Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

VUČIĆ NA CRNOJ LISTI: Bajden potpisao naredbu, SNS pakuje pinkle, neki u zatvor, neki u izgnanstvo?

Očigledno, Aleksandar Vučić je izolovan kao virus. Pod ovakvim prijetnjama, od njega će pobjeći svi saradnici, sponzori i poslovni partneri. Niko normalan, bez obzira da li se bavi politikom ili biznisom, ne želi da rizikuje, pa da zarad Vučića završi na američkoj crnoj listi

Piše: Predrag Popović (slavija-info.com)

Poslednji dani zločinaca iz Srbije

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je izvršnu naredbu, kojom prijeti sankcijama svima koji „ugrožavaju mir i bezbjednost“ na Zapadnom Balkanu. U vašingtonskom internom žargonu ta proklamacija se naziva „nema utočišta“ – „no safe haven policy“. Nema utočišta za Aleksandra Vučića. Svaki detalj izvršne naredbe odnosi se na Vučićeve političke prevare i konkretna krivična djela, od nepoštovanja međunarodnih sporazuma, kršenja ljudskih prava, podrivanja demokratskih procesa i gušenja medija, do korupcije i pljačke javne i privatne imovine. Sankcijama je zaprijećeno svim njegovim saučesnicima, koji su „direktno ili indirektno angažovani u akcijama ili politici koje ugrožavaju mir u regionu“. Na jednoj crnoj listi nalaze se pojedinci, a na drugoj kompanije koje su povezane s njima. Obje liste su zapečaćene, ne zna se ko je već određen za odstrel. Zna se samo da za Vučića nema utočišta, gotov je.

Svaka tačka izvršne naredbe Džozefa Bajdena odnosi se na neko nedjelo Aleksandra Vučića. Taksativno su navedeni razlozi zbog kojih je izložen sankcijama. Na spisku grjehova nalaze se političke prevare, kao i svi oblici kriminala i korupcije. Nisu objavljena imena Vučićevih saučesnika u tim nedopuštenim aktivnostima, ali nema sumnje da će se na crnoj listi naći članovi njegove porodice, nekoliko kumova, brojne stranačke kolege i poslovni partneri.

Američki predsjednik je 8. juna potpisao naredbu kojom je proširen opseg vanrednih mjera, kojima će biti sankcionisane sve osobe za koje se utvrdi da su “odgovorne ili da su direktno ili indirektno angažovane u akcijama ili politici koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu”, kao i svi koji su odgovorni za “ozbiljno kršenje ljudskih prava i koji su umiješani u korupciju u regionu, uključujući pronevjeru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito”. I sve ostale stavke odnose se prvenstveno na Vučića, iako se naredba odnosi na sve političare, tajkune i ostale kriminalce u regionu.

Vučić je znao šta ga čeka, ali nije mogao da to izbjegne. Iz Amerike je, još prije šest godina, dobio upozorenja na koja nije reagovao, nije mogao da obuzda pohlepu i odrekne se zarade iz kriminalnih kombinacija. U maju 2015. godine, kad je, kao predsjednik Vlade Srbije putovao u Vašington, u Bijeloj kući su ga dočekali agenti FBI, koji su ga saslušavali šest sati. Vučić je odgovarao na pitanja o krijumčarenju srpskog oružja u Libiju. Uz to, isljednici FBI interesovali su se za nezakonite aktivnosti njegovog brata Andreja, kumova Nikole Petrovića, Slaviše Kokeze i Gorana Veselinovića, kao i Zvonka Veselinovića i Nenada Kovača. Šestoro kongresmena je potpisalo pismo u kome je ekipa iz Vučićevog okruženja optužena za razna krivična djela. Vučić nije obavijestio srpsku javnost o tom sastanku, ali ostala je fotografija na kojoj se vidi kako on sjedi u nekom hodniku, okružen agentima s kaubojskim čizmama. Dvije godine kasnije ponovljena je procedura, podstaknuta pismom Edi Bernis Džonson, kongresmena iz Teksasa, tadašnjem potpredsjedniku Majku Pensu. Ona je optužila Vučića da guši političku i poslovnu konkurenciju.

– Mala grupa, koju vode brat predsjednika Srbije Andrej Vučić i četvorica njegovih prijatelja Nikola Petrović, Zvonko Veselinović, Slaviša Kokeza i Nenad Kovač, nastavlja da konsoliduje sve projekte infrastrukture i javnih radova – upozorila je Bernis Džonson na stvaranje monopola u poslovima vezanim za građevinarstvo, telekomunikacije, energetiku i medije, što je “suprotno američkoj posvećenosti slobodnoj tržišnoj ekonomiji”.

Za razliku od Vučića, koji je Amerikancima ponudio samo trivijalna opravdanja, Nenad Kovač je reagovao na pametniji način. Kovač je zimus, kad je, pod izgovorom da je uhapšen u Americi navodno zbog kršenja epidemioloških mjera, nekoliko nedjelja proveo u povjerljivim razgovorima s američkim istražiteljima. Osim njih, značajnu pomoć američkim obavještajnim i istražnim organima dale su sestre Kori i Lidija Udovički.

Kompanija “Continental Wind Projects”, čiji vlasnik Mark Krandal je suprug Lidije Udovički, investirala je oko 300 miliona dolara u izgradnju vjetroparkova u Banatu. Posao je zapeo kad su Krandala, prema tvrdnjama Udovički, reketirali kumovi Vučić i Nikola Petrović, koji su tražili dva miliona dolara da bi vjetropark CWP bio priključen u energentski sistem Srbije. Vučić je montirao sudski postupak u kome je, u korist kuma Petrovića, svjedočila direktorka CWP-a Ana Brnabić. Dok je suđenje još trajalo, javnosti nepoznata lezbejka nagrađena je ministarskim mjestom u Vučićevoj vladi, i to baš u ministarstvu za lokalnu samoupravu, iz koga je protjerana Kori Udovički.

Pod pritiskom, CWP je prodao vjetropark i napustio Srbiju. No, pošto Mark Krandal pripada američkom ekonomskom plemstvu, s obzirom da mu je otac dvije decenije vodio banku Federalne rezerve, i taj slučaj neće dobiti epilog prije nego što budu sankcionisani svi državni funkcioneri Srbije koji su učestvovali u korupcionaškom skandalu.

Osim Petrovića i Kovača, u američkom Kongresu targetovani su Andrej Vučić, Zvonko Veselinović i Slaviša Kokeza. Njima nema pomoći, razlikuju se samo po redosljedu kojim će padati. Prvi je stradao Kokeza.

“Američka agencija za borbu protiv narko trafikinga DEA kontroliše transport droge iz Avganistana, Turske i Albanije preko Srbije za zemlje Evropske unije. Srpska policija ima sve podatke o tome”, objavio je Vučić prije nekoliko mjeseci u svojim medijima. Nezadovoljan što je DEA otvorila aferu “Jovanjica”, najveće plantaže marihuane u Evropi, Vučić je pokušao da kriminalizuje tu američku agenciju. Nije dugo čekao na odgovor. Iz Ljubljane, gdje se nalazi regionalni centar DEA, stigli su dokazi o švercu droge, duvana i ostale robe upravo tom trasom Turska-Albanija-Crna Gora-Srbija. Vučić je žrtvovao Kokezu. Optužio ga je za carinske prevare na kojima je prigrabio minimum 640 miliona eura. Zasad, sve je ostalo na nivou medijske kompromitacije. Kokeza je privremeni opstanak na slobodi obezbijedio dokazima da je on samo podizvođač radova, a da je glavni organizator šef kartela Aleksandar Vučić.

Pod kontrolom FBI, Europol i nekoliko lokalnih policija, 2017. godine pokrenuta je operacija “Familija”. Za prve dvije i po godine, razbijena je kriminalna piramida u Italiji, Austriji i Makedoniji, ugašeno je oko 400 fiktivnih firmi, preko kojih je pran novac stečen kriminalom, a uhapšeno je više od 300 lica. U Italiji je zatvorena firma povezana sa srpskim tajkunom Miodragom Kostićem.

Direktor te firme je izvršio samoubistvo u pritvoru, a Kostić je dobio šlog od koga se i danas oporavlja. Operacija “Familija” je razbila kriminalnu strukturu Nikole Grujevskog, Vučićevog ortaka, koji je pobjegao iz Makedonije i sakrio se kod trećeg kolege Viktora Orbana. Jedan krak te akcije prodrmao je hrvatsko podzemlje. U Hrvatskoj je uhapšeno 78 ljudi, a 11 se sklonilo na bezbjedno, u Srbiju. Europol je objavio da hrvatsku kriminalnu grupu predvodi izvjesni Jovan Jovanović, bivši pripadnik srpske Bezbjednosno informativne agencije, za koga se pretpostavlja da se nalazi u Somboru, gdje mu živi bivša supruga. Istraga FBI i Europola je zapela upravo u Srbiji. Policija i tužilaštvo sabotirali su akcije protiv kriminalaca.

Nebojša Stefanović, tadašnji šef srpske policije, pozvan je u SAD. Na seriji sastanaka s vodećim ljudima ministarstva pravde, FBI i DEA, Stefanoviću su prezentovani dokazi o organizovanom kriminalu u Srbiji, koji predvodi Vučić. Amerikanci su zahtijevali da Stefanović radi svoj posao i omogući potpunu saradnju MUP-a Srbije i FBI-a i Europola. Stefanović je na sve pristao. S obzirom na rezultate, taj dogovor bi mogao da se podvede pod kodni naziv “vrbov klin”. Vučić je uspio da kompromituje svog bivšeg miljenika, a potom i da ga istjera iz MUP-a. Do žešćeg obračuna nije došlo samo zbog ravnoteže straha, ali i to može u svakom trenutku da se poremeti.

Vučić zna otkud vjetar duva, to je nedavno javno priznao, u intervjuu za televiziju Hepi.

– Da, prisluškivali su me. Prisluškivanje predsjednika države je ravno državnom udaru. U ovom prisluškivanju učestvovali su pripadnici MUP-a, uz pomoć tužilaštva i sudova, ali, da znate, to nije bilo bez stranaca, učestvovale su i strane službe – rekao je Vučić.

Za divno čudo, Vučić to nije slagao. Strane službe ga odavno drže na mjerama. Zahvaljujući tome došli su do dokaza o njegovom učešću u svim mogućim kriminalnim aferama. Vučić se istakao u proizvodnji i trgovini droge, švercu oružja, pranju novca stečenog kriminalnim aktivnostima, visokoj korupciji, kojom je očerupao državni budžet i oteo privatnu imovinu, a prate ga sjenke mnogih pokojnika, među kojima su Oliver Potežica, Slađana Stanković, Jovica Stepić, Oliver Ivanović, Vladimir Cvijan, Milorad Nikolić, Stanika Gligorijević, Omer Mehić i mnogi drugi. Zbog Vučićevih prljavih poslova Srbija se godinama nalazila na crnoj listi zemalja osumnjičenih za finansiranje terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca FATF.

Američka obavještajna zajednica je, u poslednjih nekoliko mjeseci, objavila seriju izvještaja u kojima Aleksandra Vučića opisuje kao “najopasnijeg kriminalca na svetu”, koji, s obzirom da posjeduje oko 25 milijardi eura, može da ugrozi svakoga ko mu zasmeta. Navodi iz tih analiza unijeti su u Bajdenovu izvršnu naredbu, u kojoj se, kao povod za proširenje opsega vanrednih mjera, ističe da oni “predstavljaju neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država”. Naredba definiše da će “biti odgovoran svako ko je direktno ili indirektno uključen u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, ili trenutni ili bivši vladin zvaničnik na bilo kom nivou vlasti, za djela kao što su proneverivanje javne imovine, prisvajanje privatne imovine u lične ili političke svrhe, ili za podmićivanje”. Na udaru će se naći i svi koji pružaju “materijalnu pomoć, sponzorišu ili pružaju finansijku, materijalnu ili tehnološku podršku ili usluge bilo kojoj osobi čija je imovina blokirana”. Kad bi se sankcionisali svi koji su uključeni u korupciju, na spisku bi se našli gotovo svi ministri iz aktuelne i nekoliko prošlih vlada, od Siniše Malog i Aleksandra Vulina, pa do Dragana Šutanovca i Božidara Đelića. Da nisu u pitanju prazne prijetnje dokazuje i Politička deklaracija Ujedinjenih nacija, koja najavljuje da će uskoro biti formiran međunarodni antikorupcijski sud po modelu Haškog tribunala.

Očigledno, Aleksandar Vučić je izolovan kao virus. Pod ovakvim prijetnjama, od njega će pobjeći svi saradnici, sponzori i poslovni partneri. Niko normalan, bez obzira da li se bavi politikom ili biznisom, ne želi da rizikuje, pa da zarad Vučića završi na američkoj crnoj listi. To ne žele ni srpski tajkuni koji nemaju poslove i imovinu u SAD-u, niti im je potrebno da tamo putuju. Kad bi se našli na američkoj crnoj listi možda ne bi tamo imali direktnu štetu, ali gubitak kredibiliteta negativno bi uticao na njihovo poslovanje u cijelom svijetu, čak i u samoj Srbiji.

Vučiću nije prvi put da se nađe na američkoj crnoj listi. Krajem devedesetih, dok je bio ministar informisanja u “crno-crvenoj” vladi Mirka Marjanovića, Vučić se našao na američkoj, a njegova mama Angelina na njemačkoj crnoj listi, pa joj je zabranjen ulazak u tu zemlju, iako je bila zvanično akreditovana kao novinarka RTS-a.

U Bajdenovoj naredbi direktno se insistira na tajnosti imena osoba i kompanija koje se nalaze ili će se naći na crnoj listi. Tako je bilo i ranije, u Klintonovo vrijeme. Na tome se završava svaka sličnost. Na listi nepodobnih iz devedesetih godina prošlog vijeka nalazili su se uglavnom političari, krupni biznismeni, osumnjičeni za finansiranje režimskih stranaka i pojedinaca, kao i pripadnici policije, vojske i paravojnih jedinica. No, tada nije bilo govora o međunarodnom kriminalu, korupciji i ostalim zločinima, koji se sada stavljaju na teret Vučiću i njegovim kolegama iz regionalnih feuda.

Upravo zbog toga, da bi se što više odmakao od optužbi za teški kriminal, Vučić preko svojih medija plasira spekulacije kojima pokušava da se predstavi kao politička žrtva. Te manipulacije potkrepljuje s nekoliko teza, koje nisu sasvim bez osnova.

Na širem nivou, Vučić ukazuje na to da Evropska komisija i Evropski parlament ne podržavaju Bajdenovu izvršnu naredbu. Amerika, u Vučićevom tumačenju, na ovaj način rješava svoje probleme na Zapadnom Balkanu, koji joj je značajan za suzbijanje uticaja Rusije i, prije svega, Kine. Pod devizom “Amerika se vratila”, predsjednik Bajden pojačava uticaj u ovom regionu nezavisno od EU. To potvrđuje i dio naredbe kojim se zahtijeva od vlasti svih država Zapadnog Balkana da poštuju međunarodne sporazume kao što su Prespanski iz 2018, Ohridski mirovni sporazum iz 2001, Dejtonski sporazum, Zaključci londonske konferencije iz 1995, pa i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Amerika, po istom tumačenju, namjerava da iz Srbije i susjednih država definitivno istisne Rusiju i zaustavi kineski prodor u Evropu. Takođe, sporna je saradnja s Iranom i nekoliko arapskih država. Iako se Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija smatraju američkim partnerima, ti odnosi su podložni promjenama u koje je, zahvaljajući Vučićevom avanturizmu, uključena i Srbija.

– Pogriješio sam, nije trebalo da podržim Trampa u kampanji za predsjednika – rekao je Vučić prije nekoliko dana.

Tačno, pogriješio je. Da bi se slikao s Donaldom Trampom, nadajući se da će to iskoristiti za potrebe domaćeg političkog marketinga, zavadio je Srbiju sa Palestinom, Arapskom ligom, Hezbolahom i Libanom, a pristao je i da prekine saradnju s kineskim kompanijama koje prave 5G mrežu, kao i da raskine većinu ugovora s Rusijom o trgovini energentima. U istom paketu, Vučić je podržao Izrael u namjeri da prizna albansku nezavisnu državu Kosovo. Za nagradu, dobio je penkalo i suvenir – ključ Bele kuće.

Vučić je nanio trajnu štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima. Da bi to sakrio, ne samo od glasača već i od najbližih saradnika, Vučić već neko vrijeme plasira dvije priče, kojima kao smokvinim listom prekriva svoju izdaju. Prva laž odnosi se na to da je zapadnim centrima moći ponudio trampu – Kosovo za Republiku Srpsku. Po toj ideji, Srbija neće zvanično priznati nezavisnost albanskog Kosova, ali neće ga sprečavati da se učlanjuje u međunarodne organizacije. S druge strane, Zapad će pristati na ujedinjenje Srbije i Republike Srpske. U to ne vjeruje niko, čak ni Vukan. Možda samo Toma Mona, ali on nije relevantan, on vjeruje i da je ministar.

Po Vučićevom shvatanju, Bajdenov ukaz dokazuje spremnost Amerike da hitno riješi pitanje Kosova. Srbija, smatra njen vladar, nema snage da se odupre, ali može da se izbori za to da se primjeni tzv. Išingerov plan iz 2007. godine. Njemački balkanolog Volfgang Išinger je predložio da se kosovski problem riješi po modelu dvije Nemačke. Problem “međunarodnog priznanja oba entiteta, Srbije i Kosova”, prema tom planu, riješio bi se kao njemački 1972, kad se dvije njemačke države nisu priznavale, ali uspostavile su saradnju i obije su dobile po stolicu u Ujedinjenim nacijama. Vučić tvrdi da je to najmanje loša opcija za Srbiju, naročito ako je Vašington i Brisel prihvate kao Zapadnu Njemačku.

Svi Vučićevi napori su usmjereni ka tome da se u domaćoj javnosti predstavi kao zaštitnik srpskih interesa na Kosovu i da je zato izložen pritiscima, a ne zbog kriminala i korupcije. Tako se ponašaju i njegove kolege, kriminogeni politikanti iz ostalih država Zapadnog Balkana. Javno, svi odbijaju da priznaju da se Bajdenov ukaz odnosi na njih. Niko se, tobože, nije prepoznao.

Niko, osim Milorada Dodika. “Uredba Bijele kuće o proširenju sankcija nije demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, ona je još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu, koje će otežati dijalog, bar kad je riječ o Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik u telefonskom razgovoru s američkim ambasadorom u Sarajevu Erikom Nelsonom. Dodik je naveo da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije, koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Na Bajdenovu izvršnu naredbu nisu reagovali ni lideri albanskih stranaka na Kosovu. Premijer Aljbin Kurti već je, za prvog mandata, kratkog i neuspješnog, uspio da se predstavi kao remetilčki faktor. Sabotirao je pregovore s Beogradom, a zapadnim centrima se zamjerio otkrivanjem nezakonitih radnji njihovih predstavnika. Amerikanci vrše pritisak na Kurtija, insistiraju da Ramuš Haradinaj bude uhapšen i transportovan u Hag. Optužnica protiv Haradinaja je potvrđena, ali francuske sudije, na zahtjev njegovih njemačkih mentora, odbijaju da podnesu zahtjev za privođenje.

Na mukama se nalaze i vladari u ostalim državama Zapadnog Balkana. Težina pritiska zavisi i od predstavnika SAD-a na lokalu. Američki ambasador u Albaniji odmah je na Tviteru objavio Bajdenovu izvršnu naredbu. S druge strane, Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji, istog dana je odbjavio čestitku košarkašu Nikoli Jokiću na izboru za najkorisnijeg igrača NBA. Zbog takvih, a i mnogo ozbiljnijih, oblika podrške Vučiću, Godfri se nalazi na internoj crnoj listi Stejt departmenta. To vrijedi i za Metjua Palmera. Uskoro, kad na funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju bude postavljena Karen Donfrid, Palmer će morati da napusti resor za Srbiju.

Vučić će ostati bez dva značajna saveznika, Godfrija i Palmera, a taj gubitak neće moći da kompenzuje podrškom koju kupuje kod briselskih birokrata. Predikcija problema koji prijete Vučiću najjasnije je izražena u žargonskom nazivu Bajdenove naredbe – no safe haven policy. Za njega nema utočišta. Ni u Americi, ni bilo gdje drugdje.

Vučić mora i u Hag

Istog dana, 8. juna, kad je Džo Bajden potpisao izvršnu naredbu, kojom prijeti sankcijama balkanskim političarima, predstavnici institucije koja je nastavila rad Haškog tribunala u Savjetu bezbjednosti UN-a zahtijevali su da Srbija izruči dvoje radikala, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Aleksandar Vučić je ponovio tvrdnju da sud u Hagu nije nadležan i da Srbija neće izručiti Vjericu Radetu i Petra Jojića. Ne brine Vučić za njih, nego za sebe. Oni su optuženi da su prijetnjama i podmićivanjem vršili pritisak na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja. Radeta i Jojić su, vjerovatno, to radili, ali isključivo po naređenju Vučića, koji je bio šef Šešeljevog tima za odbranu. Aleksandar Stefanović, jedan od svjedoka, još 2013. godine je podnio prijavu u kojoj je priznao da mu je Vučić dao mito od četiri miliona eura da promijeni iskaz na suđenju Šešelju. Taj Stefanovićev dokument stoji u Hagu i čeka da bude procesuiran, kako bi i Vučić završio na optuženičkoj klupi.

Američkim sankcijama će biti izloženi svi akteri koji su umiješani u “kršenje ili akcije kojima se opstruiše ili ugrožava primjena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbjednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom”, navodi se u Bajdenovoj naredbi, u dijelu koji se direktno odnosi na Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala.

Pod prijetnjom sankcija, Vučić će morati da odgovara i pred tim sudom.

Opet na crnoj listi

Američka administracija od 1992. godine vodi spisak državljana SR Jugoslavije, odnosno Srbije, koji su izloženi sankcijama. Na prvoj crnoj listi bilo je 60 političara, policijskih i vojnih oficira i vlasnika kompanija, koje su finansirale partije na vlasti. Vremenom, spisak je popunjen sa još 2.800 imena, među kojima se nalazilo i Vučićevo.

Posle pada režima Slobodana Miloševića počelo je osipanje liste. Željko Mitrović je 2002. godine angažovao lobističku firmu “Barbur, Grifit i Rodžers” da ga skine sa crne liste. Mitrovićeva kompanija “Pink Internacional” platila je 140.000 dolara za taj posao. O istom trošku, Greg Stivens, agent BGR-a, lobirao je u Vašingtonu za Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Stivens je uspio da Mitrovića skine s liste i obezbijedi mu vizu, s kojom je 2004. godine putovao na inauguraciju Hejlija Barbura za guvernera države Misisipi. Vučić je ostao na spisku nepodobnih, ali, za utjehu, dobio je priliku da uspostavi neformalnu saradnju s tadašnjim američkim ambasadorom Vilijemom Montgomerijem, koja je na kraju dovela do razbijanja radikala i stvaranja naprednjačkog kartela.

Aktuelni povratak Vučića na američku crnu listu predstavlja kraj njegove idile na vlasti u Srbiji.

Najnovije

Milatović: Crna Gora nema više vremena za demagogiju DPS-a

Crna Gora nema više vremena za demagogiju DPS-a. Podaci su tu da pokažu razliku u ekonomiji i finansijama, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov...

U Nikšiću zapečaćena tri objekta bez dozvole, izdato 10 prekršajna naloga vrijednosti 6.050 eura

Turistička inspekcija je za dva dana u Nikšiću kontrolisala 46 ugostiteljskih objekata. “Podnesene su tri krivične prijave protiv ugostitelja koji nisu obezbijedili kontrolu “COVID potvrda”....

Divljanje navijača, vodeni topovi i pobjeda Lensa

Prvi subotnji meč šestog kola Lige 1 između Lensa i Lila završen je pobjedom domaćina 1:0, ali obilježili su ga neredi navijača do kojih...

Raisi: Iran neće dozvoliti Islamskoj državi da se naseli na granici

Iran neće dozvoliti džihadistima iz Islamske države da se nasele na granici sa Avganistanom, upozorio je danas iranski predsjednik Ebrahim Raisi. „Nećemo dozvoliti da se...

Budva: Kod državljana Turske pronađene puške, pištolji, samostrijel…

Policija je danas u Budvi, postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, izvršila pretres dva vozila i tri objekta koje koriste...

Najčitanije

Povezano

Olupaće vam se o glavu!

Piše: Aleksandar Sekulović             Kada je reč o odnosu srpskog društva prema zbivanjima u Crnoj Gori u prvi plan izbija frapantna  činjenica da su ta zbivanja...

Vučić: Đukanović vidi budućnost Crne Gore u nestanku Srba

Milo Đukanović budućnost svoje države vidi u nestanku Srba, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući jučerašnji susret predsjednika Hrvatske i Crne Gore u...

Đukanović: Nemoguća komunikacija sa Vučićem, otvoreno neprijateljstvo Srbije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da već godinu dana nema nikakvu komunikaciju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je ona nemoguća,...

Radulović: Više američkih ulaganja znači više demokratije u Crnoj Gori

Kao što sam obećao na početku svog mandata, jačanje ekonomske diplomatije jedan je od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova. Nakon članstva u NATO i savezništva...

Komentari

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
27.06.2021-08:40 08:40

Najdraza vijest koju sam cula..da se kriminalcima..kao sto je Srbija..na celo Aleksandra Vucica..stane na put kriminala…razaranja..i osvajanja…
Ja mislim..da je Vucko..finansirao..ovu novu apostolsku vladu..na celo albanca Dritana..Becica..Mandica..i popa Micovica..

Sara
27.06.2021-08:41 08:41

Svaka cast..za Aktuelno..Volim..Vas!

SKORUPAN
27.06.2021-09:49 09:49

Sto mi uljepsaste dan… Ne samo dan no i godinu.Tako ce proci svi koji su radili i koji rade protiv Crne Gore.

Ivan2
27.06.2021-11:41 11:41

Te četničke-fašiste sve ih zajedno u Pržun, Picoustog, Porfirija, Joanikija, Dritana, Rukoljuba, Bečića, Pipuna, koljenica Mandića, Medojevića, Bratićku, Borovinićku itd, itd, itd, itd. Da fašistima ne pada napamet podići glavu za idućih 100 godina.

Ha20
27.06.2021-11:50 11:50

Vucko citas li ti ovo ? Istorija je dokazala da bolesnici poput tebe ne odlaze dobrovoljno sa vlasti ali bi ti bilo pametnije da pocnes da pakujes kofere zajedno sa tvojim vjernim kerovima i pravac Moskva kod brata Putina.

ivan
27.06.2021-12:21 12:21

IZ POUZDANIH KANALA ZNAM, DA JE NA TOJ CRNOJ LISTI KOJU JE BAJDEN VEĆ POTPISAO, NALAZI I 17 IMENA IZ CRNE GORE, KOJI HAPŠENJEM VOĐA KAVAČKOG KLANA, PLANIRAJU DA SVOJE DJELOVANJE NASTAVE PREUZIMANJEM I VOĐSTVOM ŠKALJARSKOG KLANA, JER ŠKALJARSKI KLAN KOJI PODRŽAVA VUČIĆA I DJELUJE U SRBIJI, NIKO NE DIRA, A DIRIGOVANOM AKCIJOM KOJU JE VUČIĆ NAREDIO UHAPŠENE SU VOĐE KAVAČKOG KLANA U CG I ZATVORENE, DOK JE DIRIGOVANO I NAREĐENO ISTOVREMENO RASPISIVANJE MEĐUNARODNIH POTJERNICA IZ SRBIJE I CRNE GORE ZA RADOJEM ZVICEROM. DOK PO NALOGU VUČIĆA I NJEGOVOG BRATA ANDREJA, ŠKALJARSKI I ZEMUNSKI KLAN VODI FILIP KORAĆ, KUM I… Pročitaj više »

MICO
27.06.2021-14:35 14:35

Jedino se ovako moze zaustavit Krvoprolice koji prijete i CRNOJ GORI a to je trebalo davno ! Rak se lijeci na vrijeme svim nacionalistima i fasistima treba naci utociste na ostrvo GOLI OTOK da se zarazni virus ne siri udarit ga u zile i sprzit zanavijek !

Ivene
27.06.2021-14:49 14:49

Ko su da su i na čiju su stranu, takvi svi zajedno ne trebaju nikome.

Ratko
27.06.2021-15:49 15:49

Od danas sa vama počinjem dan.

Primavera
27.06.2021-21:24 21:24

Tako to rade Ameri. Polako, sistematično ali kompleksno, hoću reći – u paketu !
Po mom mišljenju : 1.faza je priznanje Kosova ili mu ide optužnica za sve navedeno. Kad prizna Kosovo, a morat će, srbi će ga doći glave. Onda više nije opasan ni za koga pa ni za CG.
2.faza, Balvan Dodik. U istom paketu.
3.faza – nije ni potrebna. Slijedi domino efekt.
Dakle, jednim udarcem- puno muha.

Jelena
29.06.2021-13:07 13:07

Šta će sa penkalom, dosta je bilo, igranja .

Mo
01.07.2021-16:06 16:06

A jeli na listi onaj procerani ambasador.