Zbog povoljne epidemiološke situacije, rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima u Srbiji će biti produžen do 23 sata, dok kulturne i sportske manifestacije nisu još dozvoljene, objavljeno je danas nakon sastanka Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19.

U Srbiji produžen rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima

Članica Kriznog štaba, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević navela je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji „izuzetno stabilna ali nesigurna, jer se i dalje svakog dana bileleži nekoliko desetina novozaraženih pacijenata te da i dalje ima smrtnih slučajeva“.

„Ako izuzmemo Grenland i Vatikan, gdje nije bilo zabilježenih novih slučajeva zaraze, mi smo zemlja u Evropi sa najnižom učestalosti obolijevanja u prethodnoj nedjelji. U protekloj nedjelji imali smo prosjek od sedam zaraženih na 100.000 stanovnika, dok je u drugim zemljama preko 500 zaraženih na 100.000 stanovnika“, objasnila je ona.

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Srbiji, Krzni štab odlučio se za popuštanje mera kada je u pitanju rad kafića i restorana.

„Imajući u vidu da idemo u susret hladnijem vremenu, mjere koje smo donijeli je da se rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produži do 23 časa, sa strogim poštovanjem svih epidemioloških mjera, i razmaka među ljudima od 1,5 metar. Sprovođenje strogih mjera ćemo detaljno kontrolisati, i ukoliko se primijeti i najmanji stepen učestalosti obolijevanja, odmah ćemo reagovati i pooštriti mjere“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da bez obzira na trenutno stabilnu situaciju, još uvijek nije vrijeme da se dozvole kulturne i sportske manifestacije. Kako je objasnila, u Crnoj Gori je u prošloj nedelji bio 100 puta veći rizik od obolijevanja u odnosu na Srbiju, a u Hrvatskoj 10 puta, ali da zbog toga građani Srbije ne bi smjeli da se opuste, već da se i dalje rigorozno pridržavaju preventivnih mjera.

„Pogledajte Izrael i Češku, to su bile zemlje sa povoljnom epidemiološkom situacijom, ali tamo je situacija eskalirala, a i sada dolazi vrijeme respiratornih infekcija i tek sada moramo biti izuzetno oprezni“.

Krizni štab je zaključio i da je situacija u školama stabilna, da se i djeca i nastavnici ponašaju savjesno, te da za četiri nedjelje od početka škole postoji samo jedan slučaj lokalne transmisije u toj sredini.

Budući da uskoro počinje i rad fakulteta, Krizni štab apeluje da se i profesori i studenti takođe ponašaju savjesno i da se pridržavaju preventivnih mjera.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve