Predsjednik parlamenta Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji saopštio je danas da je donio odluku o smjeni ministra za inovacije i preduzetništvo Besima Bekaja, zamjenika ministra odbrane Agima Čekua i njegovog savjetnika Njazija Kruezija.

 

Veselji je ranije danas saopštio da je odlučio da se članovi te partije koji se nalaze na javnim funkcijama, a protiv kojih postoje optužnice u vezi sa zloupotrebom položaja, korupcijom ili nepotizmom, odmah oslobode funkcije.

Kazao je da je o takvoj odluci razgovarao sa njima i obavijestio ih da oslobode službene dužnosti koje su do sada imali. Zatražio je da isto urade i oni koji su izabrani glasom naroda.

„Demokratska partija Kosova neće kandidovati osobe protiv kojih postoji optužnica u vezi sumnje o zloupotrebi službene dužnosti, korupciji ili nepotizma, ni na jednoj javnoj funkciji. Neće podržati takve kandidate ni iz drugih partija. Takođe, izabrana lica u upravnom odboru Demokratske partije Kosova, a protiv kojih postoje takve optužnice, treba da obustave svoje pozicije do konačne presude“, rekao je Veselji.

On je kazao da nije dovoljno da se borba protiv korupcije vodi samo deklarativno, već da je potrebno konkretno djelovanje.

Dodao je da je počeo sa svojom partijom i poručio da će taj standard uspostaviti i u „ostalim segmentima“.

Ova odluka, kako je istakao, ne prejudicira krivicu zvaničnika te partije koji su u sudskim procesima, već se pruža mogućnosti pravosuđu da odradi svoj posao.

Na osnovu podataka pravosudnih organa, u Vladi Kosova najmanje je dvoje visokih zvaničnika Demokratske partije Kosova protiv kojih postoji sudska procesura, dok je u Skupštini nekoliko poslanika koji su pod istragom.

Veselji je početkom ove nedjelje ponovo izabran za predsjednika Demokratske partije Kosova i tada je obećao da će da se angažuje u borbi protiv korupcije, nepotizma i zloupotrebe položaja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve