Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Zidojče cajtung: Rusija najjača konstanta svih Vučićevih političkih metamorfoza

''Pedesetdvogodišnji Vučić za sobom ima brojne političke metamorfoze – od ministra propagande pod srpskim autokratom Slobodanom Miloševićem i tvdokornog nacionaliste, do navodnog reformskog političara, a sada nazad do neonacionalističkog populiste''

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošao kroz mnoge političke preobražaje, ali iako se sada zaklinje u Evropsku uniju, svakim svojim potezom pokazuje da ne vodi takvu politiku i da mu je i dalje mnogo više stalo do Rusije, piše njemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung – SZ).

Dnevnik ocjenjuje da je “povezanost sa Rusijom jedna od najjačih konstanti u životu Aleksandra Vučića, iako istovremeno tvrdi da želi da odvede Srbiju u EU”.

List podsjeća da je Vučić nedavno u Beogradu prilikom susreta sa predstavnikom čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, koji se smatra odgovornim za ratne zločine i u Rusiji i u Ukrajini, rekao da se “rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom”.

“Pedesetdvogodišnji Vučić za sobom ima brojne političke metamorfoze – od ministra propagande pod srpskim autokratom Slobodanom Miloševićem i tvdokornog nacionaliste, do navodnog reformskog političara, a sada nazad do neonacionalističkog populiste”, piše SZ.

Prema pisanju lista, Vučić već više od deset godina određuje politiku Srbije i vlada autoritarno poput Viktora Orbana u Mađarskoj, a u Srbiji “čak i o najkrupnijim skandalima izvještavaju samo malobrojni nezavisni mediji”.

“Kada bi Vučić stvarno želio članstvo u EU, pristupni pregovori koji se razvlače od 2012, vjerovatno bi stigli malo dalje. Ali u EU Vučić bi morao da ograniči svoju moć. Isto tako bez rezultata kao razgovori sa Briselom, u mjestu tapkaju i razgovori sa Kosovom”, piše SZ.

Dnevnik ipak navodi da je najveći poslovični “slon” Vučićeve politike Rusija.

“Nju sa Srbijom ne povezuju samo istorija i vjera, nego i kontrola nad srpskim rafinerijama i naftnim i gasnim kompanijama. Sve do rata u Ukrajini EU je na to zatvarala oba oka. Sada je Vučić već mjesecima pod pritiskom da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve”, piše SZ.

I iako je Vučić i poslije izbijanja rata isticao da želi da vodi Srbiju u EU i preko šefa diplomatije Ivice Dačića najavio da će se bolje uskladiti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, “činjenice govore suprotno”.

Primjer je, piše dnevnik, imenovanje Aleksandra Vulina, “Vučićevog prisnog saradnika i najprofilisanijeg srpskog antievropejca i ruskog saveznika” za šefa moćne tajne službe BIA.

“I planovi za naftovod koji će transportovati više ruske nafte kroz Mađarsku u Srbiju, kao i nedavno najavljena tijesna saradnja sa u EU blokiranom ruskom aviokompanijom Aeroflot, pokazuju da Aleksandar Vučić nadu radije polaže u Moskvu nego u EU“, zaključuje SZ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZNAM
09.12.2022-10:23 10:23

MAKNITE OVU ODVRATNU SLIKU , DA NE GLEDAM OVOG PSIHOPATU.