Subota, 31 Jula, 2021
Rubrika:

Vučić: Razgovor bio veoma neprijatan, Kurti: Vučić odbio naš sporazum

''Razgovor bio veoma neprijatan pošto je suština izlaganja prištinske strane bio da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu''

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije nove runde dijaloga u Briselu sa delegacijom Prištine i posrednicima EU kaže da je sastanak bio loš i da je razgovor bio veoma neprijatan pošto je suština izlaganja prištinske strane bio da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Vučić kaže i da je Srbija prihvatila sve tri tačke predloga EU za razgovor, ali da Priština nije željela da prihvati nijednu.

Vučić je rekao i da ga posebno brine to što delegacija Prištine, na čelu sa Kurtijem, nije prihvatila drugu tačku predloga – koja glasi „da se obje strane uzdržavaju akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu“.

– Ni oko čega nismo mogli da se dogovorimo – rekao je Vučić.

– Posljednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uvjerio da je to moguće – rekao je Vučić novinarima i naglasio da su delegacije dobile predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima.

Srbija se, kaže Vučić, u potpunosti saglasila sa svim što je EU predložila u tri tačke: da inenzivifikuju zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih osoba; da se uzdržavaju akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se jednom mjesečno sastaju glavni pregovarači kako bi dogovarali sastanke na visokom nivou.

Nijesu, kaže Vučić, mogli da se dogovore oko ove tri tačke koje je Srbija prihvatila bez ijedne zamerke. Albanci, kako kaže, nisu hteli da prihvate te tačke, a posebno nisu htjeli da prihvate drugu tačku i sve vrijeme su ih uslovljavali nekim „novim političkim kriterijumima“.

– Suština njihovih izlaganja je da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu – rekao je Vučić, objašnjavajući da je Kurti govorio o navodnim genocidima od kojih je prvi navodno počinjen 1878. godine, a posljednji 1999. Za drugi nisam siguran da li je mislio na Balkanske ratove ili Drugi svjetski rat – rekao je Vučić.

Kaže i da je delegacija Prištine jedino što je tražila – da Srbija odgovara za svoju prošlost, kao i da su pozvali da se u dijalog uključe dokumenta Nataše Kandić.

– Sve vrijeme su se na nju pozivali – rekao je Vučić.

To se, kaže nastavilo iako su ih predstavnici EU upozoravali da treba da se dogovore o budućnosti.

– U svakom smislu neprijatan razgovor – rekao je Vučić i naglasio da bi moralo da bude svima jasno da naše krivice nema i da je Srbija stoprocentno prihvatila što je EU napisala.

– A neki su došli, prije svega da razore dijalog. Strahovito me brine ova druga rečenica koju su izbjegli da prihvate da će da se uzdrže od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu – rekao je Vučić, dodajući da je Srbija uvijek spremna za dijalog ali da je danas mnogo zabrinutiji za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji – istakao je Vučić.

Rekao je i da misli da će krajem avgusta pregovarači da imaju nastavak razgovora, ali da su to „tehnička pitanja“.

Zaključio je da je Srbija, pored svega, u teškoj poziciji jer je većina zemalja EU priznala Kosovo “i koliko god da smo pristojni i da se trudimo da učestvujemo u dijalogu to malo vredi…”

– Slagali se, ne slagali se sa mnom, ovo je vrlo teška sitaucija za nas – rekao je Vučić.

Predložio sporazum od šest tačaka, Vučić odbio

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

– Na početku sam predložio pisani sporazum od šest tačaka koji nije prihvaćen. Sporazum je odbijen prije nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum – kazao je Kurti.

I zamjenik premijera Besnik Bisljimi je na sastanku pročitao spisak od 11 trgovinskih barijera koje Srbija treba da elimiše.

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace riječi „suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Borela, ali Vučić nije prihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Kazao je da su se dogovorili da se tokom avgusta održi sastanak delegacija dvije zemlje, dok bi se u septembru održao sastanak na najvišem nivou.

Kosovski premije izjavio je u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

– Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gdje je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid – kazao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, poslije sastanka sa Vučićem.

Kazao je da je predsjedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

– Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvijek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom – kazao je on.

Kazao je da je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama.

– Oni koji žele podjelu, njima odgovaraju takvi akti -kazao je Kurti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Advokat Andrije Mandića moneta za potkusurivanje

Sukob nove crnogorske vlasti ulazi u dramatičnu fazu nakon što su Demokrate juče poručile koalicionim partnerima Demokratskom frontu i GP URA da neće podleći...

Papovic: Abazovic agreed with the creators of the “Serbian world”

URA is the most dangerous member of the ruling coalition, because it has a chameleon nature. It is advertised as a pro-Montenegrin, pro-European and...

Eksplozija u Beranama, nema povrijeđenih

Eksplozija u blizini noćnog kluba „Firma“ u Novom naselju – kod Tehničke škole, začula se kasno sinoć prije ponoći u Beranama. Detonacija je snažno odjeknula...

Papović: Abazović se dogovorio sa kreatorima ”srpskog sveta”

URA je najopasniji član vladajuće koalicije, jer ima kameleonsku prirodu. Reklamira se kao procrnogorski, proevropski i ekološki pokret, dok se u stvarnosti njena antidržavna...

Krivokapić sa Bjelicom rušio Vušanovića, ali ostao bez podrške Vijeća fakulteta

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u četvrtak neistinu tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore ustvrdivši kako tokom vladavine prethodne vlasti nije mogao da napreduje...

Najčitanije

Povezano

Osnažiti saradnju Crne Gore i Koreje u sferi ekonomije, turizma i parlamentarnih odnosa

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa ambasadorom Koreje u Crnoj Gori Hjong-čan Čeom. Tom prilikom ocijenjeno je da je uz...

Unaprijediti ekonomsku saradnju Crne Gore i Južne Koreje

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, dočekao je danas nerezidentnog ambasadora Južne Koreje u Crnoj Gori, Hjong-ćan Čea. Na sastanku je ocijenjeno da je...

Crnogorske policijske snage važan partner slovenačke policije

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin sa saradnicima danas boravi u radnoj posjeti slovenačkoj policiji. Delegacija crnogorske policije se sastala sa...

Pogledajte reakciju Vučića kad čuje da novinarka N1 postavlja pitanje

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću opet se nije dopalo pitanje koje mu je postavila novinarka s N1. Jučerašnju pres konferenciju Aleksandra Vučića obilježio je jedan vrlo čudan...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
19.07.2021-21:16 21:16

A sta si ti ocekivao Vucicu poslije svega zla koje ste nanijeli Albanskom narodu devedesetih godina jel mozda ocekujes da t Kurti da buket cvijeca ?? Mislim da se dzaba koprcate i trazite neke kompromise poslije izgubljenog rata kojeg ste vi zapoceli Vucicu.

Alban
19.07.2021-21:52 21:52

Vucice izgubili ste, ako ovako idete jos ostace samo beogradski pasaluk

Ha20
21.07.2021-20:45 20:45
Reply to  Alban

Ili jedna sljiva u Sumadiji.

pero
19.07.2021-22:54 22:54

Kurti je sve u pravu Srbijanci su izvrsili genocid na Kosovu nekoliko puta a zadnji je bio 1999,g, i glavni izvodjac je bila UDBA Srbije i Arkan i ostali kriminalci koji su protjerlai skoro milon stanovnika sa Kosova!

Providenca
20.07.2021-01:17 01:17

Trebao mu je samo spomenuti Rankovića i njegove metode. Dovoljno!