Čuveni istraživački novinar Metju Rasel Li u dokumentarnoj emisiji pod nazivom “Veza Hong Konga, lista Patrika Hoa” potpuno je raskrinkao Vuka Jeremića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa, kojI je osuđen na tri godine robije zbog milionskih uplata preko fantomskih firmi, piše Kurir.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Osim što je već bio pred američkim sudom u svojstvu svjedoka, zakulisni poslovi sa kojima se dovodi u vezu sada su predmet i istrage nacionalne televizije Hongkonga!

Film o malverzacijama Patrika Hoa, a u kojem se pominje Vuk Jeremić, objavljen je na portalu RTHK.hk, odnosno Radio-televzije Hong Kong.

Kako prenosi Kurir, u filmu o korupcionaškom skandalu vrijednom skoro 5,3 miliona dolara, se u više navrata spominje ime Vuka Jeremića.

U dokumentarcu pod nazivom “Veza Hong Konga, lista Patrika Hoa”, Jeremić se navodi kao jedan od ključnih konektora između uhapšenog Hoa i afričkih zvaničnika. Film se bazira na Jeremiću i njegovoj ključnoj ulozi u korupcionaškoj aferi koja drma svijet, prenosi Kurir.

Istraživač Metju Rasel Li, koji je inače dugo izvještavao iz UN, suđenja Patrika Hoa pratio je svakodnevno i posebno se zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice.

“Kada je on svjedočio, pojavili su se mnogi problemi, jer je Jeremić dok je bio predsjedavajući UN, radio je za kineski konglomerat CEFC. On je uzimao od njih novac, razmjenjivao mejlove, radio mnoge stvari za njih. Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svjedočenje kako bi pokazali konekcije Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu “Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsjednik Generalne skupštine UN, a on mi je odgovorio “Ja nisam optuženi ovdje”. prenosi Kurir.

Metju je dalje ispitivao mejlove koje su prikazani u sudu, a koje su razmjenjivali Jeremić i Ho, navodeći da se ne slaže sa Jeremićem da on nije izvršio zločin.

Kao što je prikazano na šemi, kako prenosi Kurir, CEFC Čajna enerdži kompani limited je donirala ukupno 5,3 miliona dolara Vuku Jeremiću, odnosno 3,97 miliona CIRSD-u, kao i 1,33 miliona dolara PR agenciji Vuka Jeremića.

Kada su novinari otišli na adresu koja je navedena za CEFC, ispostavilo se da na tim adresama ne postoji nikakva firma. Zatekli su privatni stan, u kome niko nije imao nikakve informacije o kompaniji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve