Srijeda, 3 Marta, 2021
Rubrika:

Zašto Vučić ne da premijerki da ide u Podgoricu: Prosrpske stranke nezadovoljne statusom

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, jedino je Tomislav Nikolić, tadašnji predsjednik Srbije, odlazio u Podgoricu (2013) i primao u to vrijeme predsjednika Filipa Vujanovića u Beogradu (2016)

Ne računajući odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija, za osam godina vlasti aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić nijednom nije bio u službenoj posjeti Crnoj Gori. Iako je vlada Mila Đukanovića pala, a u tamošnju vlast ušle i prosrpske stranke, šumovi na vezi Beograd – Podgorica i dalje postoje. Tako premijerka Ana Brnabić ni poslije mjesec dana nije odgovorila na poziv crnogorskog kolege Zdravka Krivokapića da dođe u Podgoricu.

Godinama unazad, piše nova.rs, iz Podgorice su (ne)opravdano stizale razne optužbe, od toga da se Beograd miješa u unutrašnje prilike i izbore u Crnoj Gori, do navoda da je upravo Crna Gora meta projekta “velike Srbije”.

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, jedino je Tomislav Nikolić, tadašnji predsjednik Srbije, odlazio u Podgoricu (2013) i primao u to vrijeme predsjednika Filipa Vujanovića u Beogradu (2016).

Aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji od 2012. vuče sve konce u Srbiji, nijednom nije bio u službenoj posjeti Crnoj Gori. Istina, prema diplomatskoj praksi, sada njemu kao šefu države poziv treba da uputi Milo Đukanović.

Poziv iz susjedne Crne Gore je međutim dobila premijerka Ana Brnabić, a uputio ga je Zdravko Krivokapić, novi crnogorski premijer, želeći da upravo Brnabić bude prva premijerka koja bi došla u posjetu Crnoj Gori. Iako je taj poziv upućen još krajem decembra, sa namjerom da bude realizovan tokom januara, prema informacijama portala Nova.rs odgovor Krivokapiću još nije stigao.

Nema informacija ni da je bilo ikakvog službenog kontakta novog crnogorskog premijera i Vučića. Krivokapić je jednom prilikom čak izjavio da u regionu ne vidi važnije mjesto od Srbije za razgovor, ali i da je predsjednika Srbije vidio samo dva puta i to na sahranama.

Nova crnogorska vlast donijela je dvije odluke koje bi mogle da doprinesu otopljavanju odnosa Srbije i Crne Gore – povlači sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovesti, a poništene su i zabrane ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim državljanima.

Šta je onda razlog šumova na liniji Beograd i Podgorica?

Spoljnopolitički komentator i dugogodišnji novinar Jakša Šćekić navodi za Nova.rs da će šumovi postojati sve dok srpske političke snage u Crnoj Gori budu nezadovoljne svojim statusom. On kaže da su tamošnji predstavnici Srba očekivali da će dobiti mnogo više, bar koliko Albanci u Makedoniji.

“Tako na primjer Andrija Mandić stalno ispoljava svoje nezadovoljstvo. Crna Gora ništa nije uradila po pitanju povlačenja priznanja Kosova, a to su Srbi tamo očekivali. Čak su išli toliko daleko u svojim očekivanjima da su vjerovali da će ponovo biti raspisan referendum o članstvu u NATO”, kaže Šćekić i dodaje da nije riješen ni problem ambasadora.

“Beograd je očekivao da će nova vlada u Crnoj Gori poništiti odluku o protjerivanju ambasadora Vladimira Božovića”, navodi on.

Popov: Nepristojni prema susjedima, više vodimo računa o velikim silama

Po Aleksandru Popovu iz Igmanske inicijative uzrok problema je i to što je u Crnoj Gori i dalje nestabilna politička situacija. On kaže da unutar vladajuće koalicije i dalje ima puno nesporazuma, te da im veliki problem pravi kohabitacija sa Milom Đukanovićem.

“Odatle oklijevanja iz Srbije. Vjerovatno ne žele posjete dok ne bude jasnija politička situacija, budući da su ranije bili optuživani za miješanje u unutrašnja pitanja. Ispalo bi da daje zamah novoj crnogorskoj vladi. Kada bi premijerka Srbije otišla u Podgoricu morala bi da odgovara pitanja kao što su miješanje u unutrašnej stvari, u izbore…”, smatra Popov.

Upitan zašto onda makar i iz pristojnosti Brnabić nije nikakav odgovor poslala Krivokapiću, on kaže:

“Pristojnost već odavno ne postoji ovde u regionu. To nije slučaj samo sa Srbijom. Imali smo takve odnose i sa Zagrebom, Sarajevom… Nije to samo naš manir. Bilo bi najnormalnije da Brnabić nađe neki razlog i objasni kolegi iz Podgorice zašto ne želi da ode u poshetu, ali to se nije dogodilo. Tako se ponašamo prema sushedima, a više računa vodimo kada su u pitanju velike sile”, zaključio je Popov.

Izvornova.rs

Najnovije

KOLAPS ZDRAVSTVENOG SISTEMA Pacijenti se žale da nema ni ljekara ni ljekova, partijsko kadriranje...

Crnogorski zdravstveni sistem je u potpunom kolapsu, riječi su pacijenata iz Podgorice koji su posjetili Klinički centar Crne Gore i svoje neprijatno iskustvo podijelili...

Razoran zemljotres pogodio Grčku, osjetio se i u Crnoj Gori

Grčku je danas pogodio razoran zemljotres koji se osjetio i u Crnoj Gori. Li Yunanistanê de di mezinahîya 6.2an de erdhej https://t.co/hYsuXF4jfw #AFAD #erdhej #deprem...

Glavni grad opredijelio preko 1.8 miliona za potrebe sporta

Za potrebe podgoričkih klubova, manifestacije i brojne sportske akcije koje organizuje i podržava Sekretarijat za kulturu i sport, Glavni grad će u 2021. godini...

NBA: Sjajna lista učesnika, takmičenje u šutiranju trojki garantuje spektakl

NBA liga je objelodanila listu učesnika u takmičenju šutiranja trojki na Ol star vikendu u Atlanti. Glavne zvijezde ovog spektakla biće Stef Kari i Devin...

UP: Efikasnom akcijom rožajske policije uhapšene tri osobe osumnjičene za tešku krađu

Efikasnom akcijom rožajske kriminalističe policije na samoj granici sa Republikom Srbijom uhapšene su tri osobe osumnjičene za tešku krađu, saopšteno je iz Uprave policije....

Najčitanije

Povezano

Gdje je pogriješio Nebojša Stefanović?

Već i vrapci na grani znaju da se obruč oko dr Nebojše Stefanovića sužava. Svjedoci smo toga već više od godinu dana kada je...

Živković: Nikšićki izbori – kad je politika važnija od života

Piše: Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa profila Živkovića sa društvene mreže Fejsbuk) Nikšićki izbori su centar interesovanja vaskolikog “srpskog sveta”....

Server: Nesumnjivo miješanje Srbije i SPC u CG, morate da spriječite bilo kakvu prevaru na izborima u Nikšiću

Danijel Server, stručnjak sa Univerziteta Džons Hopkins, izjavio je za Glas Amerike da smatra da Crna Gora od političkih promjena koje su se dogodile...

Vuković: Vučić snosi najveću odgovornost za posljedice zbog stvaranja srpskog sveta

Zbog trenutka u kom se dešavaju, značaj izbora u Nikšiću bitno prevazilazi lokalne okvire. Naime, i za vladajuću koaliciju, i za Demokratsku partiju socijalista...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
23.01.2021-17:24 17:24

Nije to sporno “sto su ugrozeni svetosavci u CG”nego ne moze Ane sa otoka Paga (Hr) u Crnu Goru bez pratnje “svije voljene”.

Strme
23.01.2021-21:16 21:16
Reply to  gagi

Nacionalisto, nije ona sa otoka paga, vec je jedan deda sa Krka..