Vlada Kosova ovlastila je Ministarstvo pravde da izradi zakon koji sankcioniše poricanje zločina koji su se desili na Kosovu.

Foto: EPA

Tu zakonsku inicijativu pokrenuo je zamjenik premijera Enver Hodžaj na zasijedanju Vlade Kosova u četvrtak, a zbog, kako je rekao, sve češćeg dnevnog političkog diskursa, kao što su oni iz Srpske liste ali i ostalih u Srbiji, „putem kojih se vrše napori da se sakrije istina i poreknu zločini koje je Srbija počinila na Kosovu“.

„Moralno i politički to je dvostruki zločin. Stoga smatram da treba da se pokrene zakonska inicijativa i poduzmu konkretni koraci kako bi se takve izjave i takvi stavovi ubuduće gonili preko zakona u odnosu na pojedince koji poriču zločine i genocid na Kosovu“, kazao je Hodžaj.

On je dodao da se u većini zapadnih zemalja poricanje zločina i genocida smatra najvećom uvredom i za žrtve i za porodice, ali i za samu naciju gdje su počinjeni takvi zločini.

„Genocid kojeg je Srbija počinila je činjenica, dokazi su konkretni, mnogi međunarodni mehanizmi, Savjet Evrope, OEBS i dr. dokazali su šta se desilo na Kosovu 1998-99. I stoga smatram da se putem zakona treba zaštititi dostojanstvo žrtava na Kosovu“, kazao je Hodžaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu i vlada je izglasala odluku da Ministarstvo pravde izradi zakon na osnovu najboljih međunarodnih praksi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve