Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Vučić: Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori…

"Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati", rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji.

Foto: TANJUG/MSC/GUELLAND

Stoga, kako kaže, očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju. Vučić je ukazao i da griješe oni političari koji misle da se teritorijalni integritet Srbije može narušiti i da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da “podržava Dodikove stavove”, Vučić je odgovorio da ne bi trebalo iznositi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne podržava.

“Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati”, rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz Bosne i Hercegovine koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

“Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet”, istakao je Vučić. On je dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je riječ o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsjedavajućim Predsjedništvu BiH, a ranije predsjednikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da vjeruje da u budućnosti može da bude još bolja.

“Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv”, rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsjetio da su u Sarajevu svojevremeno dogovoreni principi na kojima bi trebalo da se riješi spornih tri odsto granice, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

“Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, od A do Š, ali to nije bilo dovoljno, jer je došlo do neke promjene stava”, rekao je Vučić i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio da se vjerovatno radilo o spornih tri odsto granice i dodao: “Kako da se pojavi ako nijesmo dogovorili tih tri odsto”.

Na konstataciju novinara da ipak nije riječ o tom dijelu granice, Vučić je rekao da onda ne zna o čemu se radi.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve