Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

U RS dva smrtna slučaja, u BiH Tešanj žarište korona virusa

Svih 80 zaposlenih ove kompanije je od 23. maja u samoizolaciji

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) u četvrtak 28. maja potvrđena su dva smrtna slučaja, a u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) novo žarište korona virusa je u Tešnju (Zeničko-dobojski kanton, FBiH).

Foto: AFP

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, saopšteno je iz Instituta. Radi se o jednom muškarcu i ženi, srednje i starije životne dobi iz Banjaluke, sa hroničnim udruženim oboljenjima.

Potvrđeno je devet novooboljelih osoba u posljednja 24 sata, a testiranje je izvršeno na 479 laboratorijskih uzoraka.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.383 slučaja virusa korona, a preminulo je 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U posljednja 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je testirano 225 uzoraka, a 19 je bilo pozitivnih na korona virus. Svi pozitivni su iz Tešnja, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Tešanj je trenutno najveće žarište korona virusa u BiH. Od 21. maja virus je potvrđen kod jedne zaposlene u proizvodnom pogonu “Koža komerc”.

Do juče je bilo 28 slučajeva, uz 19 novozaraženih, danas je to 47 zaraženih korona virusom iz istog klastera, potvrđeno je za RSE iz Opštine Tešanj.

Svih 80 zaposlenih ove kompanije je od 23. maja u samoizolaciji.

“Riječ je o istom klasteru, zaposlenima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice. Svi zaraženi imaju blage simptome. Mjere izolacije za potvrđene kontakte će biti nastavljene u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa”, navode iz Opštine Tešanj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve