Vlada Sjeverne Makedonije formirala operativni tim za borbu protiv kriminala i korupcije

Od osamostaljenja Makedonije zemlju potresaju brojne afere, a posljednja je slučaj „Reket“ u kojem se na snimcima objavljenim u medijima čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore, kao i imena istaknutih političkih ličnosti

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je danas da je formirala operativni tim za „bespoštednu borbu protiv kriminala i korupcije“, koji će voditi ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Odluka o formiranju tima koji će, kako je saopšteno, raditi na tome da bude zadovoljena pravda i da odgovaraju svi koji su učestovali ili pomagali kriminal i korupciju, i ranije i sada, donijeta je na početku redovne 149. sednice Vlade Sjeverne Makedonije.

Tim Vlade za borbu protiv kriminala i korupcije činiće najviši predstavnici institucija izvršne vlasti, koji će „koordiniranim pristupom bekompromisno raditi na borbi protiv kriminala i korupcije“.

Pored ministra policije Spasovskog, u operativnom timu su njegov zamjenik Agim Nuhiu, ministarka pravde Renata Deskoska, direktor policije Sašo Tasevski, direktor finansijske policije Arafat Muaremi, direktor Carine Đoko Tansoski, direktorka poreske uprave Sanja Lukareska i direktor finansijsko-obavještajne uprave Blažo Trendafilov, dosadačnji zamjenik direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove Arif Asani i direktor Uprave za bezbjednost Viktor Dimovski.

Formiranjem tog tima Vlada Sjeverne Makedonije, kako se ističe u saopštenju, „pokazuje snažnu rješenost da ne stane u borbi protiv kriminala i korupcije, što je strateško opredjeljenje“.

„Vlada Sjeverne Makedonije beskompromiso će raditi sa ciljem da bude zadovoljena pravda i da postoji potpuna odgovornost za sve koji su učestvovali ili pomagali kriminal i korupciju u prošlosti i sada. Operativni tim je potpuno spreman da se stavi na raspolaganje državnom tužilaštvu i sudovima u ostvarivanju njihovih zakonskih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Od osamostaljenja Makedonije zemlju potresaju brojne afere, a posljednja je slučaj „Reket“ u kojem se na snimcima objavljenim u medijima čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore, kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Prema riječima šefa države Steve Pendarovskog, to je „ogroma kriminalna afera koja trese temelje važnih državnih institucija“.

U video i tonskim zapisima koji su prethodnih nekoliko dana objavljeni na internet stranici italijanskog dnevnika Verita, Bojan Jovanovski (Boki 13) prvooptuženi u slučaju iznude novca od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, u razgovor uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

Jovanovski spominje da je o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a sa slučajem „Reket“ se u medijima povezuju i neki drugi politički funkcioneri.

Komentari

avatar