Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Zašto Srbija neće glasati za rezoluciju Savjeta Evrope?

Pravilo je da Savjetu Evrope učestvuju šefovi država i vlada

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja naveo je da neće ići na samit država članica Savjeta Evrope, koji se održava na Islandu 16. i 17. maja, te da je odluku o tome da Srbija tamo „bude predstavljena na najnižem nivou“ donijeta u sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

„Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani“, poručio je Vučić.

Pravilo je da Savjetu Evrope učestvuju šefovi država i vlada.

Razlog za ovu odluku vrha Srbije je odbijanje da se u tekst deklaracije Savjeta Evrope koja bi trebalo biti usvojen u glavnom gradu Islanda, u dijelu gdje se pominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, doda formulacija „kao i svih drugih članica Savjeta Evrope“.

„Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, samo nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije, kao što bi neki drugi u naše ime željeli“, rekao je Vučić.

Savjet ministara Savjeta Evrope 24. aprila odlučio da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Paralmentarnoj skupštini, čime je razmatranje pristupanja Kosova u ovu međunarodnu organizaciju ušlo u formalnu proceduru.

I pored usmenog prihvatanja evropskog predloga u kome jasno stoji da „Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, ali i aneksa o implementacije prihvaćenom u Ohridu, Beograd je na pomenutoj sjednici glasao protiv aplikacije Kosova, te se i dalje protivi tome da Priština dobije stolicu u Savjetu Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve