Vojni komitet NATO-a sjutra u Makedoniji

Vojni komitet NATO boraviće sjutra i prekosjutra prvi put u posjeti Armiji Makedonije (ARM).

Visoki vojni predstavnici svih 29 zemlja članica Alijanse, predvođeni zamjenikom predsjednika general-pukovnikom Stivenom Šerpom u Skoplje dolaze na poziv ministarke odbrane Makedonije Radmile Šekerinske.

Pukovnik ARM Zoran Ilov rekao je da se radi “isključivo o vojnom događaju zatvorenog tipa” i da tokom posjete Vojnog komiteta NATO nije previđeno učešće predsjednika države i vrhovnog komandanta Đordja Ivanova.

Prvog dana dana posjete članovi navišeg savjetodavnog tijela NATO će u Genralštabu Armije Makedonije biti upoznati sa pripremljenošću te vojske za punopravno članstvo u Alijansi a razgovaraće se o strateškom odbambenom pregledu, razvoju i mogućnostima, kao i akcionom planu za članstvo.

Drugog dana predstavnici NATO će, u kasarni “Ilinden” prisustvovati vježbi demonstracije kapaciteta, opreme i operativnih sposobnosti makedonske armije.

Sastancima delegacije Makedonije sa predstavnicima NATO u Briselu 18. oktobra, Makedonija je počela pretpristupne pregovore o članstvu u tom vojnom savezu, pošto je poziv za to 12. jula dobila na samitu Alijanse u Briselu.

izvor: rtcg.me

Komentari

avatar