SAMIT U LONDONU: Prilika da Crna Gora dobije značajnu finansijsku podršku

Peti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan danas i sjutra u Londonu, a glavne teme biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i političke saradnje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regiona.

Pored premijera Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Italiju i Sloveniju. Pozvana je i Bugarska, koja je bila domaćin samita EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, kao i Poljska koja će biti domaćin Samita ZB 2019.

Na samitu u Londonu učestovaće prvi put i Grčka.

Kada je riječ o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rješavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.

Drugi cilj tiče se regionalne bezbjednosne saradnje kako bi se odgovorilo na zajedničke prijetnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Lideri ZB i evropski partneri radiće i na unaprjeđenju političke saradnje radi rješavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti.

U okviru Berlinskog procesa do sada su održana četiri samita – u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016) i Trstu (2017). Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana. Kao domaćin skupa u Londonu pokazujemo naše interesovanje i angažman na stabilnosti regiona pred izlazak iz EU”, navodi se na sajtu britanske vlade. Na marginama Samita biće održani forumi i paneli uz učešće civilnog društva.

Pozitivni uticaj na CG ekonomiju

Samit za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa prilika je za zemlje Regiona. Prioriteti će biti ekonomska stabilnost, povezanost zemalja u regionu, dalji razvoj infrastrkture – puteva, željeznice, pomoć u digitalnoj transformaciji i preduzetništvu. Taj Samit će, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun, pozitivno uticati na crnogorsku ekonomiju.

Moramo praviti održive i dugoročne investicije, a za to je potrebno ne samo biti atraktivan kao što mi jesmo nego imati dobru administrativnu i pravnu infrastrukturu i biti stabilan u tom sistemu – istakao je on.

Bez podrške Evropske unije ne možemo govoriti o brzom ekonomskom razvoju, smatraju članovi Skupštinskog odbora za ekonomiju. Samit u Londonu prilika je da dobijemo značajnu finansijsku podršku, a očekivanja su velika od projekta izgradnje Jadransko-jonskog autoputa.

-Vjerujem da će EU mnogo snažnije nego do sada podržati izgradnju Jadransko-jonske magistrale. Čini mi se da tu negdje treba tražiti odgovore na pitanje na koji način, što brže i što efikasnije sustizati ono što je nivo ekonomskog razvoja EU – kazao je poslanik DPS Predrag Sekulić.

To bi bilo jedno infrastrukturno povezivanje koje bi doprinijelo da društveni proizvod u ovim državama raste blizu dvocifrenog broja – istakao je Genci Nimanbegu iz Force.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da veliku šansu na Samit imaće energetski sektor.

-Mislim da bi smo u energetskom sektoru može očekivati prilično dobar odjek ukoliko ponudimo projekte koji su ekološki održivi, proizvode zelenu struju i mislim da za te projekte nije bitno koliko koštaju i ako papiri pokažu da je to isplativo novac će se naći – poručuje Drecun.

Drecun napominje i da je regionalna povezanost zemalja Zapadnog Balkana jako bitna. Na Samitu u Londonu prisustvovaće šefica Evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

izvor pinkm.me

Komentari

avatar