko 1.000 poljoprivrednika.

“Stručne i savjetodavne službe Ministarstva i nadležne institucije su i u ovoj fazi posvećeno i efikasno obavile svoj posao. Energija prepunih sala prenijela se i na sami proces pripreme i podnošenja aplikacija, o čemu najbolje govori 389 pristiglih zahtjeva. Kreirana je i zvanična Internet stranica projekta na kojoj se mogu naći sve informacije i preuzeti sva potrebna dokumenta, pripremljen je i distribuiran neophodni štampani informativni materijal.  Važno je istaći da su zahtjevi stigli iz svih opština u Crnoj Gori i da su ovom mjerom podržani svi poljoprivredni sektori.  Posebno nas raduje činjenica da je veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona – 221 ili 57%.Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije –  187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije – 80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada) – 61, a isključivo za izgradnju objekata – 41 zahtjev. Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 10.720.000 eura, a finansijska podrška se sastoji se od 75% evropskih sredstava i 25% iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura”, precizirao je Simović.

Kako je dodao, u toku je proces administrativne kontrole svakog pojedinačnog zahtjeva u skladu sa akreditovanim procedurama.

“Bespovratna podrška će iznositi 60% vrijednosti prihvatljivog iznosa investicije, odnosno 65% za nosioce poljoprivrednog gazdinstva mlađe od 40 godina.  Za poljoprivredna gazdinstva locirana na nadmorskoj visini većoj od 600 m, podrška iznosi 70%.  Odluka o dodjeli sredstava podrške i ugovaranju biće donijeta nakon kontrole svih zahtjeva, bodovanja i rangiranja onih koji uspješno prođu administrativnu i terensku kontrolu. Pred nama je obiman, zahtjevan i odgovoran posao koji ćemo realizovati na maksimalno efikasan način, poštujući sva akreditovana evropska pravila i procedure. I ovdje bih se osvrnuo na uporedna iskustva.  Hrvatskoj je za kontrolu i odobravanje 40 pristiglih zahtjeva bilo potrebno 218 dana, Makedoniji za oko 140 zahtjeva – 152 dana, a Turskoj za svega 10 zahtjeva – 101 dan. Ponavljam, mi imamo 389 zahtjeva. Siguran sam da ćemo odgovornim, posvećenim i dalje partnerskim odnosom Ministarstva poljoprivrede i korisnika podrške uspješno završiti sve neophodne procedure, i realizovati investicije koje će našim proizvođačima obezbijediti novi zamah u razvoju, otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti unapređenju kvaliteta života u njihovim sredinama. U toku je i realizacija drugog javnog poziva za podršku za preradu i zahtjevi se mogu predavati do 16. jula. Takođe, u toku su naše zahtjevne aktivnosti na akreditovanju nove mjere u okviru IPARD programa, koja je usmjerena na diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim sredinama”, zaključio je Simović.

izvor portalanalitika.me

Komentari

avatar