Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je najavio da će donijeti odluku o novom vanrednom stanju u trajanju od 14 dana, koje će početi da važi od nedjelje.

foto Rojters

“Donošenje ovakve odluke ima za cilj da omogući Vladi i institucijama da se efikasno bore sa zdravstvenim ali i ekonomsko-socijalnim izazovima povezanim sa krizom izazvanom od korona virusa i ne treba se dovoditi u korelaciju sa izbornim procesom”, rekao je Pendarovski po završetku sjednice nacionalnog Savjeta bezbjednosti.

Prvi put je proglasio vanredno stanje 18. marta, a zatim je još dva puta donosio odluku o tome. Drugi put je takvo stanje trajalo 30 dana, a treći 14 dana. Te odluke šefa države nisu bile potvrđene u parlamentu, jer je on raspušten zbog toga što su bili zakazani prevremeni parlamentarni izbori za 12. april, koji su kasnije odloženi zbog pandemije COVID-19.

U Sjevernoj Makedoniji je do sada registrovano 2.164 pozitivnih na korona virus, uz 131 smrtni slučaj. Posljednjih nekoliko dana je broj novooboljelih sve veći, što je izazvalo zabrinutost kod građana, jer se u međuvremenu neke mjere predostrožnosti ukidaju ili olakšavaju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve