Petak, 7 Oktobra, 2022
Rubrika:

Vlada u Skoplju usvojila preporuke za štednju struje: Bojler noću, klima na 27°C

Državnim i javnim instucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je set zaduženja državnim i javnim institucijama i preporuka građanima i privredi za štednju struje, koji će se primjenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

„Cilj koji treba postići je smanjenje potrošnje energije za 15 odsto poređeno sa istim mjesecom prethodne godine“, rekao je ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši na konferenciji za novinare.

Bekteši je istakao je da su prognoze da Sjevernu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi „lakše podneli period koji nas čeka i kako bi imali nesmetano snabdijevanje električnom energijom i njeno efikasno korišćenje“.

On je rekao da su tim paketom nazvanim „Ušteda struje za bezbjednu zimu“ za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedjeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Prema riječima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dijele se u nekoliko kategorija, prije svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, kao i da se kompjuter ugasi poslije rada i da isključuju punjači za mobilne.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba da bude niža od 27 stepeni, a u grijjnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim instucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i Grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvjetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbjednog obima.

Generalni direktor Eletektrana Severne Makedonije (ESM) Vasko Kovačevski je rekao da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima.

„Potrebe za električnom energijom EVN houma za građane i male potrošače podmirujemo isključivo iz sopstvene domaće proizvodnje, odnosno ESM ne nabavlja struju. Isključivo nabavljamo ugalj i mazut, čime ćemo povećati proizvodnju u ovom periodu, a što je još važnije – u periodu predstojeće grejne sezone“, rekao je Kovačevski.

Prema riječima direktora ESM, ta kompanija je u prvih sedam mjeseci ove godine proizvela 2.194 gigavat-časova (GVh) električne energije, što je 15 odsto više nego u istom period prošle godine, kada je proizvedeno 1.914 gigavat-sati.

„Povećana proizvođa ove godine je posljedica povećanja proizvodnje iz termoelektrana REK Bitola i REK Oslomej za 40 odsto. Kod hidroelektrana ove godine imamo značajnu uštedu vode i smanjenje proizvodnje za 25 odsto u poređenju sa prvih sedam mjeseci lane“, rekao je Kovačevski.

IzvorN1

Najnovije

Kandidati za odbornike Koalicije ”Prava stvar, Zajedno Bar” posjetili Stari Bar

Kandidati za odbornike Koalicije "Prava stvar - Zajedno Bar" su zajedno sa uspješnim privrednicima ovog dijela grada, kao i drugim istaknutim pojedincima i mještanima...

Konjević o navodnoj aferi sa prostitutkom: Najjači argument Abazovića, pozdrav iz Dubaija

Ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević osvrnuo se na izjavu odlazećeg premijera Dritana Abazovića a povodom tvrdnji da je imao aferu sa prostitutkom. “Kaže Dritan...

Đuričković: Abazović ce političku karijeru završiti kao svaki izdajnik

Hitna smjena Sava Kentere, nakon uspješne akcije razotkrivanja i hapšenja ruskih špijuna i OKG URA, otkrile su svrhu političkog djelovanja Abazovića. Način na koji...

Vuksanović Stanković poručila Abazoviću: Uteći nećeš, džaba smjenjuješ, minuti na slobodi su ti odbrojani

Dobro si se prepao i kompas izgubio, ali uteći nećeš, džaba smjenjuješ, minuti na slobodi su ti odbrojani, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP)...

Smart: Komentar Rajnke implicira da je Abazović proruski čovjek

Politički analitičar i specijalni dopisnik ukrajinskog lista Kyiv Post Džejson Džej Smart prokomentarisao je na Twitteru danas smjenu direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kentere, kao...

Najčitanije

Povezano

Rovčanin: Postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i 2023. godine

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće biti poskupljenja struje, ističući kako nastavljaju s popustima. Kad...

Ni nakon 27 godina nije otkriveno ko je htio da ubije Kiru Gligorova

Prije 27 godina, 3. oktobra, izvršen je atentat na prvog predsjednika Republike Makedonije Kiru Gligorova, koji je preživio sa teškim povredama glave. Kako je objavila...

Opozicija Sjeverne Makedonije blokirala usvajanje zakona o Otvorenom Balkanu

Opozicija Sjeverne Makedonije je blokirala usvajanje nekoliko zakona u Skupštini u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan zbog zabrinutosti za transparentnost i pitanja o njenim...

Vicepremijer: Sjevernu Makedoniju za osam godina napustilo 700.000 građana

Iz Sjeverne Makedonije se 2011. do 2019. godine iselilo 700.000 ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik, izjavio je vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići. On je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve