Ukinut pritvor bivšem komandantu OVK Tomoru Morini

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je donio odluku da Sjeverna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju

Sjevernomakedonske vlasti pustile su danas iz pritvora bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju.

Ilustracija (Foto: Valdrin Xhemaj/EPA-EFE)

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, javlja Slobodna Evropa, a jedan od njih je izjavio da je “pravda pobijedila”.

Srbija je od vlasti Sjeverne Makedonije tražila izručenje Tomora Morine po potjernici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je donio odluku da Sjeverna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

“Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog savjeta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova”, saopštio je danas Vrhovni sud u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je ranije danas da je Sjeverna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji “pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povrijedila sjećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine”.

Komentari

avatar