Petak, 22 Oktobra, 2021
Rubrika:

Verbalni napadi i prijetnje smrću bosanskim i crnogorskim novinarima

''Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana''

U posljednjih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini dogodila su se dva ozbiljna slučaja ugrožavanja slobode novinarstva, a jedan od njih je povezan i sa Crnom Gorom, saopšteno je iz mreže Safe Journalists.

Tanju Topić verbalno napao bosanski političar Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, je 24. maja u Bijeljini, u izjavi novinskoj agenciji SRNA, novinarku i političku analitičarku Tanju Topić označio je kao “agenticu njemačke obavještajne službe” i “dokazanog kvislinga” . Uvrede su joj upućene i na ličnom nivou, a nisu pošteđeni ni članovi njene porodice.

Tanja Topić smatra da su ove Dodikove izjave uslijedile nakon njenog kritičkog pisanja i davanja izjava za medije o aktuelnoj vladi u Republici Srpskoj i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranci koju predvodi Milorad Dodik. Topić je od Udruženja BH novinari zatražila pravnu pomoć u podnošenju tužbe za klevetu protiv Milorada Dodika.

Generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić rekla je kako ovo nije prvi put da Dodik određene medije, novinare i analitičare označava kao “izdajnike”, plaćenike i “neprijateljske medije”, vrijeđa i ponižava novinare sa čijim se izvještavanjem i stavovima ne slaže.

Navodi da je portal Klix nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku, a prije toga je verbalno napao novinara BNTV Vladimira Kovačevića, nazivajući njega i medij za koji radi “izdajnicima”.

„Neutemeljene optužbe, javna poniženja, psovke i uvrede, istjerivanja sa press konferencija, uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH. Sramotno je i nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva države na ovakav način tretira novinare i medije, a da pri tome ne snosi bilo kakve posljedice za javno izrečene klevete! Stoga će BH novinari kolegici i našoj članici Tanji Topić pružiti punu podršku i pravnu pomoć te istrajati u tome da Dodik na sudu dokaže svoje navode, a ukoliko to ne bude mogao, snosit će odgovornost zbog klevete u skladu sa zakonom“, kazala je Rudić.

Dragan Bursać i Darko Šuković dobili prijetnje smrću

Još jedan slučaj dogodio se u dvije zemlje jer je, koliko je javnost obaviještena, ista osoba upućivala prijetnje smrću. Bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać dobio je poruku oko ponoći 26. maja u svom inboxu, putem Facebooka.

“Ja sam mrtav ozbiljan, ubiću te priviriš li ikad u Crnoj Gori. Metak u glavu“, navela je osoba sa Facebook profila pod imenom M. A.

Bursać je za televiziju N1 rekao da je “prijetnja bila hladna”.

„Nije pisana u afektu, nema psovki, malo mi je ružno to čitati. Uglavnom ta osoba mrtva ozbiljna kaže kada uđem u Crnu Goru da me čeka metak u čelo, da me pozdravlja i da nema nikakvih dvojbi da će taj pojedinac ili grupa to i uraditi“, rekao je Bursać.

Kako se navodi, ovaj slučaj prijavljen je ministarstvima unutrašnjih poslova u Crnoj Gori i Banjoj Luci.

Ovo nije prvi put da je Bursać dobio prijetnje. Zbog svojih tekstova, kao i Twitter i Facebook aktivnosti, Bursać je u prošlosti dobijao brojne online prijetnje.

U međuvremenu, ista osoba inicijala M. A. uputila je prijetnju smrću i crnogorskoj redakciji Antene M i glavnom uredniku Darku Šukoviću.

„Prijetnje smrću samo zbog iznijetih stavova, nažalost, sve su češće u Crnoj Gori i zato bi cijelo društvo trebalo ozbiljno da se pozabavi ovim problemom.

Sindikat medija Crne Gore još jednom ističe da su od početka godine brojni medijski radnici iz različitih medija, koji imaju različitu uređivačku politiku, na meti uvreda i prijetnji u našoj zemlji, a današnje prijetnje još su jedan dokaz rastuće netolerancije za drugačija mišljenja. Uređivačka politika i stavovi o aktuelnim društvenim pitanjima nikada ne smiju biti razlog ili opravdanje za takve prijetnje, koje su neprihvatljive u demokratskom društvu i treba im se snažno usprotiviti“, navedeno je u saopćenju Sindikata medija Crne Gore.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članovima BH novinarima i Sindikatu medija Crne Gore u oštroj osudi uvredljivog govora i prijetnji smrću.

“Pozivamo predstavnike državnih vlasti da se ponašaju civilizirano i tražimo da nadležne institucije odgovaraju u slučajevima kada političari i javni službenici iznose lažne navode protiv novinara i medija. Takođe, želimo da osoba koja je prijetila novinarima u obje države bude što prije pronađena i uhapšena. O oba slučaja obavijestićemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere, kao i diplomatske misije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, zaključuju iz mreže Safe Journalists.

Najnovije

Otvoreni Podgorički dani meda

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici danas je u organizaciji Udruženje pčelara Podgorice i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva...

Čistoća nastavlja da unapređuje komunikaciju sa građanima

U cilju unapređenja komunikacije sa građanima, gradsko preduzeće Čistoća d.o.o Podgorica kreiralo je ChatBot opciju na www.cistoca.me i Facebook stranici, posredstvom koje će građani...

Evroliga: Ivanović preskače Albu

Crnogorski košarkaš Nikola Ivanović se gotovo izvjesno neće naći u sastavu Crvene zvezde za večerašnji duel Evrolige protiv Albe. Meč se igra od 19 sati...

Rasvijetljeno više krađa u Podgorici

Podgorička policija je rasvijetlila osam krađa i nadležnom tužilaštvu procesuirali šest osoba. Uhapšen je maloljetni B.L. (17). jer se sumnja, da je sa još...

U akciji Semafor sankcionisana 163 vozača

Saobraćajna policija je prethodna dva dana sprovodila nacionalnu akciju „Semafor“ i zbog nepoštovanja zakonskih propisa sankcionisala 163 učesnika u saobraćaju, saopštila je Uprava policije. Akcija...

Najčitanije

Povezano

Ruske vlasti označile više novinara kao strane agente

Rusko ministarstvo pravde dodalo je juče više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) u registar „stranih medijskih agenata“. Rusko zakonodavstvo je odredbe o...

Zbog prijetnji Abazoviću Vasiljeviću određen pritvor do 30 dana

Sudija za istragu Osnovnog suda u Cetinju odredio pritvor do 30 dana Milošu Vasiljeviću koji se tereti za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na...

Na Cetinju uhapšena osoba zbog prijetnji i uvreda Abazoviću

Na Cetinju je po nalogu nadležnog tužioca uhapšen M.V. (41), za kojim je policija tragala, a koji je osumnjičen da je 14. septembra ispred...

DPS: Osuđujemo sraman napad aktiviste DF na gradonačelnika Vukovića

Odbor DPS Glavnog grada snažno osuđuje današnji sraman i kukavički napad, zetskoj i široj javnosti, poznatog šoviniste i nasilnika, Momčila Kukuličića na gradonačelnika Podgorice...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve