Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje opštih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, objavili su u saopštenju iz Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Foto: dpa

Štab je donio i izmjenu Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje opštih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Mjesec dana trajala je zabrana rada nedjeljom za većinu trgovina, a odluka je naišla na veliko nezadovoljstvo brojnih poslodavaca.

“Radno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme prije proglašenja epidemije, uz nekoliko promjena. Trgovine koje će imati organizovano radno vrijeme duže od 10 sati moraće imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene, koja traje najmanje jedan sat, radi dezinfekcije prostora.

Nedjeljom i praznicima neće biti dopušten rad osim kioscima, pekaramai trgovinama na benzinskim pumpama”, rekao je šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović 24. maj na pres konferenciji.

Zašto su zabranili rad nedjeljom?

“Kad su se razmatrale mjere na kojima mi epidemiolozi, epidemiološka struka u Hrvatskoj, insistiramo, radilo se o tome da mjere popuštanja možemo uvesti jer imamo zdravstveni kredit, jer imamo dobru epidemiološku situaciju, imamo dobro organizovan zdravstveni sistem. Odlučeno je da se ide u popuštanje mjera i kad se razmatralo to, jedan od zahtjeva je bio da se produži radno vrijeme.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve