Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Vučićevo zlatno i dijamantsko doba je samo laž i fikcija

Ovo je još jedan pokazatelj da su sumanute priče srpskog autokrate Aleksandra Vučića o  ''zlatnom i dijamantskom dobu'' u Srbiji samo laž i fikcija, a u najboljem slučaju propaganda i predizborna demagogija.

U Srbiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 odsto ispod prosjeka Evropske unije, a od zemalja članica najveći BDP po stanovniku ima Luksemburg, a najmanji Bugarska.

Ovo je još jedan pokazatelj da su sumanute priče srpskog autokrate Aleksandra Vučića o  ”zlatnom i dijamantskom dobu” u Srbiji samo laž i fikcija, a u najboljem slučaju propaganda i predizborna demagogija.

Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je juče da se BDP po stanovniku, mjera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU.

U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139 odsto iznad prosjeka EU, a iza njega su Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od prosjeka EU – Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod proseka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

Podaci za Luksemburg se djelimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište.

Visok BDP-a po stanovniku u Irskoj može se djelimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje posjeduju intelektualnu svojinu.

Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od proseka EU, za 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto.

Od zemalja kandidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska, za 27 odsto manji od prosjeka EU, a iza nje je Crna Gora (48 odsto ispod prosjeka).

U Sjevernoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od prosjeka EU, a u Albaniji i BiH za 65 odsto, prenosi Slobodna Bosna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve