Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

U Hrvatskoj uhapšene četiri osobe zbog isplovljavanja blokirane ruske jahte

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod kriminalističkom istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom i usidrena u luci Betini na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je u Zagrebu

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod kriminalističkom istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom i usidrena u luci Betini na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog isplovljavanja jahte „IRINA VU“ iz Hrvatske u oktobru 2022, policija na području splitsko-dalmatinske policije privela nekoliko osoba.

U toku je sprovođenje dokaznih radnji, pretraživanja domova i drugih prostorija na više lokacija, a mediji navode da su uhapšene četiri osobe, navodno troje članova posade, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

O isplovljavanju jahte pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije saznalo se tek početkom januara.

Luksuzna jahta vrijedna oko pet miliona eura, u vlasništvu je firme ruskog oligarha bliskog Putinu, Ališera Usmanova.

Iako je imala zabranu isplovljavanja, jahta je doplovila u Dubrovnik odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj.

Mediji ističu da bi izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, jahta je morala u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nedavno nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte i poručio da će odgovorni odgovarati.

Ministar saobraćaja Oleg Butković smijenio je ranije zbog tog slučaja načelnika sektora za bezbjednost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa isporuke u Betini.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve