Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

UN traži od BiH: Izivnjenje i odšteta za žrtve ratnog silovanja

Odluka pred Komitetom protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) u kojoj se odlučivalo o predstavci žrtve ratnog seksualnog nasilja donesena je prvi put protiv Bosne i Hercegovine

Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija donio je odluku prema kojoj Bosna i Hercegovina treba da plati naknadu i da obezbijedi javno izvinjenje žrtvama ratnog seksualnog nasilja.

Ilustracija

Odluka pred Komitetom protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) u kojoj se odlučivalo o predstavci žrtve ratnog seksualnog nasilja donesena je prvi put protiv Bosne i Hercegovine.

“U novembru 2017. godine preživjela ratnog seksualnog nasilja iz BiH, zastupana od strane nevladine organizacije TRIAL International, UN Komitetu protiv torture podnijela je predstavku protiv Bosne i Hercegovine. Predstavka se odnosila na neuspjeh bh. vlasti da ispune Konvencijom protiv mučenja preuzete obaveze i žrtvi ratnog seksualnog nasilja omoguće efektivno i provodivo pravo na adekvatnu i pravednu naknadu, kao i što potpuniju rehabilitaciju”, navodi se u saopštenju organizacije TRIAL.

Prema navodima saopštenja, ovom odlukom Komitet UN-a nalaže BiH da isplati naknade štete i u što kraćem roku osigura pružanje odgovarajuće i besplatne medicinske i psihološke pomoći. Pored toga, naloženo je da se preživjeloj osigura javno službeno izvinjenje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve