Povodom izjave predsjednika Francuske Emanuela Makrona da je “Bosna i Hercegovina… tempirana bomba koja otkucava ‘tik-tak’ ” jer se “suočava s problemom džihadista Islamske države, povratnika s ratišta”, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je danas izjavio da “BiH nije prijetnja nikome”.

Denis Zvizdić

Zvizdić je u pisanoj izjavi istakao da su međunarodne institucije i agencije, kao i Stejt department SAD “vrlo jasno konstatovali da je BiH postigla značajan napredak u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma”.

On je naveo da je zaustavljen odlazak građana BiH na strana ratišta, i da bilo koji građanin BiH nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu bilo gdje u svijetu.

“To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma”, napisao je Zvizdić i dodao da je “BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države”.

Predsjedavajući Saveta ministara BiH naveo je da iz BiH na strana ratišta nije otišlo “niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona Zapadnog Balkana ili Evrope”.

“Zbog toga Bosna i Hercegovina nije i neće biti bilo kakva prijetnja”, ocijenio je Zvizdić.

On je naveo da smatra da podatke o pitanjima terorizma sve države treba da dobiju direktno od ovlašćenih institucija i agencija BiH, jer su samo to, kako je rekao, “pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni”.

“Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentisani prema BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu BiH, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija”, zaključio je predsjedavajući Saveta ministara BiH.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve