Petak, 4 Decembra, 2020
Objavljno u:

Vraniškovski: Revizija tomosa za SPC iz 1922.

Rasplet makedonskoga crkvenoga pitanja imaće, nolens-volens, pozitivne implikacije i na perspektivu obnove drevne autokefalije Crkve u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Jovanović

Ako su malo trezveni, kako oni iz državnoga vrha (Śeverne Makedonije) tako i episkopi unutar Makedonske pravoslavne crkve, śetili bi se koliko je neprijatnosti za čitavu crkvu donijelo jednostrano priznavanje autokefalije jednome dijelu crkve u Ukrajini od Konstantinopoljske patrijaršije – kazao je Jovan Vraniškovski (54), arhiepiskop SPC.

foto preuzeto sa antenam.net

Jovan je na čelu Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC – u Beogradu 2002. ustrojenog autonomnoga ogranka Srpske patrijaršije za Śevernu Makedoniju.

SPC ne priznaje 1967. samoproglašenu autokefaliju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i tvrdi da su „raskolnici”.

Početkom ove godine, Vaseljenska patrijaršija prihvatila je da razmotri apelaciju MPC-OA. Očekuje se da ukloni žig „raskolnika” i stupi s makedonskom jerarhijom u kanonsko jedinstvo – liturgijsko opštenje.

MPC-OA ima podršku makedonskoga državnoga vrha. Time se otvara put za vaseljensko priznanje autokefalije MPC-OA, pod drevnim nazivom: Ohridska arhiepiskopija.

Stav o izliječenju makedonskoga raskola kroz autokefaliju Vaseljenske patrijaršije, koja je majka-Crkva svih slovenskih pravoslavnih crkava – tumači se u SPC neprijateljskim upadom u njihovu kanonsku teritoriju.

Arhijerejski sabor SPC, kao najviši organ u SPC, tokom ove godine, navodno zbog pandemije, još se nije okupio i službeno oglasio o makedonskome pitanju.

„Ako bude priznata autokefalija Makedonskoj pravoslavnoj crkvi od strane Konstantinopoljske patrijaršije, to naravno ne može biti bez revizije tomosa iz 1922. godine”, kazao je Jovan Vraniškovski za „Blic”.

***

Rasplet makedonskoga crkvenoga pitanja imaće, nolens-volens, pozitivne implikacije i na perspektivu obnove drevne autokefalije Crkve u Crnoj Gori.

Do 1922. teritorija savremene Śeverne Makedonije nalazila se pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Ona je tomosom te godine prepuštila 1920. formiranoj SPC sljedeće eparhije: Skopsku, Veleško-debarsku, Pelagonijsku, Prespansko-ohridsku, kao i dijelove Vodenske i Polijanske eparhije.

Istim tomosom SPC je od Vaseljenske patrijaršije dobila jurisdikciju za ondašnju Kraljevinu SHS (Jugoslaviju), koja je i danas važeća. Osim Śeverne Makedonije, uključuje i Crnu Goru, kao i teritorije ostalih nezavisnih postjugoslovenskih država: Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Kosova.

Tomos Vaseljenske patrijaršije za SPC iz 1922, na dva mjesta, pominje AUTOKEFALNU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU i njezino „ujedinjenje” sa autokefalnim crkvama Kraljevine Srbije i Karlovačkom.

Za razliku od Srba i Makedonaca, nakon 1766. i samoukinućâ Pećke arhiepiskopije („patrijaršije”) i 1767. Ohridske arhiepiskopije, Vaseljenska patrijaršija nije imala nikakvu nadležnost nad pravoslavnim Crnogorcima, tj. Crkvom u slobodnoj Crnoj Gori.

Autokefalna Mitropolija Crnogorska (Αυτοκέφαλος Μητρόπολις Μαυροβουνίου) najkasnije 1855. priznata je od Vaseljenske patrijaršije.

Pećka arhiepiskopija ni de iure ni de facto nije obnovljena; ne pominje se u tomosima Vaseljenske patrijaršije iz 1879. za Crkvu u Kraljevini Srbiji i 1922. godine za ustrojenu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ohridska arhiepiskopija je jedna od najstarijih pravoslavnih crkava. Nezavisnost joj je de facto priznata 1018-1019. godine.

U doba Svetoga Vladimira Dukljanskoga (Jovana Vladimira), katedra u Ohridu je jurisdikciju imala i nad teritorijama savremene Crne Gore.

 

Najnovije

Bajden pozvao Faučija da se pridruži njegovom timu u borbi protiv kovida

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden pozvao je vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije...

Vučetić: Problem što građani uzimaju antibiotike na svoju ruku, kovid u drugoj nedjelji uvijek daje pogoršanja

U barskoj bolnici koja je i kovid centar za jug naše zemlje popunjeno je više od 70 odsto kreveta. U protekla dva mjeseca povećava...

RUKOLJUB OPET PREVARIO JAVNOST ”Pritisnuti” Dritan koordinator službi bezbjednosti

Mandatar privremene teokratske Vlade Zdravko Rukoljub Krivokapić nije ni stupio na funkciju premijera a već je nevješto izmanipulisao i izvršio tešku prevaru crnogorskih građana....

U Kliničkom centru od ponedjeljka specijalistički i supspecijalistički pregledi

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od ponedjeljka, 7. decembra, obavljaće se svi zakazani ambulantni specijalistički i supspecijalistički pregledi prema zakazanim terminima, kao i...

Marković: Mandat Vlade obilježili ataci na Crnu Goru, dostojanstvo države ne može se staviti pod tepih

Na pitanje da riječju opiše mandat svoje Vlade, premijer Duško Marković kaže da je ta riječ - ponos. "Nemoguće je u jednoj riječi opisati rad...

Najčitanije

Povezano

RUKOLJUB, VIJESTI I INTERNET SILEDŽIJE SPC Bogougodna propagandna mašinerija za ”odstrijel” neistomišljenika

Srpska pravoslavna crkva i njihov izvršitelj političkih naloga mandatar buduće teokratske vlade Zdravko Rukoljub Krivokapić za dobar rezultat koji su ostvarili na izborima 30....

Kubat: Postoji samo jedan kandidat za patrijarha SPC

Piše: Vladimir Jovanović Episkop Irinej Bulović služi da se zaplaše drugi. On nije kandidat da bude patrijarh SPC – saopštio je dr Rodoljub Kubat, donedavno...

Zasijeda Sinod SPC

Sinod Srpske pravoslavne crkve održaće danas prvi sastanak poslije sahrane patrijarha Irineja, rečeno je Tanjugu u SPC. Kako se očekuje, na sastanku neće biti zakazan...

NOVA VLAST I CRKVENO PITANJE Da li ”Đedovu unučad” čeka razdor zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

Za aktuelno.me Piše: Vladimir Lajović Mandatar nove vlade Zdravko Krivokapić je u ekspozeu koji je objavljen juče naveo da će "jedan od prioriteta biti izmjene, dopune...

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve