Vučić: Pogađa me loše miješanje SPC u politiku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Helsinkiju da ga pogađa “loše miješanje” Srpske pravoslavne crkve u politiku.

On je povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu  rekao da suvereniti čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.

“Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gdje su nam vojska, narod i koju teritoriju kontrolišemo? Kako da to čuvamo”, upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji.

Kako je naveo, puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

“To je značenje tih riječi. Plašim se da je to neodogovorno. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise, jer nas je neodogovrna politika dovela u ovu situaciju”, rekao je Vučić za televiziju Pink iz Helsinkija.

Sabor SPC ocijenio je sinoć da Kosovo  “nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanje monopol imaju isključivo državni organi” i dodao da “ni po koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji”.

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasijedanja Sabora SPC se navodi da bi “bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvijek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na tim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti”.

izvor rtcg.me

Komentari

avatar